Brezovec o Kovačiću

U Dinamu se vidjelo da je jako inteligentan, skroman i odgojen kako treba

U Dinamu se vidjelo da je jako inteligentan, skroman i odgojen kako treba
04.01.2022.
u 08:35
Pogledaj originalni članak

Već smo o ovoj temi pisali nekoliko puta ove sezone, ali treba ponoviti gradivo. Nedjeljna izvedba u remiju (2:2) protiv Liverpoola još nas je jednom podsjetila na to da je Mateo Kovačić (27) postao vrhunski nogometaš. Nije samo volej koji je automatski postao kandidat za pogodak sezone razlog tome, Mateo je protiv Liverpoola u svim aspektima odigrao briljantnu utakmicu i zasluženo odnio epitet najboljeg u derbiju 21. kola engleske Premier lige.

Četvrti najbolji u ligi

S loptom u nogama ponovno je bio najvažniji kotačić Chelseaja (11 unosa u suparničku trećinu, najviše dodira – 105 i najviše uspješnih driblinga – četiri), i to odmah pri povratku na teren nakon ozljede i koronavirusa. No treba istaknuti i Mateovu igru bez lopte budući da je imao stopostotnu učinkovitost duela, a čak je 11 puta osvojio loptu u derbiju.

Međutim, nije samo ova utakmica dokaz njegovih gotovo pa besprijekornih godinu dana u Londonu. Mateo je trenutačno (Sofa, Whoscored) drugi najbolji veznjak te četvrti najbolji igrač Premier lige ove sezone, ispred njega su prema ocjenama samo Alexander-Arnold, Salah i De Bruyne. Dakle, Mateo trenutačno pruža bolje partije od velikih imena među veznjacima poput Kantea, Pogbe, Jorginha, Fernandesa, Gündoğana, Mounta, Silve i Grealisha.

Sa svim tim na umu prisjetili smo se Mateove karijere, a u prisjećanju na same početke pomogao nam je njegov bivši suigrač u Dinamu, umirovljena legenda HNL-a Josip Brezovec (227 nastupa u HNL-u).

– Odmah se u prvim danima u Dinamu vidjelo da je izvanzemaljac i klasa, da će biti igrač svjetske klase. Već je tada u glavi bio kao 30-godišnjak, jako inteligentan, skroman i vidjelo se da je odgojen kako treba. Tek sad sam svjestan kolika mi je čast što sam barem taj mali djelić njegova puta proveo igrajući i trenirajući s njim.

Večernji list: Koliko je teško biti mladi nogometaš s predviđenom velikom budućnosti? Kako se nositi sa svim tim pritiskom?

– To je jako težak put, pogotovo za mladog nogometaša. Ima kod nas puno takvih primjera mladih igrača koji se izgube od pritiska, može ih se nabrojiti koliko god hoćemo, ali kod Matea se vidi da se zna nositi s pritiskom, da je jak u glavi i zato i je tu gdje je.

Večernji list: Trebalo je podnijeti i ono vrijeme u Real Madridu kad su se u Hrvatskoj orile priče o “neispunjenom potencijalu”. Kako vi gledate na taj Mateov period?

 
 

– Ljudi zaboravljaju da je on u Realu osvojio sve što se da osvojiti, tri Lige prvaka, naslove u ligi... Da si fizioterapeut u Realu, ogromna je čast osvojiti tri Lige prvaka, a kamoli kad si igrač. Meni su te kritike bile bezveze jer je on tamo igrao i pokazivao klasu. Nije nikakva sramota biti prva zamjena pokraj Modrića, Kroosa i Casemira, zapravo je ogroman uspjeh biti prva zamjena takvim igračima – rekao je Brezovec te dodao:

– Drago mi je da je u zadnjih nekoliko godina začepio usta svim kritičarima jer je u Chelseaju koji je europski prvak postao po meni ključan igrač, sad ga više nitko ne može negirati.

Večernji list: I sam Mateo svjestan je koliko je promjena trenera u klubu utjecala na njegovu karijeru.

– Ovo je bila moja najbolja godina u karijeri, od dolaska novog trenera sve se poboljšalo. Promijenilo se dosta toga, u klubu sam dobio povjerenje koje sam trebao, koje nisam imao prijašnjih godina. I u reprezentaciji mi se počelo dosta vjerovati, a kad mi se vjeruje, ja se osjećam dobro. Živim za nogomet i to je ono na čemu težim. Tuchel je najbolji trener u mojoj klupskoj karijeri, i to s dosta velikom razlikom. Mislim da mi je dao najbolji savjet u karijeri, da budem miran – rekao je nedavno Mateo u razgovoru za Novu TV.

Bit će kapetan repke

Večernji list: Publika često misli da neki igrač samo odjednom počne igrati bolje ili lošije, ali to nije baš tako. Brezovec nam govori koliko je odnos s trenerom zapravo važan za kvalitetu izvedbe.

– Nema ništa važnije za igrača nego kad ti trener da povjerenje, tada letiš. Siguran sam da je to najvažnija stavka, a to se nekad i ne vidi izvana. Znam Matea i znam kako je posvećen, kako radi i trenira, tako da će s tim povjerenjem njegove igre ići samo nabolje.

Večernji list: Ako mu se igra bude još poboljšavala, gdje će Mateu biti kraj?

– Pred njim je tek sad velika budućnosti, vjerujem da će biti kapetan reprezentacije i po mojem mišljenju najtrofejniji hrvatski nogometaš u povijesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.