SIVA EKONOMIJA

Sportski klubovi služe bogatunima za pranje milijunskih iznosa

Foto: VL FOTO
Sportski klubovi služe bogatunima za pranje milijunskih iznosa
29.09.2010.
u 07:53
Milijuni zarađeni izbjegavanjem plaćanja osiguranja radnicima na crno i drugih pristojbi
Pogledaj originalni članak

Kako su vlasnici velikog broja privatnih tvrtki u tranziciji uspjeli zaraditi milijune? Zašto većina njihovih djelatnika radi na crno? Zbog kojih razloga prijavljenim radnicima plaćaju minimalno osiguranje? Samo su neka od brojnih pitanja na koje brojne institucije vlasti, sudci, tužitelji, inspektori, carinici, djelatnici financijske policije bave svih ovih godina.

Siva ekonomija i politika

Neke od ovih detalja u iznio je dr. Rajko Tomaš, u najnovijoj knjizi “Kriza i siva ekonomija u BiH”, milijuni koje su pojedinci i skupine zaradili svih ovih godina, stečeni su zahvaljujući velikom postotku sive ekonomije koja u ostvarenju cjelokupne ekonomske aktivnosti ima visok udio od čak 60 i više posto. Iako je siva ekonomija legitiman, ali ne i legalna pojava u ekonomskom okruženju za njezin napredak krive su institucije vlasti, koje progutaju novac poreznih obveznika, bez ikakvog kako tvrdi dr. Tomaš poboljšanja standarda građana. Kako bi izbjegli zakonom predviđene financijske obveze i poboljšali svoju zaradu, među najraširenijim metodama je isplata plaća radnicima u gotovini koja ne potiče s računa. Velike porezne utaje se naprave prodajom robe za gotovinu te neregistriranim plaćanjima robe u devizama u nekoj od država u inozemstvu, ili međusobno plaćanje roba u “kešu” bez dokumentacije.

Fiktivni i radnici na crno

Na tržištu rada veliki set nezakonitih radnji omogućava pojedincima brzo bogaćenje. Osim rada na crno, tvrtke uvode fiktivno veći broj djelatnika kako bi dobili što više novca iz različitih fondova i proračuna. Veliki novac u sivoj zoni zaradi se tako da vlasnik tvrtke vodi tzv. dvojni sustav plaćanja. Vode niže plaće u knjigama kako zbog izbjegavanja plaćanja obveza i neevidentiranog dijela plaće u gotovini. Znatan dio financiskih sredstava utaji se kroz sponzoriranje sportskih klubova, vjerskih zajednica, gdje se fiktivno iskazuju veći troškovi s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza na dobit. Tvrtki se neregistrirano šire ili obavlja promjenu djelatnosti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.