NOVA IMENA

Tucak objavio popis igrača za Svjetsko prvenstvo u Mađarskoj

Foto: PIXSELL
Tucak objavio popis igrača za Svjetsko prvenstvo u Mađarskoj
14.06.2022.
u 19:59
Pogledaj originalni članak

vica Tucak, izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije, na konferenciji za novinare u Puli priopćio je na koju trinaestoricu igrača računa za Svjetsko prvenstvo u Mađarskoj od 18. lipnja do 3. srpnja.

Na popisu su: Marko Bijač, Toni Popadić, Marko Žuvela, Rino Burić, Ivan Krapić (kapetan), Luka Bukić, Loren Fatović, Ante Vukičević, Konstantin Harkov, Jerko Marinić Kragić, Franko Lazić i Andrija Bašić.

Grci favoriti, ali i mi smo

Uglavnom su to provjereni igrači, no ne može se reći da nas Tucak nije iznenadio svojim izborom. Prije svega činjenicom da je pozvao samo dvojicu braniča: jugaša Marka Žuvelu i jadranaša Rinu Burića (otpali su Matias Biljaka i Kristijan Milaković). Jasno je da se u modernom vaterpolu njeguju polivalentni igrači, pa se i drugi (recimo sidraši) mogu prihvatiti braničke uloge, ali onda se oni potroše u tome pa izgube svježinu za obavljanje svog temeljnog posla. No Tucak valjda zna što radi...

– To je najteži posao za svakog izbornika, odrediti igrače koji idu na veliko natjecanje, ali mora se. Ovo je moj izbor najbolje trinaestorice, a sukladno Fininu protokolu imamo i dvojicu pričuvnih igrača ako netko, ne daj Bože, bude pozitivan na COVID–19. A što će se dogoditi ako šestorica budu pozitivna, to nitko ne zna. No odradili smo odlične pripreme i ja se nadam našim kvalitetnim izvedbama – kazao je Tucak, zahvalivši Puljanima na gostoprimstvu.

Novi kapetan Ivan Krapić snagu naše reprezentacije vidi u njezinu zajedništvu i karakteru.

– Važno je da se držimo svi skupa, da sačuvamo to zajedništvo i održimo tu kemiju koja se već godinama stvara. Ići ćemo utakmicu po utakmicu, pa ćemo sljedećih dana razmišljati samo o Grčkoj – naglasio je Krapić, a o ulozi kapetana još je dodao:

– Velika je to čast i odgovornost, no najvažnije je da se najmlađi što prije uklope, a da im mi stariji pomognemo u tome. Znaju se naši ciljevi, ali nećemo obećavati medalje, nego to da ćemo u svakoj utakmici dati maksimum – zaključio je Krapić.

 
 

Vratar Marko Bijač koji najbolje poznaje Grke jer brani u Olympiakosu dodao je:

– Grci su napravili minimalne promjene u odnosu na Tokio, dok je kod nas ostalo samo nas pet. No to može biti i naša prednost, nepoznanica smo za ostale momčadi. Grci temelje svoju igru na sidrašima, brzom protoku lopte i na agresivnoj zoni. Jedni su od favorita prvenstva, ali i mi smo. Ako budemo pravi, zadat ćemo im puno problema.

S Mađarskom posljednji test

Hrvatska će na SP-u natjecanje započeti u skupini B u Debrecenu, a prvi dvoboj izabranici Ivice Tucka imat će 21. lipnja protiv Grčke, najvećeg rivala u skupini (u 19.30 sati). Dva dana poslije, 23. lipnja, igramo s Njemačkom (18), a u subotu 25. lipnja s Japanom (18). Pobjednici skupina izravno idu u četvrtfinale, a drugi i treći razigravaju u osmini finala.

Naša će reprezentacija danas odraditi i drugu (uzvratnu) prijateljsku utakmicu s Italijom, aktualnim svjetskim prvakom, ovaj put u Puli u 20 sati, uz prijenos na Sportklubu.

– Rezultat nije presudan, ali utakmica će nam dobro doći da vidimo gdje smo. Nakon toga slijede dva slobodna dana, a 18. lipnja odigrat ćemo još jednu sparing utakmicu, ovaj put s Mađarskom u Budimpešti – napomenuo je izbornik.

U stručnom stožeru su osim izbornika Tucka njegovi pomoćnici Zoran Bajić i Jure Marelja, kondicijski trener Pero Kuterovac, trener vratara Renco Posinković, videoanalitičar Igor Pezelj, fizioterapeuti Damir Luketić i Petar Kopanja te liječnik Ivan Čurlin.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.