SAD I EU

Steinberg i Lajčak traže žurnu uspostavu vlasti

Foto: VL FOTO
Steinberg i Lajčak traže žurnu uspostavu vlasti
26.02.2011.
u 12:04
Cilj Steinbergova posjeta je potaknuti političke strukture u BiH na što brže formiranje vlasti i provedbu reforma neophodnih za nastavak europskih i euroatlantskih integracija
Pogledaj originalni članak

Europsko-američka diplomatska ofenziva u Bosni i Hercegovini kulminirala je jučer serijom odvojenih razgovora s bh. liderima koje je u Sarajevu obavio zamjenik američke državne tajnice, James Steinberg. Cilj Steinbergova posjeta je potaknutipolitičke strukture u BiH na što brže formiranje vlasti i provedbu reforma neophodnih za nastavak europskih i euroatlantskih integracija. On se u Sarajevu prvo sastao s članovima Predsjedništva BiH, a potom i sa stranačkim liderima.

SAD spremi pomoći


Naglasio je spremnost američke administracije da pomogne ostvaranje produktivne i demokratske budućnosti za bh. građane. Steinberg je izrazio i zabrinutost zbog neuspostavljanja nove federalne i državne vlasti, te kazao da je to prepreka napretku Bosne i Hercegovine. Prema njegovim riječima, SAD žele podstaknuti fleksibilnost u postizanju dogovora oko formiranja vlasti, te da konačna uspostava vlasti treba biti rezultat unutarnjeg dogovora. Prilikom sastanka s članovima Predsjedništva BiH posebno je istaknuo ulogu pozitivnu ulogu Predsjedništva BiH u ovom procesu, ali i u postizanju sveukupnog napretka u našoj zemlji. Sličnu poruku o potrebi brže uspostave vlasti i pokretanja reformskih procesa Steinberg je prenio i stranačkim liderima u odvojenim sastancima. Izvršni direktor za Europu i središnju Aziju pri službi vanjskih poslova EU, Miroslav Lajčak, također je protekla dva dana imao intenzivne kontatke s bh. liderima u Sarajevu i Banja Luci.

EU se neće miješati

Lajčak je poručio da se EU neće izravno miješati u formiranje vlasti, “jer nije europski način ulaziti u to tko će biti u vlasti”. Bivši visoki predstavnik kaže da politički lideri imaju puni izborni legitimitet, a u Briselu očekuju da će voditi zemlju ka Europi. -EU ima jasnu strategiju za BiH, da putom ojačanog mandata pokažemo kako EU ima snagu postati vodeći faktor u BiH i glavni partner institucijama BiH na europskom putu, kazao je Lajčak. Naveo je da je stranačkim liderima prenio kako se od njih očekuje da što prije formiraju vladu koja ima reformski program koji će provoditi putom institucija, potom da za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju moraju pokazati više odlučnosti i uložiti ozbiljan napor za provedbu presude u slučaju „Finci-Sejdić“, te usvojiti zakone o državnoj pomoći i popisu stanovništva. Ukoliko bi se sve ovo ispunilo BiH bi vrlo brzo mogla podnijeti aplikaciju za dobivanje kandidacijskog statusa za članstvo u EU. Još je samo ostalo nejasno postoji li kod domaćih političara dovoljno volje i ozbiljnosti da bi se svi ovi procesi završili u najkraćemo mogućem roku.

Političari EU-a su ranije upozorili kako bi zbog ovih porblema Bosna i Hercegovina mogla biti drastično kažnjena.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

SA
Savjest
14:14 26.02.2011.

\"Političari EU-a su ranije upozorili kako bi zbog ovih problema Bosna i Hercegovina mogla biti drastično kažnjena\". Kakva to drastična kazna može stići BiH koja je najdrastičnije kažnjavana kroz zadnjih najmanje 7 stoljeća od bogumila i križarskih ratova protiv Bosne naovamo! Ili će Zapad i EU pokrenuti protiv nje nov križarski rat?

OB
-obrisani-
04:21 27.02.2011.

Bosanci su ludjaci gospodo Evropa Tu dogovora nema samo cvrsta ruka ili rat smaknuti 1 milion bosanskog smeca Komunistickog otpada