Superliga najbogatijih

Natjecanje na kojem ne bi bilo mjesta za domaće momčadi

Foto: Real Madrid C.F.
Natjecanje na kojem ne bi bilo mjesta za domaće momčadi
25.10.2020.
u 10:22
Pogledaj originalni članak

Već barem pet godina slušamo kako najimućniji klubovi iz najimućnije lige na svijetu, engleske Premier lige, žele pokrenuti neku vrstu europske “superlige”, lige u kojoj će biti samo najbolji od najboljih, samo najpoznatiji velikani europskog nogometa. Englezi su shvatili da utakmice poput primjerice one Zenita i Club Bruggea ili Midtjyllanda i Atalante iz prvog kola ovogodišnje Lige prvaka neće privući toliko očiju na ekrane, a već je dobro poznato da, ako itko zna o TV pravima, to su onda engleski nogometni klubovi.

Nakon nekoliko pokušaja, pregovora i dogovora posljednjih je dana izašao novi ozbiljan dogovor koji se privodi kraju! Kolovođe pregovora su Liverpool i Manchester United, ali i Fifa, hijerarhijski najmoćnija nogometna organizacija svijeta. Iz Fife su službeno priopćili da ne žele komentirati situaciju, ali nisu ni porekli svoju umiješanost. Naravno, tu su u pregovorima još mnogi veliki europski klubovi poput Real Madrida, Juventusa i PSG-a, a koncept novog elitnog europskog nogometnog natjecanja predstavljen je kao Europska premier liga – natjecanje najboljih 18 momčadi iz europskih liga petice koji bi funkcionirao po formatu klasične ligaške tablice, a najboljih osam natjecanje bi završilo u nokaut fazi.

Klubovi i organizacije pokušavaju osigurati šest milijardi dolara za održavanje ovog novog natjecanja, a prvi prijedlozi za vrijeme odigravanja prve sezone već su zacrtani na 2022. godini. Klub koji u doigravanju postane osvajač Europske premier lige uživao bi nagradu od najmanje sto milijuna eura. Na prvi pogled čini se sasvim dobro – osigurat ćemo si utakmice najjačih protiv najjačih, konačno ćemo u ligaškom europskom formatu vidjeti tko bi bio više na tablici, recimo, Real Madrid ili Juventus? Zanimljivim se za nogometne obožavatelje čini taj princip, ali krovna europska nogometna organizacija Uefa, pod čijim je pravima trenutačno najbolje europsko nogometno natjecanje Liga prvaka, daje nam drugu sliku o tome, drugu stranu novčića.

– Predsjednik Uefe nekoliko je puta jasno naglasio da se Uefa snažno protivi ikakvom obliku superlige. Principi solidarnosti, ulaska u ligu i ispadanja nisu za pregovaranje. To je baš ono zbog čega europski nogomet funkcionira i zašto je Liga prvaka najbolje natjecanje na svijetu. Uefa i klubovi predani su izgradnji snage koja neće dopustiti kreaciju superlige od 10, 12 pa čak i 24 kluba. Ta bi liga, prije ili kasnije, postala dosadna – prenosi britanski Sky Sports odgovor Uefe.

Kako smo ljubitelji hrvatskog nogometa, lakše nam je složiti se s Uefom budući da bi ova Europska premier liga onemogućila hrvatskim klubovima okršaje s velikanima.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.