nogomet

Ponovno portalna preprodaja ulaznica za susret BiH – Belgija?

Ponovno portalna preprodaja ulaznica za susret BiH – Belgija?
26.09.2017.
u 16:03
Pogledaj originalni članak

Pripreme za odigravanje kvalifikacijske utakmice između Bosne i Hercegovine i Belgije za nastup reprezentacija na narednom Svjetskom nogometnom prvenstvu, koje će se igrati u Rusiji, privode se kraju, javlja Zeda. 

Sutrašnja generalna inspekcija i pregled urađenog posla na stadionu Grbavica pokazati će koliko smo organizacijski spremni za ovu važnu utakmicu, te koliko i ubuduće se može očekivati od domaće sportske infrastrukture da se mečevi nogometne reprezentacije ne moraju igrati samo u Zenici.

Jedan dio oko organizacije ove utakmice je već obavljen i Nogometni je savez preko partnerske agencije „Centrotours“ izvršio distiribuciju i prodaju ulaznica za utakmicu. Iako je Savez primio veliki broj zahtjeva za rezervaciju ulaznica za ovu 'najvažniju kvalifikacijsku utakmicu' svi koji su bili zainteresirani za posjet susretu neće ispuniti sebi želju. Kapacitet stadiona “Grbavica”, kao niti Bilina polja, nije dovoljan da primi sve navijače bh. tima.

Obzirom da su za ovu utakmicu definirane posebne organizacione procedure i sigurnosne mjere od strane FIFA i UEFA, s aktivnostima koje jasno i nedvosmisleno preciziraju plan prodaje i distribucije ulaznica, na Grbavici će biti 10.300 gledatelja.

U skladu s ograničenim kapacitetom stadiona “Grbavica”, te sigurnosnim procjenama, a prema odgovarajućim standardima FIFA i UEFA, kao i zaključcima nadležnih organa NS/FS BiH, prodaja 5.000 ulaznica vrši se putem poslovnica ovlaštene partnerske agencije “Centrotours”. U protekla dva dana na oko 20 prodajnih mjesta širom Bosne i Hercegovine, agencija 'Centrotours' je pustila u prodaju blizu 5.000 ulaznica, koliko je dobila od Saveza za klasičnu prodaju.

Neposredna prodaja za 4.750 ulaznica rezervirana je za potrebe nogometnog saveza, u skladu s Pravilnikom o ulaznicama koji je usvojio Izvršni odbor NS BiH.

Već ranije je najavljeno da će u skladu s utvrđenim FIFA i UEFA pravilima Npogomem tnsavezu Belgije pripasti 675 ulaznica, od čega je oko 550 za tribinu Sjever za gostujuće navijače, i ostatak za potrebe belgijskog saveza.

Mali broj ulaznica koji je namijenjen za direktnu prodaju navijačima bh. tima već dvadeset godina je uvjetovan malim kapacitetima stadiona na kojima Zmajevi igraju susret kao domaćini. Ovo najviše pogoduje onim vještim 'navijačima' kojim nije do sportskog ugođaja nego do 'vlastitog biznisa', tako se odmah prvog dana slobodne prodaje ulaznica za susret BiH-Belgija pojavile i ulaznice na 'crnom tržištu' po cijenama koje su prevelike i za njabolje mjesta na europskim stadionima „petice“!  

Na svu sreću radi se o zaista pojedinačnim slučajevima, obzirom na odličnu politiku Saveza da se ulaznice distribuiraju u većem broju bh. gradova. Ipak, ružna je slika da se ugled Saveza neizravno preprodaje na službenim prodajnim portalima s cijena ulaznica od 200 do 300 KM.  Ovdje ponovno ima prostora za aktivnosti službi "za suzbijanje mraka i mračnih poslova".

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.