Liga Hercegovine

Posuški Gradac slavio pred punim tribinama u Klancu

Foto: abc portal
Posuški Gradac slavio pred punim tribinama u Klancu
27.08.2017.
u 08:00
Pogledaj originalni članak

Gradac, prvak općinske Lige MZ Posušje, postao je pobjednik 13. Lige Hercegovine. U finalu su Gračani nadigrali pobjednike Lige MZ Široki Brijeg, Dobrkoviće (3:1). Tako je nakon prvog pobjednika Broćanca (Ljubuški, 2005.) drugi put pehar pripao Posušanima.

Došao cijeli Batin

- Broćanac i Gradac su iz iste župe. Kako smo se mi prije 12 godina radovali njihovu uspjehu, tako su Broćančani sada navijali za nas. Ima nas ovdje i starih i mladih, i muških i ženskih. Evo, tu je naš najmlađi navijač Mato Begić, koji je “drukao” za naše igrače umotan u pelene, rekle su nam nakon pobjede oduševljene Gračanke Ana i Marijana Begić, koje su s još nekoliko stotina stanovnika sela stigle na finalnu večer i glasno navijale za majstore hakla. Još toliko navijača stiglo je iz drugih mjesta posuške općine, najviše iz susjednoga Batina:

- Svi iz Batina navijali su za Gradac, pa i oni koji nisu ovdje. Zvali su telefonima, raspitivali se i čestitali, rekao nam je Jerko Ćesić Ljudina, u “ružičastim” danima posuškoga nogometa sportski direktor premijerligaša Posušja, rođeni brat generala Ljube Ćesića Rojsa:

- Dođite noćas svi na proslavu u naše selo. Svi ste dobrodošli, nudili su Gračane, znane i neznane, koji su im došli čestitati: - Javljaju nam iz sela da je kod škole naložena vatra i da se “cvrlja” roštilj. Pivo će noćas teći potocima niz Vranić, sve do Kočerina. Nema spavanja dok sunce ne iziđe, čulo se iz tabora pobjednika, uz poruku da Gračani već sutra počinju pripreme za idući turnir, koji također misle osvojiti!

Prvi su Gračanima ruke iskreno stisnuli Dobrkovćani i čestitali im na zasluženoj pobjedi u velikoj, pomalo tvrdoj utakmici, u kojoj ipak nije nedostajalo i lepršavih poteza za publiku:

- Srdačno čestitamo Gracu na zasluženoj pobjedi. Imali smo vodstvo od 1:0, ali protivnici su zasluženo okrenuli rezultat. Ništa zato, mi smo naučili gubiti. I čekati kad će i nas sunce ogrijati, rekao nam je Ivan Soldo, strijelac vodećega pogotka za Dobrkoviće, (nedostižnih) šest puta najbolji strijelac Lige MZ Široki Brijeg, uvjeren kao i njegovi suigrači da će i Dobrkovići jednom podići u zrak Večernjakov pehar.

Nakon Soldina pogotka početkom 2. poluvremena, kojim su Dobrkovići poveli 1:0, kao da su momci iz Graca “otpustili ručnu”. Ivan Begić zabio je za 1:1, Dominik Begić potpuno okrenuo rezultat na 2:1 za Gračane... Dobrkovići su zaigrali “kockarski” bez vratara. Bilo je prigoda za izjednačiti, ali...

Desetak sekundi prije kraja i treći se Begić upisao u strijelce, ovaj put Veselko za konačnih 3:1... Pobjedničko klupko gradačkih igrača i navijača “zavaljalo” se asfaltom, a kroz noć se prolomila pjesma: “Ne dam te nikom, majko Hercegovino”, koju je prihvatio i veliki broj od 2 – 3 tisuće gledatelja koji su se kao grozdovi načičkali na tribinama i ostalim uzvišenjima oko igrališta u Klancu. Ma, bila je to slika za pamćenje...

- Tri puta smo gubili finala širokobriješke Lige, četvrti put ipak se radovali. Osvojit ćemo i ovaj turnir, kad - tad, došao je dašak optimizma iz redova Dobrkovćana ...

Prethodni pobjednici

Vjerovati je da hoće, ali teško na domaćem asfaltu... Momcima iz Dobrkovića bit će najbolje jurnuti na naslov na “tuđem” asfaltu, najbolje kad se nađu u ulozi autsajedera. A ovaj su put vrijedili za favorite... Podsjetimo, Broćanac (Posušje) bio je autsajder kada je pobijedio u Ljubuškom (2005), Ljuti Dolac (Široki Brijeg) slavio je u Međugorju (2006), Grab (Ljubuški) u Posušju (2007), Stubica - Zvirići – Bijača (Ljubuški) dva su puta pobijedili u “tuđim dvorištima”, 2009. u Sovićima (Grude) 2010. u Kruševu (Mostar), Bijelo Polje 2011. u Čapljini... Tri puta Međugorje je bilo pobjednik: 2012. u Stocu, 2013. u Livnu, te 2015. u Ljubuškom... A pobjednik 2014. Rodoč, naslov je proslavio u Tomislavdradu. Dakle, samo su dva puta domaćini osvojili pehare: Turčinovići u Širokom Brijegu 2008. i Međugorje u Krehinu Gracu (Čitluk) 2016. godine:

- Mislim kako je sve prošlo kako smo zamislili. Lijepo vrijeme, pune tribine, sportsko ponašanje igrača i publike, bez prigovora, rekao je, nakon svega, predsjednik Športskog saveza Širokog Brijega Ivan Zeljko. U pravu je. Budući organizatori morat će se dobro potruditi oko organizacije ovakvog ili možda boljeg turnira.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.