tenis

Ljubičić je heroj iz sjene: Kako je Hrvat pomogao Federeru da ne izgubi?

Foto: Guliver Image/Getty Images
Ljubičić je heroj iz sjene: Kako je Hrvat pomogao Federeru da ne izgubi?
30.01.2017.
u 10:44
Osim što je Ljubičić natjerao Federera da ne gleda tko je s druge strane mreže, već da se konačno drži samo svog plana igre, unio mu je samopouzdanje u njegovu najveću ranu u mečevima protiv Nadala - bekend.
Pogledaj originalni članak

"Igraš protiv loptice, a ne protiv suparnika", savjet je kojeg je Ivan Ljubičić, trener Rogera Federera, dao svom igraču uoči finala Australian Opena protiv Rafaela Nadala (3:2 u setovima za Federera), piše Index.hr. 
 
Do jučerašnjeg okršaja u Melbourneu Nadal je slavio u šest od osam Grand Slam finala protiv legendarnog Švicarca, a jedina dva poraza doživio je 2006. i 2007. godine na Wimbledonu, u periodu dok se još nije snalazio na travi.
 
Nakon što je 2008. godine u jednom od najboljih mečeva u povijesti prekinuo zastrašujuću dominaciju Federera na wimbledonskoj travi, a zatim ga u novoj drami šokirao i rasplakao sljedeće godine u Australiji, izgledalo je da Roger više nikada neće pobijediti svog najvećeg rivala u velikom meču. 
 
Ljubičića je doveo kako bi mu pomogao protiv Novaka, a prvo su skinuli Rafu
 
Godinama je Federer od Nadala gubio već u svlačionici, na teren je izlazio svjestan kako ga vjerojatno čeka poraz uz, naravno, silovanje njegovog bekenda od Rafinog forhenda. Posljednjih godina su ga i otpisivali jer nakon što je on konačno dočekao Rafin pad, njega je u Grand Slam finalima čekao gotovo nepobjedivi Novak Đoković. 
 
Upravo je zbog Đokovića doveo za trenera Ljubičića, jednog od Novakovih idola. 
 
"Ljubičić poznaje moju igru, kao i igru svih Rogerovih suparnika i mislim da je to razlog zašto ga je on angažirao", izjavio je Đoković, nakon što je Federer svijetu objavio da mu je Hrvat novi trener.
 
I zaista, ljudi bliski Federeru otkrivaju kako se za Ljubičića odlučio jer mu je, za razliku od ranijih trenera, trebao trener koji je njegovih godina i koji se natjecao s igračima protiv kojih Federer i dalje igra. 
 
Otpisani je u Australiju stigao uživati u tenisu, a vraća se kao pobjednik
 
Nakon dugo vremena Federer je na jedan Grand Slam stigao kao otpisan i izvan prvih pet favorita. Upravo mu je to, uz šokantna ispadanja prvih favorita Andyja Murraya i Novaka Đokovića, najviše i pomoglo. Opušten, bez prevelikih očekivanja i kao 17. nositelj išao je od meča do meča i svaki novi meč u Melbourneu bio je samo bonus. Na putu do finala čekala su ga čak tri TOP 10 igrača (Tomaš Berdych, Kei Nishikori i Stan Wawrinka) te dvije drame koje su otišle u pet setova. 
 
Svaka od tih pobjeda bila je impresivna - neviđeno razbijanje Berdycha koje je i Gorana Ivaniševića ostavilo u šoku, fantastičan peti set protiv Nishikorija kada su svi očekivali da će Federer pasti protiv osam godina mlađeg Japanca te još jedan vrhunski peti set nakon što ga nije uzdrmao Wawrinkin povratak s 0:2 u setovima.
 
Je li itko vjerovao da Federer nakon dva meča u pet setova može slomiti i Nadala u drami?
 
Ipak, finale je donijelo Rogeru njegovog najtežeg rivala, a svijetu još jednu poslasticu kakvu nitko nije očekivao uoči starta turnira u Australiji. Dobili smo i rezultat kakav su samo rijetki očekivali, jer tko bi vjerovao da će 35-godišnji Švicarac preživjeti još jedan meč u pet setova, i to protiv rivala koji je cijelo desetljeće na sjajnu fizičku pripremljenost lomio suparnike i osvajao najveće titule.

Federer je pobijedio jer je "igrao protiv loptice" i vjerovao u bekend
 
Kako je Federer svima pokazao da je najveći tenisač u povijesti i jedan od najvećih sportaša ikad? Veliku ulogu u tome imao je Ljubičić. Osim što je natjerao Federera da ne gleda tko je s druge strane mreže, već da se konačno drži samo svog plana igre, unio mu je samopouzdanje u njegovu najveću ranu u mečevima protiv Nadala - bekend.
 
Ni sam Federer vjerojatno ne pamti kada mu je bekend bolje izgledao u izmjenama sa Španjolcem i njegovim monstruoznim forhendom. Bekendom, kojeg je rano hvatao, napadao je suparnikov forhend, što je prije bilo nezamislivo, i tako imao često otvoren teren za završavanje poena. U 36. godini života Švicarac ima najstabilniji bekend u karijeri, a dovoljno se samo sjetiti Ljubičićevog bekenda da bismo shvatili odakle mu takva sigurnost "preko noći". Federer ima i jedan od najboljih servisa u povijesti, ali pod Ljubičićem je i servis na prvom Grand Slamu sezone izgledao još ubitačnije.
 
Što su u Rogerovom taboru zacrtali - to je on i ostvario na terenu
 
Plan Rogerove igre bio je izbjeći duže i iscrpljujuće izmjene, ali i čekati priliku za napad, a ne napadati "prvom lopticom". Da je plan Federerovog tabora donio rezultat pokazuje i statistika - najveću razliku Švicarac je napravio u poenima koji su trajali između 7 i 9 udaraca, odnosno u poenima u kojima je pričekao pravu priliku. 
 
Izbjegao je duže izmjene, što je 35-godišnjaku koji se tek vratio tenisu nakon operacije i donijelo naslov. Odigrana su tek 24 poena duža od 10 izmjena pa Nadal u tome može tražiti razlog poraza. Za razliku od nekih prethodnih mečeva nije dovoljno umorio Federera, posebno u setovima koje je dobio. Tako je Švicarcu ostalo snage za odlučujući set, čak i za veliki preokret u setu u kojem su odigrane najduže izmjene, a najduža od njih u osmom gemu je vjerojatno i odlučila pobjednika.

Da nisu ubrzali podlogu, vjerojatno ne bi gledali ovakav kraj
 
Federer za rekordnu 18. Grand Slam titulu mora zahvaliti i organizatorima koji su značajno ubrzali terene. Dovoljno je pogledati finale istih rivala iz 2009. godine da bi se shvatilo koliku je prednost u podlozi Federer imao jučer, a to govore i mjerenja koja su pokazala da se trenutno igra samo jedan Masters s bržom podlogom od Rod Laver Arene u kojoj su Roger i Rafa nakon osam godina odigrali još jedan epski meč.
 
Ljubičić je bio nervozniji od Federera, a onda je postao hit proslavom
 
Koliko je ova pobjeda značila Federeru, koji bi porazom doveo u pitanje status najvećeg ikad u ovom sportu, pokazuju i reakcije njegove supruge Mirke i Ljubičića. 
 
"Ovo je prekrasan dan za dan. Ljubičić je meni više od trenera, on mi je prijatelj. Puno smo pričali o mom povratku i bio je uvjeren, kao i cijeli tim, da mogu osvojiti Grand Slam. Uspjeli smo i žestoko ćemo to proslaviti. Slavit ćemo kao rock zvijezde", rekao je Federer i našalio se s bivšim hrvatskim tenisačem, piše Index.
 
"Bio je ovo poseban trenutak za njega. Ovo mu je prvo Grand Slam finale kao igraču ili treneru. Bio je tako nervozan da sam ga ja morao smirivati cijeli dan." 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.