Ragbi

Ragbi klub Čelik proslavio 45 godina svog postojanja

Ragbi klub Čelik proslavio 45 godina svog postojanja
09.03.2017.
u 09:00
Pogledaj originalni članak

Jedna od najuspješnijih bosanskohercegovačkih sportskih organizacija Ragbi klub Čelik Zenica obilježio je veliki jubilej - 45 godina uspješnog rada i djelovanja. Vrijedna je to obljetnica za ragbijaše iz Zenice, nešto na čemu će i dalje graditi rad svoga kluba.

Osam prvenstava Jugoslavije

U proteklih 45 godina ovaj klub bio je osmerostruki prvak Jugoslavije, šest puta osvajao je veliki srebrni pehar Kupa Jugoslavije, koji je na kraju ostao u njegovu vlasništvu, višestruki je prvak i osvajač Kupa Bosne i Hercegovine, pobjednik Regionalne ragbi lige u sezoni 2014./15. i pobjednik brojnih međunarodnih turnira u ragbiju.

U okviru obilježavanja vrijednog jubileja u Muzeju grada Zenica danas je otvorena i prigodna izložba o radu kluba, na kojoj je izložen veliki broj ragbi eksponata, pehara, medalja, diploma, ragbijaške opreme i dokumentarnih fotografija.

- Suština ragbija ostala je ista, ragbi je stil života, a ne samo sport. Ljudi su u tom sportu iz ljubavi, ne zbog novca. Danas je situacija takva da se ne može bez novca. Mogu reći kako ragbi nema značaj koji bi trebao imati, ali mi nastavljamo svojim putem i nadam se kako će u budućnosti biti dosta bolje.

Zaista smo ponosni na sve ovo i nadam se kako ćemo i u budućnosti raditi ovako dobre stvari te pronositi slavu Ragbi kluba Čelik, istaknuo je predsjednik Ragbi kluba Čelik Goran Zovko.

Brojni su i drugi društveni uspjesi ovog kluba koji je u svoje vrijeme znao kako ostati i preživjeti i kada nije imao nikakve potpore društva.

Ragbi je u Zenici krenuo davne 1972. godine, kada je snježnog 8. ožujka održan prvi trening, poslije su zenički ragbijaši u mnogim aktivnostima bili prvi ili na čelu.

Igrači u vrhu Europe

Deset godina poslije u Zenicu je stigao prvi naslov prvaka Jugoslavije, a nakon toga je slijedio desetogodišnji niz pobjeda i osvajanja titula. U svibnju 1992. godine članovi Ragbi kluba Čelik bili su osnova za formiranje Ragbi saveza Bosne i Hercegovine, a u jesen davne 1992. godine odigrali su prvu službenu utakmicu reprezentacije Bosne i Hercegovine protiv reprezentacije Hrvatske u Splitu.

Više od 50 ragbijaša Čelika nastavilo je igranje u vrhunskih europskim ragbi klubovima diljem Europe.

Među njima su Kapetanović, Uzunovići, Deljkić, braća Barišić, Purić, Mandić, Mutapčić, Vehabović, Hasagić, Jurišić, Vidović, Kapić, Stanković, Karaman, Tubin, Čadžo, braća Majcen i mnogi drugi.

Kruna uspjeha ovog kluba je osvajanje Regionalne ragbi lige uz sudjelovanje 15 klubova iz sedam država cijele regije, a već u subotu, u okviru novog natjecanje u Regionalnoj ragbi ligi, ragbijaši Čelika će igrati utakmicu protiv momčadi Dalmacije.•

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.