od nogometašice do tv-studija

Trebinjka jedan od najboljih nogometnih komentatora na danskoj državnoj TV

Trebinjka jedan od najboljih nogometnih komentatora na danskoj državnoj TV
13.09.2020.
u 11:07
Pogledaj originalni članak

 Arnela Muminović, rođena Trebinjka, jedan je od najpoznatijih sportskih novinara u Danskoj, redoviti je komentator nogometnih događanja na državnoj televiziji DR1.

Na tu poziciju došla je nakon desetogodišnje nogometne karijere koju je provela u elitnim danskim ženskim klubovima. Tijekom karijere, među ostalim, komentirala je u studiju za vrijeme Europoskog prvenstva 2016. godine, utakmice Svjetskog prvenstva 2018. godine, a u izravnom TV-prijenosu i utakmicu ženske reprezentacije Bosne i Hercegovine protiv Danske.

Rođena je u Trebinju, a taj grad napustila je 1992. godine zbog rata. Prisjeća se da je sa sedam godina počela trenirati i igrati nogomet, u malom klubu Kjellerupu. Tu je stekla prve sportske navike. Kad je imala deset godina, preselili su se u veći grad Viborg, gdje je igrala za juniore i seniore.

- Za juniore sam bila kapetan tima, kad smo osvojili prvo mjesto u najboljoj nacionalnoj U17-ligi. S 18 godina sam počela igrati u najkvalitetnjoj danskoj ligi, prvo za Team Viborg, onda nakon selidbe u Kopenhagen nastupala sam za B93 i Ballerup Skovlunde. U najkvalitenijem rangu igrala sam 11 sezona, kao napadač pružala sam odlične partije i za to vrijeme sam redovno nastupala za U17, U19 i U23 reprenzentaciju Danske – kaže ona.

Nažalost, zbog niz ozljeda i četiri operacije, nije obukla dres A reprezentacije Danske. Te izljede i posao sportskog reportera na državnoj televiziji, od njezine 28. godine, usporile su nogometnu karijeru.

- Od tada igram u drugoj ligi jer mi je to manje obveza. Tako moj redoviti posao na televiziji ne trpi. Ta teška ozljeda koljena i serija operacija, koje sam imala, limitirajući su čimbenik. Sad igram kad vidim da sam zaista fit – priča.

Uvijek je, u podsvjesti, željela biti sportska komentatorica. Već tijekom školovanja rekla je to i svojim profesorima. Oni su je, na neki način usmjerili, pripremali za polaganje prijemnih ispita potebnih da bi uopće uspjela ući u taj krug. Za nju je izazov bio da komentira muški nogomet.

- Nisam htjela prihvatiti razmišljanje da žene ne mogu stručno komentirati. Trudila sam se, više od muških kolega. Moj rad u sportskim novinama primjetili su odgovorni ljudi državne televizije (DR1), pozvali me da budem ekspert/komentator u studiju za vrijeme Europskog prvenstva 2016. godine. Tad sam, u izravnim prijenosima, analizirala 11 utakmica uključujući i finalnu. Poslije toga naša suradnja se nastavila, istu ulogu sam imala i tijekom prijenosa utakmica sa Svjetskog prvenstva 2018. godine - kazala je.

Svjesna je da se u mnogim državama na spotske komentatorice gleda ipak malo drukčije, jer još prevladava mišljenje da je nogomet muški sport.

- U Skandinaviji je mnogo bolji odnos prema ženama, u sportskom novinarstvu. Ipak, uvijek se nađe i onih koji još imaju predrasude, po tom pitanju. Naravno, ponekad sam osjetila da moje poznavanje nogometa i taktike testiraju poznati nogometaši i drugi komentatori u studiju, vjerojatno zato što sam djevojka i što nisam poznata nogometna zvijezda. Ali kad vide da znam o čemu pričam i brzo mogu uočiti promjene taktika na terenu odmah pokažu respekt za moje stručne analize. Ipak, to je bilo u početku, sad je druga priča - naglasila je.

Kako kaže uvijek je pratila bh. nogometnu reprezentaciju. Zajedno sa 25.000 bh. navijača bila je 2011. u Parizu kad je BiH igrala protiv Francuske.

- Bosna i Hercegovina, kao država i naravno njezina reprezentacija uvijek će biti dio mene. Uvijek kad gledam zmajeve bude se posebne navijačke emocije, tad se zaista pretvaram u vatrenog navijača s tribina. Činjenica je da muška reprezentacija nema sreće, znanja i struke ima. Vjerojatno treba neke stvari posložiti da bi se dobro igralo u kontinuitetu. Naravno, pratim i žensku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, one su u grupi s Danskom. Igrale su prošle godine međusobni susret, Danska je pobijedila. Ali baš je ta utakmica bila specijalna za mene, jer sam u izravnom TV prenosu komentirala tu utakmicu. Iskreno se nadam da će Danska i BiH ići dalje iz svoje grupe, nastupiti na Europskom prvenstvu - kaže.

Kaže da je posljednjih 19 godina svakog ljeta dolazila u Bosnu i Hercegovinu u posjet obitelji koja živi u Trebinju i Živinicama.

- U BiH se lijepo osjećam, svaki trenutak koristim da što bolje upoznam domovinu. Nažalost, ovog ljeta nisam bila u BiH. Kao i mnogim zemljaci iz dijaspore, ove godine pandemija korone odredila je godišnje odmore - kazala je Arnela Muminović, navodi se u informaciji dostavljenoj Feni putem Bhdinfodeska iz Birminghama.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.