Prijelazni rok

Trguje se za “siću”, veliki iznosi vrlo su rijetki u bh. nogometu

15.06.2019.
u 08:30
Pogledaj originalni članak

Svih 12 premijerligaša ovih dana, najkasnije sljedeći tjedan, počinju pripreme. Prvi su krenuli “Europljani” – Sarajevo, Zrinjski, Široki i Radnik. Njih uskoro čekaju nastupi u Uefinim pretkolima, gdje se nadaju “pregrmjeti” barem jedno pretkolo. “Krema” s vrha najzanimljivija je i kada su u pitanju promjene u svlačionici, ne samo po pitanju pojačanja nego i odlazaka. Službeni prijelazni rok traje od 10. lipnja do 19. srpnja, što je dovoljno da klubovi kompletiraju igrački kadar za jesen i oslobode se viška igrača, ali i trenera, jer do sada je polovina klubova promijenila učitelje. Sarajevo je dugo pregovaralo s Husrefom Musemićem, najtrofejnijim trenerom u povijesti kluba, te sklopilo novi dvogodišnji ugovor.

Baka želi u inozemstvo

I Zrinjski je (čini se) želio nastaviti suradnju s Blažom Sliškovićem, ali na kraju je Baka otišao. Navodno želi nastaviti u inozemstvu. Od mogućih nasljednika (Mladen Žižović, Mato Neretljak, Ivica Burić, odabran je... Hari Vukas, ranije trener Hajduka). U Slobodi su se lani kleli u Zlatana Nalića i tvrdili da će on biti “dugoročno rješenje”, ali sad su mu dali otkaz. Na Tušnju ništa nikada nije sigurno, pa ni vijest da će na klupu sjesti Gradimir Crnogorac... Susjedna Tuzla zahvalila se Mirzi Varešanović kojega će naslijediti donedavni trener Zvijezde 09 Milenko Bošnjaković. Boris Stanišić, vlasnik i financijer Zvijezde, često vuče neočekivane poteze, pa i ljetos. Na klupu je doveo Borisa Savića iz Srbije, najmlađega trenera u ligi (31. godina). Gazda Stanišić kaže da mu je cilj promidžba mladih igrača, a mladi trener najbolje razumije “mladce”... Čelik je napustio Turčin Cihat Arslan, koji je naslijedio Adnana Orneka – također Turčina. Stigao je treći uzastopni maloazijski učitelj – Hasan Ozer. Borac, povratnik u Premijer ligu, rastao se s Darkom Vojvodićem, a na njegovo je mjesto stigao Branislav Krunić. Ako netko misli da je ovo kraj promjena trenera, vjerojatno se vara. Bude li u skladu s tempom ranijih promjena, do početka prvenstva “past” će još glava – dvije. Igračke promjene brojne su toliko da nemamo gdje spomenuti sva imena nogometaša koji su napustili bivše klubove, otišli i došli na posudbu te promijenili klupske majice. A tek je počeo prijelazni rok. Spomenut ćemo samo najzvučnije promjene.

Prometno u Sarajevu

Tako će vodeće Sarajevo ostati bez najperspektivnijega i najboljeg igrača, mladoga braniča Nihada Mujakića, koji odlazi u belgijski Kortrijk za (navodno) milijun eura.

Nekome je to sitan iznos, ali Bože moj - ovo je Premijer liga BiH... S Koševa su otišli Aleksandar Šofranac (Crna Gora), Rifet Kapić (Padeborn, Njemačka) te Almir Bekić (?). Na Koševo su pak došli Srbin Nebojša Gavrić (27, Bačka, vezni) te Slobodan Milanović iz Krupe (krilni napadač).

Pod Bijelim brijegom je veliki promet, pa ćemo spomenuti samo glavne dolaske: Miljan Govedarica (Zvijezda 09, napadač - krilo), Tomislav Barišić (bek, Dinamo), Irfan Hodžić (napadač, 11 golova prošle sezone, Radnik, koji možda promijeni sredinu prije nego nastupi za Mostarce, ako zainteresirani Arapi istresu 100 tisuća... nečega), Uche Anoruoa (Nigerijac iz Neretvanca), Antonio Vidović (napadač, Sloboda) te vratar Borca Kenan Topolović. Zrinjski se “rastao” s Marinom Galićem, Milošem Filipovićem, Dariom Rugaševićem, Markom Perišićem (Čelik), Hrvojem Barišićem (Rumunjska). Široki se otpustio devetoricu (!) ili su oni napustili Široki: Tomislava Turčina (vratio se na Rujevicu), Zvonimira Pamića (?), Luku Begonju (Gorica), Eliomara (?), Bornu Petrovića (vraća se u Maksimir), Luku Bilobrka (?), Josipa Ćorluku (Domžale), Marina Popovića (?) i Marka Perkovića.

Bez dolazaka na Pecari

Na Pecaru (još) nije došao nitko, ako ne računamo niz igrača koji su se vratili s posudbe, stigli na probu ili su se priključili prvoj momčadi iz juniora.

Željezničar je ostao bez Europe (nije dobio licenciju), ali se oprostio i od Nihada Selimovića, predsjednika koji je podnio ostavku. Odlazi Anel Šabanadžović (AEK, Grčka), možda i Matej Rodin, a za sada su stigli vratar Filip Erić (Zvijezda 09) te bek Aleksandar Subić (Partizan). Radnik je napustio vratar Mladen Lučić (?), a među vratnice će Dalibor Kozić iz Goška. Iz Slobode su otišli: Adis Hadžanović (Tuzla City), Aleksandar Ignjatović (Crna Gora) i Antonio Vidović (Zrinjski). Novaci su Petar Dodig, Adel Halilović, Adnan Osmanović, Pero Tošić, Marko Savinović, Marinko Rastoka... Zvijezda je “rastjerala” pola momčadi: Filipa Erića, Miloša Nikolića, Duška Babića, Ermina Huseinbašića, Predraga Zekanovića, Marka Anđića, Miljana Govedaricu, Marka Bašanovića, Danijela Ćuluma... Za sada je došao Banguora (Gvineja). Borac je kupio (ili želi kupiti) Ivana Crnova, Tonija Jovića, Dejana Uzelca... Velež je “od imena” kupio Muharema Čivića (Sloboda) i Dinu Hasanovića (Gošk). Pravi će posao napraviti ako zadrži strijelca Nusmira Fajić (28 golova u Prvoj ligi Federacije BiH). Članovi Mladosti više nisu Xelill Asani (?), Kenan Muslimović (?) i Filip Arežina (Lokomotiva Zagreb), dolazi Amer Hiroš (Olimpik). Iz Tuzla Cityja otišli su: Edin Murga (?), Slavko Brekalo (?), Dejan Širanović (?), Ensar Hajrović (?). Novi su: Kobie Moris (junior Dinama), Adis Hadžanović (Sloboda), Mirsad Ramić (Gošk), navodno i Joachim Adukor (Sarajevo), ali njega želi i Čelik, koji će (tako kažu na Bilinu polju) kupiti i Muamera Adžima (Sloboda), Petra Raguža (Gošk), Marka Perišića (Zrinjski)... •

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.