VRTOGLAV IZNOS

Gdje je nestao poznati milijarder? Nisu ga vidjeli već godinu dana

Foto: Reuters/Pixsell
Gdje je nestao poznati milijarder? Nisu ga vidjeli već godinu dana
26.04.2019.
u 07:15
Iako kao izraelski državljanin Abramovič može doći na tlo Velike Britanije bez straha od deportacije, i dalje mu je zabranjen rad u Engleskoj pa je počeo zaključivati sve svoje tamošnje poslove
Pogledaj originalni članak

Promijenio je nogometni svijet, među milijarderima pokrenuo trend kupnje nogometnih klubova, a sada ga je spreman napustiti. 

Roman Abramovič odlučio je prodati Chelsea, klub kojim je stekao društveni status i slavu. 

Na Stamford Bridgeu, s kojim je još donedavno imao velike planove i namjeravao u njegovu obnovu uložiti milijardu eura, posljednji put viđen je u svibnju 2018. godine, odnosno prije gotovo godinu dana.

U Chelseaju su tek nedavno da Abramovič ove sezone čak nije obnovio ni pretplatu na svoj luksuzni “skybox” na stadionu, prvi put otkako je vlasnik kluba. I slučaj Maurizija Sarrija potvrdio je koliko je Abramovič zapravo izgubio interes za Chelsea.

Netko drugi letio bi poslije prve velike krize, ali Talijan je ostao iako je provocirao otkaz. Nije Abramovič iznenada postao strpljiv, kako su se mnogi ponadali, već mu je postalo svejedno. Sarri ionako za nekoliko mjeseci više neće biti njegov, već tuđi problem.

U Abramovičevo vrijeme, najslavnije u 114 godina dugoj povijesti kluba, Chelsea je osvojio gotovo sve što se moglo osvojiti – naslov prvaka Engleske, FA kup, Liga-kup, Community Shield, ali i Ligu prvaka te Europsku ligu.

Samo su mu naslov svjetskog klupskog prvaka i Uefin Superkup ostali nedostižni. U 16 Abramovičevih godina Chelseajeva trofejna riznica obogaćena je sa 17 trofeja, više nego u cijelom proteklom stoljeću (11). No ni to mu nije poštedjelo život u “ratu” Velike Britanije i Rusije u kojem je Abramovič postao najvećom žrtvom.

Odbijanjem vize vlasnik Chelseaja, kojeg inače veže veliko prijateljstvo s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, postao je nepoželjan u Velikoj Britaniji. Suočen s birokratskim preprekama, Abramovič je odlučio dići sidro, preselio se u Tel Aviv i dobio izraelsko državljanstvo.

Iako kao izraelski državljanin Abramovič može doći na tlo Velike Britanije bez straha od deportacije, i dalje mu je zabranjen rad u Engleskoj pa je počeo zaključivati sve svoje tamošnje poslove.

A to uključuje i prodaju Chelseaja kao “krune” njegova poslovnog carstva. Takav rasplet nagovijestio je još u svibnju 2018. godine kada je klub obznanio da odustaje od rekonstrukcije Stamford Bridgea.

Na stolu su tri ponude. Najbogatiji Englez Jim Ratcliffe, čije se bogatstvo procjenjuje na 25 milijardi eura i dvostruko je veće od Abramovičeva, još je ljetos izjavio da bi želio kupiti klub.

Za navijače Chelseaja problem bi mogao biti to što je Ratcliffe, navodno, veliki navijač Manchester Uniteda, premda pokušava dokazati suprotno.

Od prošle jeseni je, naime, vlasnik Chelseajeve sezonske ulaznice i ne propušta ni jednu domaću utakmicu. Kamen spoticanja je iznos koji Abramovič traži.

Naime, klub koji je kupio za oko 150 milijuna eura i u njega uložio još 1,3 milijarde eura Rus želi prodati za najmanje 2,5 milijardi eura, po nekim navodima čak i za tri, što bi bila uvjerljivo najveća transakcija u povijesti nogometa, no to nije previše ohladilo Ratcliffea, a u igri su još i neimenovana američka investicijska tvrtka te kineski konzorcij.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.