DANAS SLAVI ROĐENDAN

Nikad objavljene fotografije! Prepoznajete li mladića koji je zadužio Hrvatsku za sva vremena?

26.10.2022.
u 08:20
Zlatko Dalić s nepunih je 16 godina, uz liječničku dozvolu, debitirao za livanjski Troglav u utakmici s Veležom iz Nevesinja u Hercegovačkoj zoni
Pogledaj originalni članak

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić danas slavi 56. rođendan. Proslavit će ga u Varaždinu, u krugu obitelji, a onda ubrzo ide u rodno Livno gdje će, opet u krugu svojih najmilijih, biti za Dan svih svetih. Pitali smo izbornika za rođendansku želju, a odgovor je bio kratak: 

- Samo da je zdravlja, a lako ćemo za ostalo. 

Zlatko Dalić rođen je usred tjedna, u srijedu, 26. listopada 1966. godine u Livnu. Ondje je pohađao Osnovnu školu Ivana Gorana Kovačića, te dva razreda Srednje elektrotehničke škole, a kao nadareni nogometaš u Hajdukovu pomlatku školovanje za elektrotehničara završio je u Splitu.

Zlatko je bio doista darovit nogometaš, pa je već s nepunih 16 godina, uz posebnu liječničku dozvolu, debitirao za prvu momčad livanjskog Troglava. Zlatkov stariji brat i nekadašnji suigrač Miran Dalić sjeća se točnoga datuma. 
- Zlatkov debi za Troglav zbio se 26. rujna 1982. godine u utakmici protiv Veleža iz Nevesinja. Troglav se tada natjecao u Hercegovačkoj zoni, pa smo nastupali u Tomislavgradu, Nevesinju, Bileći, Mostaru, Posušju, Širokom Brijegu... Tako mlad skupio je u toj debitantskoj seniorskoj sezoni tridesetak nastupa za Troglav – ispričao nam je Miran Dalić. 

Uz veliki, Zlatko Dalić izvrsno je igrao i mali nogomet, za lokalnu momčad Čulin Mlin s kojom je nastupio i na Kutiji šibica.. Dalić je 1986. godine debitirao za Hajduk, koji ga je potom poslao kao 19-godišnjaka na posudbu u tadašnji vinkovački Dinamo. U prvenstvu Jugoslavije još je igrao za podgoričku Budućnost i Velež, a u Prvoj HNL za Varteks (1992.-1996.), pa dvije sezone u Hajduku (1996.-1998.), a igračku karijeru okončao je 2000. godine u Varteksu. 
Trenerski put do klupe hrvatske nogometne reprezentacije Dalića je vodio kroz Hrvatsku ligu (Varteks, Rijeka, Slaven Belupo), te Albaniju, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate. S tamošnjim klubom Al Ainom osvajao je trofeje u tri različita natjecanja, a ambiciju za preuzimanjem vatrenih prvi put iskazao je u intervjuu Večernjem listu objavljenome 20. listopada 2016. godine. Naslov intervjua glasio je: 'U Hrvatsku bih se vratio samo kao izbornik'. 

Pitali smo ga tada, dok je još bio u Emiratima: Imate li ambicija vratiti se u Europu? 

- Nisam tip koji traži kruha preko pogače. Zadovoljan sam ovdje, imam dobre uvjete, izgradio sam si imidž, usto sam cijelu godinu u kratkim hlačama i papučama. U Europu mi se ne ide, u Hrvatskoj bih, bude li se otvorila prilika, bio zainteresiran samo za poziciju izbornika. Ali, neću još dugo biti trener, sigurno ne još deset godina. Možda vam to zvuči neobično, ali uskoro će mi biti dosta tog stresa, napora, nervoze koju nosi trenerska klupa. 

Srećom, Dalić se sasvim dobro nosio sa stresom na klupi Hrvatske, još od sudbinske utakmice u Kijevu u listopadu 2017. godine, kada je pobijedivši Ukrajince 2:0 ostao u igri za plasman na Svjetsko prvenstvo. A od tada pa do danas sve je povijest popločena zlatom: finale Svjetskog prvenstva, plasman na Euro, pa novi plasman na SP, pa plasman na finalni turnir Lige nacija. Zlatko Dalić doista je sve čega se primio na klupi Hrvatske pretvorio u zaglušujući, ali opojni, očaravajući uspjeh. 

Od 32 izbornika na Svjetskom prvenstvu u Kataru, od Dalića su starija 11-orica: Fernando Santos (Portugal, 68), Dragan Stojković (Srbija, 61), Tite (Brazil, 61), Haime Moriyasu (Japan, 57), Hansi Flick (Njemačka, 57), Luis Fernando Suarez (Kostarika, 62), Graham Arnold (Australija, 59), Gerrardo Martino (Meksiko, 59), Carlos Queiroz (Iran, 69), Louis van Gaal (Nizozemska, 71) i Gustavo Alfaro (Ekvador, 60). 

Sretan rođendan, izborniče!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.