Zlatko Dalić

Žao mi je što će navijači kisnuti na našem stadionu, ali potrebni su nam

Žao mi je što će navijači kisnuti na našem stadionu, ali potrebni su nam
07.11.2020.
u 09:43
Pogledaj originalni članak

Sjećate li se kada je hrvatska nogometna reprezentacija posljednji put nastupila u Maksimiru u službenoj utakmici? Davno, još u ožujku prošle godine, protiv Azerbajdžana, i iščupala pobjedu 2:1.

Što se u međuvremenu u proteklih godinu i pol dogodilo u reprezentaciji i s reprezentacijom? Primjerice, Bruno Petković postao je stožerni, prvi i nedodirljivi napadač vatrenih.

Zatim, reprezentacija se napokon vratila u Split i u spektaklu svladala Mađarsku 3:0. Nedugo nakon toga Hrvatska je osigurala plasman na svoje šesto Europsko prvenstvo. Kao nagradu za taj pothvat, izbornik Dalić dobio je novi ugovor, do Svjetskog prvenstva 2022. u Kataru. I, ne tako davno, reprezentaciju je uzdrmao, ali ne i poljuljao ničim izazvani oproštaj Ivana Rakitića.

A znate li kada će Hrvatska sljedeći put nastupiti u Maksimiru? U studenome neće sigurno, jer gostuje kod Turaka u Istanbulu i kod Šveđana u Solni, a Portugalce dočekuje u Splitu. A dalje? To ne zna nitko; niti s kim će, niti gdje će igrati u pripremama za Euro 2021., ni u kvalifikacijama za SP 2022. Kada malo bolje razmislimo, možda su našoj Zlatnoj lopti Luki Modriću ove nedjelje sa Šveđanima i u srijedu s Francuzima ovo posljednji plesovi na rasklimanoj maksimirskoj pozornici...

Izbornik Zlatko Dalić nakon rujanskih poraza izjavio je kako će reprezentaciji ‘vratiti zajedništvo i kult’ nagrižene krahovima u Portu i Parizu. Istina, na tom putu izborniku se dogodio oproštaj jednoga od najboljih igrača u naponu snage, što sigurno nije korak k učvršćivanju kulta, no baš kad je sumnja u stabilnost, moć i snagu vatrenih bila na vrhuncu, odjednom se dogodila pobjeda u St. Gallenu.

Pobjeda kao antipod Rakitićevoj ‘najtežoj odluci u životu’ i golemoj sjeni skepticizma nadvijenom nad Dalićevim znanjem i autoritetom.

Kult je, dakle, preživio, i kulta će uvijek biti, sve dok se oko njega i dalje okuplja sve najbolje što hrvatski nogomet ima.

Taj neoskvrnuti kult i dalje u reprezentaciji drži Luku Modrića, genijalca i lidera koji ni u 36. godini ne pokazuje nijedan simptom odumiranja privrženosti momčadi koja ga proslavila i lansirala u orbitu. Taj kult učinio je na popularizaciji sporta, nogometa i nogometaša više nego ijedan klub, uostalom, taj je kult na ulice Zagreba jednom izveo pola milijuna ljudi. I taj kult ima više pristaša i simpatizera nego svi klubovi zajedno.

Ipak, zbog Luke, pa i svih njegovih suigrača, utakmica sa Švedskom naš je novi veliki finale i nova kušnja za Dalićev koncept kulta do kojega s pravom toliko drži.

Premda ona ne odlučuje o plasmanu na veliko natjecanje i ne nosi ogroman novac, premda ona ne određuje sudbinu izbornika, niti je presudna za status nekih igrača, ona će ipak oslikati stanje unutar prema vatrenim.

A oni su, u kakvoj god formi bili, ne zaboravimo to - još uvijek svjetski doprvaci, brendirani kao svjetska nogometna vopće, s obzirom na vanjštinu i stanje maksimirskih kulisa.

– Sigurno da je ljepše igrati pred navijačima jer mislim da nogomet bez njih nema smisla. Sad će ih biti, ali najavljuje se kiša i to će biti problem jer igramo na stadionu kakvom igramo. Žao mi je što i dalje nismo to riješili i što nemamo uvjete da normalno igramo. To je peh, ali treba nam podrška navijača – zaključio je izbornik, koji je uoči Švedske ostao bez igrača koji je ove jeseni u najboljoj formi, ozlijeđenoga Kramarića.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.