DETALJI TRANSFERA

Tottenham je napravio presedan zbog Perišića, a evo što je presudilo

Foto: Tottenham
ivan perišić
Foto: Tottenham
ivan perišić
31.05.2022.
u 19:19
Pogledaj originalni članak

Hrvatski reprezentativac Ivan Perišić jučer je sletio u London kako bi otišao na liječnički pregled i dan nakon je potpisao ugovor sa svojim novim klubom, Tottenhamom. Perišić nakon isteka ugovora s Interom, u kojem je proveo sedam godina, u Tottenham stiže kao slobodan igrač, a potpisao je ugovor s finalistom Lige prvaka iz 2019. na dvije godine i s plaćom od oko 180.000 funti tjedno.

Već četvrta liga ‘petice’

Nakon što je u Interu odigrao jednu od svojih najboljih sezona u karijeri te bio najzaslužniji za osvajanje domaćeg Superkupa, a i Kupa Italije s dva gola u finalu protiv Juventusa, Inter je previše oklijevao jer nije htio dati Perišiću uvjete koje je tražio i zaslužio (šest milijuna eura godišnje plaće). Pojavilo se nekoliko klubova koji su bili spremni Perišiću ponuditi bolje uvjete nego Inter, poput Chelseaja, Newcastlea i Fenerbahçea, no presudio je telefonski poziv Tottenhamova trenera Antonija Contea, pod kojim je Perišić igrao u Interu od 2020. do 2021. godine te osvojio naslov prvaka talijanske Serie A. Već izgrađen odnos s trenerom prevagnuo je ispred novčano izdašnijih ponuda (Newcastle, Fenerbahçe) pa čak i ispred veće šanse za osvajanje trofeja (Chelsea).

Tako će Ivan biti peti Hrvat koji će nositi dres Tottenhama, nakon Vedrana Ćorluke, Luke Modrića, Nike Kranjčara i Stipe Pletikose. Zanimljivo je da su u jednom trenutku sva četvorica igrala zajedno u klubu pa je tada londonski klub dobio nadimak “Crottenham”. Isto tako valja naglasiti da će ovo već biti četvrta od pet liga “petice” u kojima će Perišić nastupiti u svojoj karijeri, nakon igranja u Francuskoj (Sochaux), Njemačkoj (Borussia D., Wolfsburg, Bayern) te Italiji (Inter).

Bitno je naglasiti koju će ulogu Omišanin imati u klubu. Naime, Perišić ne dolazi u Tottenham da bi se nadmetao za poziciju s najboljim strijelcem Premier lige Heung-min Sonom, nego dolazi igrati na svojoj novoj poziciji lijevog krilnog beka, koju je počeo igrati baš prošle sezone pod Antonijem Conteom u Interu. Trebalo je Ivanu nekoliko mjeseci da sasvim pohvata zahtjeve nove pozicije, ali u posljednjih šest mjeseci kod Simonea Inzaghija pružao je izvanserijske izvedbe, do te mjere da je ove sezone proglašen najboljim lijevim bočnim igračem sezone u Serie A.

Dobro je poznato da Conte nije bio zadovoljan onim što su mu u dresu Spursa ove sezone na toj poziciji pružali Ryan Sessegnon i Sergio Reguillon, tako da je jasno da je Perišić doveden strogo kao prvotimac i kao jedan od igrača na kojem će Conte graditi iduću sezonu.

Conteova želja za Perišićem bila je toliko jaka da je nadmašila inače brutalno strogu politiku predsjednika Daniela Levyja. Levy je u posljednjih deset godina samo dva puta doveo igrače starije od 30 godina, Joea Harta prije dvije godine kao 33-godišnjaka (no samo za poziciju trećeg vratara) te prije pet godina tada 32-godišnjeg Fernanda Llorentea, ali također za poziciju pričuvnog igrača. U prijevodu, ovo je prvi put u posljednjih deset godina da je Levy pristao u klub dovesti nogometaša 30+ koji će biti prvotimac. Glavni razlog tome je Conteova fantastična polusezona u kojoj je Spurse doveo s devetog mjesta do toliko željenog četvrtog mjesta, koje vodi u Ligu prvaka.

"Tottenham rijetko kupuje igrače starije od 30 godina, no kada je riječ o slobodnom igraču, ima smisla. Prije svega, Conte ga želi jer su surađivali u Interu, tako da je to odlična prilika da se pokaže kako vodstvo kluba podržava trenera. Iz nogometnog kuta ima još i više smisla. Perišić je iskusan, na vrhu svoje karijere. On je pobjednik i unatoč godinama igra fenomenalno. Conte želi dodati iskusne igrače kako bi Tottenham bio kompetitivan u svim natjecanjima iduće sezone, a Perišić će mu to donijeti", piše renomirani britanski Sky Sports.

Gvardiol im je preskup

Osim spomenuta tri trofeja u dresu Intera, Perišić još u svojoj karijeri ima naslov Lige prvaka s Bayernom iz 2020., dva naslova pobjednika Bundeslige s Borussijom (D) 2012. i Bayernom 2020. te čak tri naslova pobjednika njemačkog DFB kupa s tri različita kluba, Bayernom, Borussijom i Wolfsburgom, s kojim je osvojio i njemački Superkup.

On u Tottenham dolazi kao čovjek s navikom osvajanja trofeja, jedinog čimbenika koji klubu iz Londona nedostaje kako bi potvrdio reputaciju engleskog velikana. Uz Perišića, u klub je stigao i vratar Fraser Forster, a Conte ovog ljeta namjerava dovesti još barem 4-5 novih igrača. Jedna od želja je i naš stoper Joško Gvardiol, no u klubu smatraju da je preskup pa je favorit Alessandro Bastoni iz Intera.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.