Stranci u Premijer ligi BiH

Hrvata i Srba najviše te još poneki Brazilac...

Hrvata i Srba najviše te još poneki Brazilac...
14.01.2022.
u 16:52
Premijer liga od svoje je uspostave imala puno stranaca. Ima ih i danas, ali manje nego ranije
Pogledaj originalni članak

Propisi o broju stranih igrača na utakmicama u prvenstvu Premijer lige BiH i Kupa BiH često su se mijenjali, ali trenutačno je na snazi odredba NS-a BiH iz lipnja 2020. po kojoj u zapisniku momčad može imati pet igrača sa “stranim papirima”, piše Večernji list BiH.

Izbjegavaju gomilanje igrača

Što se tiče broja stranaca u 12 bh. premijerligaša, nigdje nije prevelika “gužva”. Razlog je – klubovi izbjegavaju gomilati strance, ali im ne smetaju dvojna državljanstva, pod uvjetom da je jedno bosanskohercegovačko.Teško je izbrojati točno koliko koji klub ima stranaca, jer sada traje prijelazni rok (slično je i ljeti), pa se stalno mijenja broj stranaca. Vodeći Zrinjski u ovom trenutku ima šest stranaca: Mario Tičinović, Dragan Juranović, Karlo Kamenar, Marko Tešija, Matija Malekinušić (hrvatsko). U Tuzla Cityju tri su stranca, od kojih Goran Brkić Srbija, čini se, mijenja klub, možda i Senegalac Badara Badji. Tu je i Augustin Doffo (argentinsko-talijansko državljanstvo). Borčevi stranci su: Marko Jovanović i Dejan Meleg (Srbija), Donald Molls (Kamerun), Panagiotis Moraitis (Grčka) te Ante Živković (Hrvatska). Na Koševu trenutačno su stranci: Darko Lazić (Srbija), Vinko Ševelj i Mirko Oremuš (Hrvatska), Krste Velkoski (S. Makedonija), kao i Matthias Fanimo (englesko-nigerijsko državljanstvo). Željezničar je zimus “provjetrio” svlačionicu pa su od stranaca ostali: Ante Blažević i Frane Ikić (Hrvatska). Široki u ovom trenutku ima pet stranaca: Ivan Ikić, Toni Kolega, Tin Jurica, Jakov Blagajić (Hrvatska). Šesti – Jure Obšivač prije 2-3 dana napustio je Pecaru. Na Tušnju su uoči početka priprema tek tri stranca: Miloš Karišik i Miloš Zličić (Srbija) te Josip Balić (Hrvatska). U Posušju su samo dvojica: David Čarapina i tek pristigli Frane Maglica (obojica Hrvatska). Velež ima samo jednog “inozemca”, Brazilca Brandaoa, kao i Leotar - Nikolu Prebiračevića (Srbija). Zanimljivo je da u Leotaru po Transfermarktu nema niti jedan igrač s dvojnim državljanstvom! Čak i Stefan Paranos, čiji su korijeni očito grčki, posjeduje (jedino) bh. putovnicu... U svlačionici Rudara stanje je “šareno”. Tamo su: Tomislav Knežević i Nikola Mandić (Hrvatska), Santos Clarismario (Brazil) te Joseph Amoah (Gana). Tu je Xelil Asani s dva državljanstva (S. Makedonija, SAD). Lampaš s ljestvice Radnik ima četiri Srbina: Ivan Šubert, Aleksa Urošević, Jovan Blagojević i Nikola Gajić, te sjevernog Makedonca Milu Todorova. Široki ima najviše igrača s dvojnim državljanstvom – čak 10, Posušje osmoricu, Željezničar sedmoricu, Zrinjski, Velež, Sarajevo, Tuzla City i Rudar šestoricu, Borac petoricu, Radnik i Sloboda dvojicu, dok Leotar nema igrača s dva državljanstva.

Dvojna državljanstva

U Premijer ligi igraju 64 igrača s dva državljanstva... Sva spomenuta državljanstva kombinirana su s bosanskohercegovačkim: hrvatsko, srpsko, crnogorsko, slovensko, makedonsko, belgijsko, mađarsko, austrijsko, njemačko, nizozemsko, švicarsko, norveško itd. Utješno je što nema Tunguza, Klingonaca, Zulua... Za sada!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.