350 MILIJUNA KM

Štediše iz BiH spasit će Hrvatsku od blokade kojom prijeti Slovenija

Foto: vl
Štediše iz BiH spasit će Hrvatsku od blokade kojom prijeti Slovenija
24.07.2012.
u 09:38
Štediše iz BiH dobivenim presudama dokazali su da se radi o kršenju ljudskih prava, a ne političkom postupku
Pogledaj originalni članak

Tužbe bivših deviznih štediša iz BiH koje su posljednjih godina podignute protiv Ljubljanske banke ne samo da bi mogle ugroziti financijsku stabilnost Slovenije, već mogu pomoći Hrvatskoj da joj Slovenija ne blokira put ulaska u članstvo EU-a. Kako? Analitičari odgovaraju - jednostavno, i to što će se preko štediša u BiH, koje tuže Ljubljansku banku za povrat svoje ušteđevine, dokazati kako se radi o problemu koji slovenska vlada ne smije zataškavati već ga riješiti kako to nalaže presuda Eurpskog suda za zaštitu ljudskih prava u Strasbourgu.

Presude mora provesti

Njihovim presudama, ističu u Udruženju vlasnika stare devizne štednje iz BiH, jasno je vidljivo kako se ne radi o političkom problemu već i o temeljnom ljudskom koji Slovenija kao članica EU-a mora kad-tad riješiti. Drugim riječima, presuda suda u Strasbourgu oduzima vlastima u Sloveniji bilo kakav politički argument za blokadu Hrvatske na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Nedavno je i ljubljanski odvjetnik Franc Bucik, koji u sudskim postupcima pokrenutim zbog naplate stare devizne štednje zastupa interese bosanskohercegovačkih državljana, kazao kako bi zbog dugovanja Ljubljanske banke slovenska država mogla bankrotirati.

Ovrha Ljubljanske banke

Spomenimo da je državljanima BiH u Ljubljanskoj banci 1992. godine ostala devizna štednja u iznosu od oko 350 milijuna tadašnjih njemačkih maraka i ona nikada nije postala dostupna stvarnim vlasnicima. Najavljujući početak ovrhe nad imovinom Ljubljanske banke po presudi iz 2010. godine po kojoj je jednom državljaninu BiH ta banka dužna isplatiti staru deviznu štednju u iznosu od 81 tisuće američkih dolara, odnosno 160 tisuća dolara s pripadajućim kamatama. “Ovo je prvi put da će se dogoditi ovakva pljenidba imovine u ime stare devizne štednje što će Sloveniji nanijeti veliku štetu bez obzira na to što su oni svu imovinu Ljubljanske banke prebacili na Novu ljubljansku banku kako bi izbjegli plaćanje”, kazao je Bucik.

Zanimljivo je da je imovina bivše Ljubljanske banke prebačena u Novu ljubljansku banku (NLB) koja bez ikakvih problema radi u Federaciji BiH nakon privatizacije Tuzlanske banke. Spomenimo da “Ljubljanska banka” nikada nije proglasila stečaj čime je izbjegnuta mogućnost da njezine obveze preuzme slovenska država. Štediše najavljuju nove presude u Strasbourgu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Jana
Jana
07:46 25.07.2012.

"Štediše iz BiH spasit će Hrvatsku od blokade kojom prijeti Slovenija" Sada vam dobro dođu građani (naravno samo štediše) BiH a inaće ih smatrate građanima serije B.