danas finale eura

Francuzi jurišaju na treći, a Portugalci na prvi naslov prvaka Europe

Foto: Facebook
Francuzi jurišaju na treći, a Portugalci na prvi naslov prvaka Europe
10.07.2016.
u 07:17
Pogledaj originalni članak

Petnaesto Europsko nogometno prvenstvo završava se u nedjelju na pariškom "Stade de Franceu", finalnom utakmicom između domaće reprezentacije Francuske i Portugala.

Francuzi će pred domaćom publikom jurišati na svoju treću europsku krunu, dok će se Portugalci u svom drugom finalu boriti za prvi naslov.  
Ulogu favorita u sutrašnjem finalu imat će Francuzi, na čijoj su strani statistika i povijest.

"Galski pijetlovi" su protivnike s Pirenejskog poluotoka pobijedili 18 puta u 24 susreta, od kojih dva puta u polufinalu EP-a, 1984. i 2000. U slučaju osvajanja naslova Francuzi bi se na vrhu liste izjednačili sa Španjolskom i Njemačkom sa po tri naslova europskog prvaka.

Na "Stade de Franceu" finaliste će predvoditi zvijezde Cristiano Ronaldo i Antoine Greizmann. 

Ronaldo je s Argentincem Lionelom Messijem najveća zvijezda posljednjeg desetljeća. Portugalac je u Francuskoj postigao tri gola, a ukupno devet na europskim prvenstvima, čime se na vrhu vječne liste izjednačio s nekadašnjom francuskom zvijezdom Michelom Platinijem. 

Na drugoj strani Greizmann, na svom prvom turniru Starog kontinenta, sa šest golova najvjerojvatnije je već osigurao naslov najboljeg strijelca prvenstva. 

Portugalci su svoje jedino finale na EP-a igrali 2004. godine kada su na domaćem terenu u Lisabonu neočekivano poraženi od Grčke. Francuzi su prvi naslov prvaka Europe osvojili 1984. kada su također bili domaćini, a drugu 2000-te u Belgiji i nizozemskoj.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.