NE IDE U PRILOG...

Što povijest govori? Hrvatskoj se protiv Škotske ne piše dobro!

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Što povijest govori? Hrvatskoj se protiv Škotske ne piše dobro!
22.06.2021.
u 10:41
Kad se sve svede na posljednju utakmicu, nije dobro...
Pogledaj originalni članak

Hrvatska nogometna reprezentacija nikad nije pobijedila Škotsku i to je podatak koji se provlači posljednjih dana, no postoji još jedna statistička "crtica" temeljena na povijesti, a da ne ide u prilog vatrenima.

Naime, kad god bi na velikim natjecanjima posljednja utakmica skupine bila odlučujuća za prolaz dalje, Hrvatska bi pokleknula.

Dogodilo se to prvi put na Svjetskom prvenstvu 2002., kad je trebalo pobijediti Ekvador no uslijedio je poraz 0:1. Zatim, dvije godine kasnije na Europskom prvenstvu u Portugalu trebalo je pobijediti Englesku i unatoč ranom vodstvu (Niko Kovač, peta minuta), uslijedio je poraz 2:4.

Tad je Hrvatska čak smanjila s 1:3 na 2:3, ali umjesto izjednačenja, Englezi su šest minuta nakon gola Igor Tudora postavili konačni rezultat.

Iako 2008. skupina nije bila problem, poraz od onako ogoljene Turske, na onaj način, svakako ostaje u sjećanju. Kao i događaji s Europskog prvenstva 2012., kad je u posljednjem kolu trebala pobjeda protiv budućeg prvaka Europe Španjolske. Završilo je 0:1, ali da je tad postojao VAR, Španjolci ne bi prošli ni skupinu, dalje bi išao finalist Italija i Hrvatska.

Dojam donekle popravlja Euro 2016. jer je Hrvatska pobijedila Španjolsku u posljednjem kolu, ali prolaz je bio zagarantiran i prvo mjesto donosilo je dvoboj s Portugalom, što je u konačnici značilo ispadanje od budućeg prvaka. Srećom, tradicije su tu da bi se rušile pa neka to bude danas!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.