Slobodna Katalonija

Guardiola: Ovo je prilika da izgradimo novu i pravedniju zemlju iz temelja

Barcelona head coach Pep Guardiola during a press conference ahead of his side's semi final second leg match against Chelsea Photo: Press Association/PIXSELL
Foto: DPA/PIXSELL
katalonija
Foto: Borna Filić/PIXSELL
katalonija
Foto: Reuters/PIXSELL
Katalonija (1)
Autori VLm, Hina
26.09.2015.
u 13:08
Pogledaj originalni članak

Nedjelja, 27. rujna, dan kada će Katalonci na regionalne izbore, mogao bi biti prvi dan kraja Španjolske kakvu poznajemo, piše Euroobserver. Katalonski izbori mogli bi zakotrljati proces stjecanja neovisnosti te povijesne i bogate autonomne pokrajine od Španjolske.

Oko pet milijuna ljudi u nedjelju izlazi na izbore koji se smatraju i zamjenskim referendumom o secesiji, jer pravi španjolska vlada ne dopušta. Ankete objavljene uoči izbora pokazuju da će blok stranaka za neovisnost tijesno pobijediti, ali ne dovoljno za apsolutnu većinu u katalonskom parlamentu. A takva bi im većina dala mandat za pokretanje 18-mjesečnog plana stvaranja neovisne Katalonije.

Katalonski predsjednik Artur Mas tvrdi da će se regija bezuvjetno odcijepiti od Španjolske ako vlada u Madridu ne pristane na obvezujući referendum o neovisnosti.

Španjolskom premijeru Marianu Rajoyu to, pak, ne pada na pamet jer se žestoko protivi ideji da Katalonija bude neovisna i govori da je to "besmislica".

Podrška katalonskoj neovisnosti među Kataloncima po posljednjim je anketama na četrdesetak posto. Jedan od njezinih najpoznatijih pobornika je baš bivši Barcelonin, a sadašnji Bayernov trener Pep Guardiola.

"Ovo je prilika da izgradimo novu i pravedniju zemlju iz temelja. Nitko ne može zaustaviti volju naroda", poručio je Guardiola.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.