kreću pripreme

Veležu prijeti Olimpik: Sarajevski klub jedini može ugroziti Mostarce

Veležu prijeti Olimpik: Sarajevski klub jedini može ugroziti Mostarce
17.01.2019.
u 10:10
Pogledaj originalni članak

Nogometni “federalci” imaju 104 dana dug zimski odmor bez natjecateljskih utakmica. Ta stanka ne prija nogometašima, ali tu nema pomoći. Vremenski uvjeti i “pretpotopna” infrastruktura glavni su razlog 3,5 mjeseca dugačke stanke.

Velež napravio razliku

No, što se tu može. 40-ak dana nije bilo nikakvih vijesti iz većine klubova, ali posljednjega tjedna stižu znaci života iz nekih od njih... Velež (39 bodova) jesenas je napravio veliku bodovnu razliku, pa su treće Jedinstvo (28) i četvrta Zvijezda (27) izgubili volju u borbi za prvo mjesto i plasman u Premijer ligu. No, drugi bi Olimpik (32) mogao biti opasan suparnik za naslov Veležu jer sedam bodova razlike u korist Mostaraca i jest i nije dostižno. Na Otoci misle da bi odluka mogla pasti već u 19. kolu kada Velež stiže na Otoku. Poznavatelji stanja u redovima Olimpika tvrde kako su Sarajlije financijski dobro “potkovani”, što je rijetkost u Prvoj ligi Federacije BiH. Navodno, njih jedna banka pomaže s više od milijun KM godišnje, a tu su i ostali sponzori. Olimpik je “aktivirao” umirovljenog Zajka Zebu, vratio iz Krupe napadača Kenana Hadžića, a iz Mladosti Dalibora Pandžu, također napadača. Trener Dragan Radović prvi je obavio prozivku (14. siječnja), uskoro će u Čitluk, gdje planira odigrati 5-6 utakmica... Sve ovo znaju u Vrapčićima gdje su u tijeku građevni zahvati na stadionu. Gradi se krov nad zapadnom tribinom, treba krenuti i ugradnja rasvjete, pomoćni (plastični) travnjak već je dovršen. Uprava očito vrijedno radi. U Veležu sve čine da stadion dobije sadržaje ne samo Premijer ligu, nego i Uefina natjecanja. Ponude za prijelaz domaćih i stranih klubova za prvoga strijelca prvenstva Nusmira Fajića (18 golova) odbijene su, a “nabavljen” je i jedan Brazilac, Oliveira Marques... Jedinstvo (28) je ljetos preuzeo ambiciozni tajkun Ismet Hadžimuratović i obećao klub za sljedeće godine uvesti u Premijer ligu.

Dogovorio se s gradskim čelnicima o sufinanciranju, doveo na klupu Vladu Jagodića, kupio 7-8 “jakih” nogometaša... Publika se vratila Pod boriće, ali u stanci se bišćanski nogometni mozaik osuo... Navodno, politika ne poštuje dogovor o financiranju, pa se Hadžimuratović ohladio. Klub su napustili Petrovski, Petrović, Radosavljević, Halavać, Samardžija, Galin... Jagodić je izjavio da se “boji za budućnost Jedinstva”, ali je najavio prozivku za ponedjeljak... U Zvijezdi (27) su shvatili da ne mogu pratiti borbu s Veležom i počeli dijeliti otkaze igračima. Igrači A i sami odlaze jer klupska je blagajna u paučini (Brčkalić, Jaćimović, Šarić, Pecelj). Dejan Popović potjeran je jer se usudio na Instagramu “građanima RS-a čestitati 9. siječnja”! I Rudar (26) počeo je pripreme. Klub je napustio Belmin Kuba i otišao u Njemačku. Novak je Mirza Šubo - stiže na posudbu s Grbavice. Tošk (24) je relativno u sigurnoj zoni. Tešanjci su u četvrtfinalu Kupa BiH (Goražde 3:0, Gošk 4:0). Žele u polufinale, pa su vratili u klub strijelca Aleksandra Kršića... Orašje, Goražde i Čapljina (21) nisu u neposrednoj opasnosti od selidbe, ali mogli bi se naći ako ne naprave dobre pripreme i pojačaju se. Orašani su jesenas “štekali” u napadu (21 gol), pa su na posudbu iz Tuzla Cityja doveli Huseina Poturalića. Još ako ostane Marko Prgić, najbolji igrač. Iz Goražda vijest o ostavci predsjednika Muhamed Zejnilagić i Uprave – zbog besparice!

Prometno u Čapljini

Čapljinu su napustili Rodin (Zrinjski) i Hrvanovića (Igman), a stigao Omanović (Zvijezda 09). Igman i Bratstvo (19) žele “dovući” pojačanja i dobro se spremiti. Tu momčad trebao bi pojačati i branič Bevanda, koji je prošlu polusezonu bio u GOŠK-u, a sad će ga Zrinjski posuditi Čapljincima. Igman Konjic napustio je vratar Kolak (Zrinjski), Žerić i Šabanović, došli su Hrvanović i Šivšić. Bratstvo je dovelo 3-4 (polu)anonimna igrača. Slaven (16) ostao je bez najboljeg igrača Eldina Tumbića (Tuzla City), odakle na posudbu stiže strijelac Mirel Ibrahimović. Iz Viteza i Metalleghea (po 14) stižu zasad uglavnom “crne vijesti” o odlascima. U Vitez je iz Iskre došao Edvin Zec, a otišli Haračić, Kesić, Selak, Šivšić, Durak... U Metallegheu “čistka”, nakon koje bi trebala stići pojačanja... Bosna (9) i Novi Travnik (7) već su praktično drugoligaši, pa su i vijesti iz ovih klubova šture i siromašne.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.