Košarkaška reprezentacija

Vedran Bosnić na klupi izabrane bh. vrste

Vedran Bosnić na klupi izabrane bh. vrste
13.11.2018.
u 08:10
Pogledaj originalni članak

Upravni odbor Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, na čijem je čelu Mirza Teletović, a članovi Dalibor Miloš i Boris Spasojević, imenovao je Vedrana Bosnića novim izbornikom muške košarkaške reprezentacije. Kraj je to priče koja je započela s Duškom Vujoševićem pa preko Mensura Bajramovića došla do Jasmina Repeše, a završila s Vedranom Bosnićem.

Zanat pekao u Švedskoj

Novi izbornik reprezentacije BiH rođen je u Sarajevu 1976. godine, a kao igrač nosio majicu Bosne, Slobode, Šibenika, Gruda, Lietuvosa Rytasa. Dugo godina trenerskim poslom bavio se u Švedskoj gdje je sa Sodertalje Kingsima 4 puta bivao prvakom Švedske, a nakon toga postao je izbornikom švedske reprezentacije. Nakon što je smijenjen s klupe Švedske, Bosnić je postao trener švicarskog kluba Lions de Geneve, s kojim je dva puta osvojio Superkup Švicarske. Na klupi izabrane vrste BiH debitirat će 30. studenoga kada BiH gostuje kod Bugarske u prvom susretu drugog kvalifikacijskog kruga za SP u Kini 2019. godine. Nakon Bugara BiH čeka još jedan susret u ovoj godini protiv Finske 3. prosinca u Zenici. U sljedećoj godini BiH čekaju još dva susreta, a nakon toga bit će poznato koliko će i hoće li se Bosnić zadržati na klupi BiH. Izgledi za plasman na SP su teoretske naravi. Posljednje mjesto u skupini K, s dvije pobjede, vrlo je malo da bi se s optimizmom gledalo na sljedeći krug kvalifikacija.

Jedanaesti izbornik

Vedran Bosnić bit će 11. izbornik reprezentacije BiH koja je najveći uspjeh ostvarila 1993. godine na EP-u u Njemačkoj kada su pod vodstvom Mirze Delibašića osvojili 8. mjesto. Uz Bosnića bh. reprezentaciju vodili su još u 3 navrata Mensur Bajramović, pokojni Sabit Hadžić 2 puta, Faruk Kulenović, Draško Prodanović, Aleksandar Petrović, Damir Mulaomerović, Duško Ivanović, Duško Vujošević i Jasmin Repeša. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.