Nogomet Osvrt

Sloboda, Zrinjski, Široki B., Radnik i Sarajevo snuju snove

BiH,22.10.11. Mostar, Stadion Bijeli brijeg, Prvenstvena utakmica, Zrinjski - Siroki Photo:Stojan Lasic
za spo Marko Knezovic - Copo snimio Marko Mikulicc
10.12.2015.
u 07:00
Borba za europske pozicije godinama ima svoje čari, pa će tako biti i na proljeće. A borba za ostanak bit će nemilosrdna Jesen obilovala neizvjesnošću većom no ikad. Pet kandidata za naslov, ispast će 6 klubova
Pogledaj originalni članak

Dvije momčadi slavile su (nekakve) naslove u posljednjih dvadesetak dana. Prvo Široki Brijeg, koji je nakon 15 kola odigranih postao jesenski prvak Premijer lige, a onda su se nakon "produžetka" od tri proljetna najviše radovale tuzlanske Fukare i "obični" navijači Slobode.

Zavidan učinak

Sloboda je osvojila zavidnih 40 bodova, pa će s tim učinkom ući u preostalih proljetnih 12 kola. Korak iza Tuzlaka smjestio se Zrinjski (39), koji je kao i Tuzlaci imao odličnu završnicu sezone. Uoči tri "produžna" kola Široki Brijeg se ustoličio na vrhu (36), ali je nakon toga od devet mogućih bodova osvojio slabih pet (po dva su mu otkinuli "autsajderi" Travnik i Vitez). Radnik (35) je bez ikakvih dvojbi najpozitivnije jesensko iznenađenje i čekat će proljeće na četvrtom mjestu, dok je aktualni prvak BiH Sarajevo (34) (tek) peti. Spomenuta petorica borit će se u nastavku za naslov. Za očekivati je da će se u tu borbu umiješati još tko, preoptimistično je, gotovo nemoguće.

Grčevita borba za ostanak

Tako šesti Željezničar (28) teško može dostići Sarajevo ili Radnik, a još će teže (ili nikako) preskočiti svih pet klubova koji su trenutačno bolje plasirani. Čelik (28) ima isto bodova kao Željezničar i jednako minimalne izglede za naslov (pa i Europu!), a dva je manje osvojila Mladost (26). Još su iznad "ispadajuće" crte Slavija (25) i Vitez (23), a ispod su se smjestila "žalosna šestorica". Naime, dugo očekivana reorganizacija na kraju će sezone "popapati" šest najslabije plasiranih klubova. Teorijski, još ništa nije gotovo, još nitko sigurno neće "emigrirati" iz lige, ali sudbina Olimpica (19), Borca (18), Travnika (17), Rudara (16), Drine (9) i Veleža (8) ne čini se osobito ružičastom. Ipak, realno gledajući, Zvorničane i Mostarce mogu spasiti samo dobre vile – ako one ikako postoje. Sve da osvoje (po) maksimalnih 36 bodova, ne čine se "spašljivim". No, izgledi aktualnog vlasnika Kupa BiH Olimpica, te nekadašnjeg prvaka i kup-pobjednika Borca ipak postoje. Pod uvjetom da Vitez, Slavija, Mladost, itd. na proljeće počnu igrati neuspješno, a Banjolučani i Sarajlije nastave prvenstvo kakvom obilnom bodovnom žetvom. Travnik i Rudar u još su težoj situaciji, ali njihovi izgledi i dalje su dobri. Vratimo se malo klubovima s vrha.

Jesenski naslovi

Jesenski naslovi prvih sedam godina postojanja zajedničke Premijer lige BiH bili su siguran znak da će njihovi vlasnici i na kraju biti prvi. Jesenski "poluprvaci" Leotar (2002/03), Široki (2003/04), Zrinjski 2004/05), Široki (2005/06), Sarajevo (2006/07), Modriča (2007/08) i Zrinjski (2008/09) i nakon 30 kola slavili su prva mjesta. Niz je prekinuo Široki Brijeg (2009/10), jer je konačni ("pravi") prvak bio Željezničar. Borac (2010/11), Željezničar (2011/12) i opet Željezničar (2012/13) vratili su se tradiciji i bili prvaci na polusezoni i na kraju. Pa je opet Široki Brijeg (2012/13) bio jesenski, ali ne i konačni prvak. Željezničar se (ponovno) okitio naslovom prvaka. Širokobriježani su se izborili za jesenski naslov prvaka i u sezoni 2014/15, dok je na kraju slavilo Sarajevo. Hoće li i treći jesenski naslov na Pecari biti pucanj u prazno, vidjet ćemo u svibnju nakon 30 odigranih kola.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.