MOSTAR

Stranke financiraju kampanju i od novca za naplatu parkirališta

Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Stranke financiraju kampanju i od novca za naplatu parkirališta
24.08.2012.
u 09:25
U Gradskoj upravi postavljaju pitanje gdje idu novci od naplate parkirališta koja se sada obavlja u Mostaru
Pogledaj originalni članak

Prema posljednjim podacima u Mostaru ima oko 36.000 automobila. Početkom rada tvrtke MO Parking u gradu je trebalo biti naplaćivano oko 4500 parkirališnih mjesta. Ali ovaj proces je blokiran u Gradskom vijeću. Hrvatskim strankama je posljednji put nedostajao jedan glas kako bi MO Parking dobio odobrenje za početak rada, a taj glas su trebali dati vijećnici Narodne stranke Radom za boljitak.

Gdje idu novci?

U međuvremenu, postavlja se pitanje gdje ide novac od parkirališta koji se trenutačno naplaćuje. Naplatu parkirališta još uvijek drže hrvatske i bošnjačke udruge proistekle iz rata. I dok hrvatska strana pristaje da se radnici koji naplaćuju parkiranje zaposle u MO Parkingu, bošnjačka strana izbjegava ovakav scenarij. - Bivši pripadnici Armije BiH naplaćuju između 800 i 1000 parkirališnih mjesta u gradu. Kad bi bilo zauzeti samo 10 sati dnevno, to je 10.000 KM svaki dan, 300.000 mjesečno, a na godišnjoj razini se iznos broji u milijunima maraka. I nitko ne zna gdje ti novci idu, niti itko polaže račune za ovaj posao Gradskoj upravi, govore nam naši sugovornici. Dodaju kako postoje naznake da bošnjačke stranke s tim novcem djelomično financiraju predizbornu kampanju, te kako je upravo to glavni razlog blokade MO Parkinga od bošnjačkih stranaka. - Nije nikakva tajna da taj posao pod svojim patronatom drži SDA, te da upravo ta stranka kontrolira taj novac. Vrijeme je da netko kaže gdje taj novac završava i da gradski proračun ima konačno koristi od toga. Ponavljam, na godišnjoj razini se radi o milijuna maraka, govore nam u mostarskoj Gradskoj upravi.

Gubitci grada

S druge strane, gradski proračun je već oko 1,5 milijuna maraka u gubitku samo zbog plaća djelatnika MO Parkinga kojima političari ne dopuštaju početak rada. Ističe i grace razdoblje za kredite koji su uzeti kako bi se kupila oprema za ovo poduzeće. - Umjesto da tvrtka naplaćuje parkiralište na 4500 mjesta, mi danas imamo situaciju u kojoj stvaramo gubitke. Riječ je o milijunima maraka i radi se o iznosima koje gradski proračun ne može podnijeti, zaključuju naši sugovornici, te dodaju kako odgovornost za blokadu MO Parkinga nije samo na SDA nego i na Narodnoj stranci radom za boljitak koja ne želi u Gradskom vijeću Mostara podržati odluku o početku rada ove tvrtke. Ovo pitanje teško da će se riješiti prije lokalnih izbora u Mostaru, za koje se još uvijek ne zna kada bi se mogli održati.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.