MORA NA SUD

Evo kako će se i kada točno Novak braniti: Kaže da je bio zaražen u prosincu...

Foto: Reuters
Evo kako će se i kada točno Novak braniti: Kaže da je bio zaražen u prosincu...
09.01.2022.
u 13:00
Pogledaj originalni članak

Novak Đoković i jučerašnji je dan proveo u melbournškom hotelu za azilante, a ispred hotela ponovno se okupilo mnoštvo ljudi koje mu je došlo pružiti podršku. Većinom su to bili Srbi, ali ima i drugih, a svijet je obišla fotografija čovjeka u hrvatskom dresu s kapom srpskih boja. U jednom trenutku Novak se pojavio na prozoru i pozdravio ih.

Da bi mu život u prihvatilištu bio što podnošljiviji, australske su mu vlasti osigurale hranu bez glutena, dobio je sprave za vježbanje, laptop, SIM karticu kako bi mogao biti u kontaktu s obitelji (ali ne i mogućnost odlaska na teniski teren). Koliko je tome pomogao razgovor predsjednice vlade Srbije Ane Brnabić s australskom ministricom Julie Isabel Bishop, prosudite sami, ali Brnabić se pohvalila da se izborila za to.

Da se razumijemo: Australci tu očito nisu bez grijeha. Da su potpuno nevini (pravedni i organizirani), ne bi im se dogodilo da jednu tenisačicu najprije puste u zemlju, a potom je protjeraju i dovedu u status Novaka Đokovića. Čehinja Renata Voracova (38) nastupila je na turniru parova u Melbourneu (na sreću Australaca ispala je već u prvom kolu), a potom joj je rečeno da njezino medicinsko izuzeće nije pravovaljano i da mora napustiti zemlju.

Ali ovo kakva je histerija zbog toga nastala u Srbiji, to je bez presedana. Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da će "ovo što se događa s Novakom Đokovićem u Australiji ostaviti posljedice u odnosima Srbije i Australije", a premijerka Brnabić najavila je "da je vlada Srbije blizu odluke da poništi sve ugovore s kompanijom Rio Tinto". Radi se o korporaciji za metale i rudarstvo koja je u Srbiji istraživala zalihe litija radi otvaranja rudnika, a koja je, pogađate, u većinskom vlasništvu Australaca.

Situacija oko Novaka dolazi do usijanja, a dolje na terenu određen je termin zasjedanja suda koji će odlučivati o Novakovoj žalbi na odluku da bude deportiran iz Australije. Njegovo saslušanje planirano je u ponedjeljak u 10 sati po australskom, odnosnom u ponoć s nedjelje na ponedjeljak po našem vremenu. Prema dokumentima priloženim sudu, koje je objavila australska vlada, Đoković će se braniti da je 16. prosinca prošle godine bio zaražen koronom.

Ovo je prva službena objava na kakvo se medicinsko izuzeće poziva prvi tenisač svijeta. Očito je da Australci nisu slučajno izašli sad s tim u javnost i to nam se čini kao priprema terena...  

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.