Još su samo dva tjedna do prozivke premijerligaša

Treneri lete i kad se ništa značajno ne događa

Treneri lete i kad se ništa značajno ne događa
25.12.2021.
u 17:26
Pogledaj originalni članak

Početkom prosinca igrano je 19. kolo jesenske sezone u Premijer ligi, a istog dana igrači su dobili odmor. Kolo je odigrano u teškim uvjetima, po kiši, blatu i hladnim barama, pa se sve još i sada prepričava, piše Večernji list BiH.

Značajna sredstva za NS BiH

NS BiH je preko UEFA-e dobio značajna sredstva za rekonstrukciju 12 travnjaka (11, jer je Grbavica već dobila hibrid). Za početak, radit će se travnjaci u Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli. To će zahtijevati dosta vremena, pa će se jedno vrijeme klubovi morati "snalaziti" gdje će igrati utakmice dok travnjaci ne "prispiju" za normalno korištenje. Stadion Tušanj koriste Sloboda i Tuzla City koji su najavili da namjeravaju igrati u Gračanici (stadion Bratstva) i Banovićima (Budućnost). No, pitanje je imaju li ti stadioni ostale uvjete i hoće li dobiti licenciju, osobito za stadion u Gračanici... Već smo pisali da i Posušje planira infrastrukturalne "podvige". Pri kraju je gradnja novih klupskih prostorija s modernim svlačionicama, a uskoro počinje i instaliranje reflektora na Mokrom Docu. Sve ide lijepo i dobro, ali Posušje tek treba izboriti ostanak, pa mora nešto novca izdvojiti i za pojačanja. Ali, čini se kako novca ima! Ostali su i drugi repovi od jeseni. Tek je neki dan Stegovno povjerenstvo NS-a BiH izreklo kazne klubovima za izgrede u 19. kolu. Tako je Željezničar kažnjen s 7000 KM zbog pirotehničkih izgreda navijača na utakmici protiv Širokog (1:0). S Grbavice kukaju da su drastično kažnjeni, više nego itko ikad za takvu vrstu izgreda..., a klub je "švorc". Svi njegovi računi su blokirani! Računajući ranije kazne, Željezničar je jesenas "popunio" blagajnu saveza s čak 22.500 KM, ali su Sarajevo (28.500), Zrinjski (27.000) i Borac (23.500) "bolje plasirani" od Željezničara. Ukupno su klubovi jesenas kažnjeni 140.000. Na toj ljestvici nema Posušja, koje jedino nije platilo niti jednu KM. Željezničar je u velikim dugovima (blizu 15 milijuna KM), pa mu prijeti osipanje momčadi... igrači nemaju namjeru igrati "za ljubav". Željezničar je našao jaka sponzora – njemačko-švicarsku tvrtku Caizcoin (750.000 KM), te novog vlasnika Eldina Diglišića..., ali više od mjesec dana nismo čuli da je taj čovjek išta učinio na Grbavici pa sve podsjeća na bivšeg vlasnika Semira Cerića, koji je izvjesno vrijeme kotirao kao vlasnik Željezničara, a onda digao ruke od "posla". I Velež ima problema s vlasnicima i sponzorima, jer je čelnik kluba Nedim Uzunović, direktor Bosnalijeka, nakon jedne "akcije" SIPA-e završio u zatvoru. Kad je objavljeno da se Vincent Tan vraća na Koševo, pristaše kluba zadovoljno su trljale ruke, vjerujući da će blagajna biti puna kao brod i da će Sarajevo dovesti atraktivna pojačanja. Čak je s klupske stranice u javnost odaslana vijest da jedno takvo pojačanje slijeće na Koševo, a onda potpisali ugovor s Harisom Ališahom (17 godina), kadetom iz mlađih kategorija kluba. Navijači su, naravno, razočarani.

Kad se već spominju sponzori, čini se da je pravi posao napravio samo Zrinjski, koji je sklopio petogodišnji ugovor s Abraham groupom. Zrinjski će u pet godina dobivati visoke rate "nečeg" - eura ili maraka. Ma, da su i kune, mislimo da je Zrinjski sklopio vrijedan posao. Sloboda pak traži sponzore preko oglasa na klupskoj stranici (!). Uspije li na taj način, bit će to novina u sponzorskim poslovima sportskih klubova. I ostali vape za sponzorima, ali ih teško (ili nikako) nalaze...

Prozivke i početak priprema svi su premijerligaši planirali za (oko) 10. siječnja. Dan prije ili kasnije, nije važno. Ali, bilo bi važno znati gdje će se pripreme obaviti. To se uglavnom ne zna, osim što je Posušje objavilo da će pripreme obaviti u svom gradu te će, ako vrijeme bude ružno, koji dan "skoknuti" na Jadran. Ipak, vjerujemo kako će veći dio premijerligaša otići na pripreme na jug Turske, neki možda u Istru, Crnu Goru ili Hercegovinu. Uz Posušje, kući će se pripremati i Leotar, jer zime su u Trebinju u pravilu ugodne. Kako god bude, Leotar više neće voditi Branislav Krunić. Njega je uprava kluba prije nekoliko dana "stavila ad acta", a povjerenje ukazala novom treneru Miodragu Bodirogi. Pričalo se da će nove učitelje dobiti Borac i Sarajevo, ali za sada od toga nema ništa. Goran Sablić ima čvrst ugovor na Koševu, pa čelnici Sarajeva računaju da bi ih "ekshibicije" sa smjenom Sablića skupo stajale... Borac je još u kolovozu doveo na klupu Nemanju Miljanovića. Jedno se vrijeme pričalo kako će ga zamijeniti Vinko Marinović, ali najnovije je da je Miljanović siguran trener i na proljeće. S klupe Željezničara odstupio je hrvatski stručnjak Tomislav Ivković. Iako je bilo glasina da bi mogao biti smijenjen to se nije dogodilo, Uprava mu je ukazala povjerenje međutim Ivković, nakon što je dobio e-mail od Uprave u kojem ga obavještavaju da ne mogu garantirati niti najosnovnije stvari, poput plaća igračima, Ivković je sam odstupio s pozicije šefa struke Željezničara. Široki je još ljetos imenovao za trenera Juru Ivankovića, nakon što je klub s puno uspjeha vodio Toni Karačić. Ivanković (36), najmlađi trener u ligi, nastavio je dobrim rezultatima. Iako je Radnik posljednji, u klubu su zadovoljni načinom na koji klub s klupe vodi bivši kapetan Velibor Đurić i sigurno ga neće mijenjati.

Uskoro prijelazni rok

Čvrst je i Sergej Jakirović u Zrinjskom, iako ga je htio "oteti" Dinamo. Isto je i na istočnoj obali Neretve – Feđa Dudić nije smijenjen, nije prihvaćena ni njegova ostavka iako ju je nudio. Uskoro počinje prijelazni rok. Godinama već najveće transfere pravi Tuzla City. Ove zime Azmir Husić i društvo već su sklopili ugovore sa sedam novih igrača. Ali, tu nema senzacije, jer Tuzla je sklopila ugovore sa sedam mladih igrača, čija imena nećemo spominjati jer su svi (pre)mladi i anonimni. Ni jedan se još ne brije! Valjda su i perspektivni...

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.