korak prema play-offu

Zrinjskom se isplatio hrabar pristup

05.08.2022.
u 17:59
Golom Nike Jankovića izravno iz kornera Zrinjski s 1:0 svladao Tobol te napravio korak prema play-offu
Pogledaj originalni članak

Pobijedio je Zrinjski Tobol s minimalnih 1:0. Mostarci su ostvarili veliku pobjedu, tim više što su više od pola sata igrali s igračem manje, a upravo su u tom razdoblju utakmice došli do vodstva te su prije svega pokazali hrabru igru i karakter, piše Večernji list BiH.

Niko kao Baka

Niko Janković zabio je jedini pogodak na utakmici izravno iz kornera. U tom trenutku pomalo rezervirana publika na zapadnoj tribini konačno se probudila. Navijači Zrinjskog kao da su strepjeli nakon crvenog kartona koji je dobio Ćorluka u 55. minuti susreta. Osim Ultrasa čija je podrška bila jednako vatrena cijelu utakmicu, ostatak tribine tek je nakon postignutog pogotka odahnuo i dao pravi vjetar u leđa momčadi. Gol Nike Jankovića bio je zapravo golčina. Zabio je izravno iz kornera, u stilu Blaža Bake Sliškovića... Ipak, skromni je mladić priznao kako mu izravan udarac nije bio cilj.

- Jako mi je drago zbog pogotka. Tobol je izvanredna momčad i veseli me što sam ja zabio taj pobjednički gol. Lagao bih kada bih rekao da sam gađao, nisam gađao, ali uigrana je akcija da ide balun prema golu, pa ima i tu nešto - kazao je u euforiji Niko Janković neposredno nakon utakmice.

- Tobol je odlična momčad. Dobro su se nametnuli, i mi i oni, od prve minute. Da vas ispravim, nisam ja junak utakmice, nego je cijela ekipa junak. Da nema njih, ne bismo pobijedili i ne bih zabio gol. Želim samo napomenuti da ovaj gol i pobjedu posvećujem našem šefu Sergeju Jakiroviću i cijeloj Bosni i Hercegovini te čitavom Mostaru. Ovo je divota za vidjeti - dodao je Dinamov nogometaš na posudbi u Mostaru, dok su mu iza leđa ime klicali oduševljeni navijači Zrinjskog.

Zrinjski je bio bolja momčad od Tobola. Limitirao je neugodnog protivnika na mali broj prilika i ta čvrstina u obrani nešto je što obilježava ovu momčad na europskim utakmicama ovog ljeta. Istina, protivnik je imao svoje prilike, ali tek nakon što je Zrinjski ostao s igračem manje. U prvom dijelu Zrinjski je diktirao tempo, ali u prvih 45 minuta Mostarci nisu imali prave prilike. U nekoliko navrata, kada je Ćuže probio stranu, nedostajalo mu je bolje rješenje pred golom u vidu udarca ili bolje dodavanja prema Tičinoviću. Upravo je u prvom dijelu u nekoliko navrata s distance i pokušao Janković, no u tim trenucima utakmice još nije naštimao nišanske sprave... Najbolju priliku u prvom dijelu imali su ipak gosti koji su u 45. minuti preko Debléa zatresli gredu. Omalen i hitri napadač dobro se uvalio stoperima Zrinjskog, izborio se za šut, ali nije zatresao mrežu. Ipak, nije to bila prilika nakon izrađene akcije, a osim tog trenutka obrana Zrinjskog na čelu s Barišićem i Magdićem djelovala je kompaktno. Najopasniji igrač gostiju Zoran Tošić teško je dolazio do lopte, veliki su posao napravili i veznjaci Zrinjskog koji su ga "otjerali" od svog gola, pa je ovaj najčešće na centru igrališta primao lopte, daleko od opasne zone.

U nastavak susreta Zrinjski je ušao bolje. Neugodan šut u okvir gola uputio je Janković, obranio je vratar Mokin. Ćuže je pokušao glavom, ali je izostao bolji udarac. Onda je uslijedila 55. minuta. Ćorluka je srušio Tošića koji je bio u naletu, bio je to prekršaj za žuti karton. U prvom dijelu ovaj je igrač naivno dobio žuti karton za ispucavanje lopte. Značilo je to kako će Zrinjski više od pola sata igrati s igračem manje. Inače, portugalski sudac António Nobre djelovao je jako nervozno. Lako je dijelio kartone. Istina, imao je isti kriterij za obje momčadi, nešto je kasnije, zbog prigovora, također nervozno, isključio Tomaševića iz Tobola (85. minuta). U Zrinjskom su ranije dobili informaciju kako je ovaj sudac sklon tako nečemu, ali se ipak nisu spasili kartona. Na ovoj razini klubovi moraju skautirati i suce, to je vjerojatno najbolji pokazatelj koliko nijanse mogu značiti i u trećem po snazi europskom natjecanju... Nakon toga Tobol je bio nešto opasniji. Zaprijetio je preko Vukadinovića koji je prebacio istrčalog Čondrića, ali nije pogodio mrežu. Uslijedila je odlična reakcija klupe Zrinjskog. Trener Sergej Jakirović s terena je povukao Ćužu, Memiju i Ilinkovića, a u igru je poslao Jukića, Kamenara i Maglicu. Zrinjski se nakon te izmjene brzo stabilizirao, branio se boljom energijom i čak nije odustao ni od napada. Nagrada za takav pristup i hrabrost stigla je u 76. minuti u vidu Jankovićeva pogotka. Imao je Zrinjski tada i brojčano jačeg protivnika na konopcima, uz malo sreće mogao je zabiti barem još jedan gol. Jednom su na loptu zakasnili Jukić i Bilbija, a nešto kasnije Bilbija je glavom šutirao preko gola. Zhaksylykov je na drugoj strani zaprijetio Čondriću, ali je vratar Zrinjskog obranio njegov udarac.

- Odigrali smo dobru utakmicu, bili smo hrabri, agresivni... Žao mi je zbog tehničke izvedbe u prvom dijelu, odnosno što nismo okrunili ona dva prodora Ćuže, ali nismo im dopustili da nama naprave mnogo toga. Istina, presjekao nas je crveni karton, ali nismo gubili glavu i bili smo nagrađeni Nikinim golom, zaista fantastičnim golom iz kornera - kazao je nakon susreta trener Zrinjskog Sergej Jakirović.

Trener plemića svjestan je kako Zrinjski nije u prevelikoj prednosti pred uzvratom. Zrinjski ima gol prednosti, no i sam je trener plemića izjavio kako za prolaz moraju zabiti gol i u uzvratu.

- Pripremit ćemo se najbolje moguće, ali svjesni smo da i tamo moramo zabiti - dodao je trener Zrinjskog, a s Josipom Ćorlukom, koji je dobio sličan jeftin crveni karton i u prvenstvu kada je Zrinjski poražen od Željezničara, rekao je:

- Obavit ću s njim razgovor, uvijek pričam s igračima. Njemu je sigurno najteže jer se radi o krasnom momku. Ali, ovakve se stvari događaju. Možda sam i ja pogriješio jer ga je sudac upozorio i možda sam ga trebao odmah vaditi iz igre - stao je tako na stranu svog nogometaša Jakirović.

Miris djetinjstva

Trener Tobola Milan Milanović je nakon utakmice konstatirao kako je Zrinjski zasluženo pobijedio te kako njegova momčad nije najbolje reagirala u napadu.

- Rezultat je apsolutno zaslužen za Zrinjski. Bili su agresivniji na sredini terena i to je presudilo. I mi smo imali neke prilike, pogodili smo okvir gola, ali sama utakmica bila je dobra, bilo je tempa i vjerujem da su gledatelji uživali. Raduje me što postoji drugo poluvrijeme jer vjerujem da ćemo biti bolji te da ćemo više napasti nego što je to ovdje bio slučaj - kazao je Milanović.

Iako je Tobol imao više od pola sata igrača više, ova momčad energetski nije izgledala najbolje. Sigurno dio razloga leži u tome i u čestom mijenjanju vremenskih zona.

- Velike nam probleme stvaraju ta putovanja. Nedavno smo u Gibraltar putovali 20 sati, a i sada, tek u petak iza 20 i 30, možemo nazad. Tako gubimo cijeli dan, nikako ne treniramo i komplicirano je spremati momčad. Sve što svi sada želimo jest da se napokon naspavamo - kazao je trener gostiju, a o boravku u Mostaru rekao je:

- Osjetio sam nekako miris djetinjstva dok sam jeo ćevape u Starom gradu. Podsjetilo me to na vrijeme dok sam s roditeljima prolazio kroz Mostar na putu za Šibenik gdje smo ljetovali. Lijepo sam se osjećao u Mostaru, pomalo nostalgično. Zadnji put sam tu bio prije 10-ak godina, ovo je jedan uistinu lijep grad - zaključio je trener Tobola.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.