INTERVJU ZA VL

Dalić se ispričao bivšem reprezentativcu pa nam otkrio gdje u proljeće vodi vatrene

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL.
zlatko dalic
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL.
zlatko dalic
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL.
zlatko dalic
15.11.2021.
u 18:11
- Znate da mi kao reprezentacija uvijek želimo najbolje, da ulažemo enorman trud, da su ti igrači potpuno “izgorjeli” u posljednjih nekoliko nastupa, ali i herojski iznijeli pobjedu na svojim leđima.
Pogledaj originalni članak

Ni 24 sata nakon jedne od najvećih pobjeda na klupi hrvatske reprezentacije, izbornik Zlatko Dalić već počinje pripreme za dinamičnu 2022. godinu, u kojoj prvi put u povijesti Hrvatsku čekaju čak dva službena natjecanja: Liga nacija i Svjetsko prvenstvo.

Tako Dalić intenzivno radi na planiranju pripremnih utakmica za ožujak, i za sada je na ideji koju treba razraditi.

– Moj plan je u ožujku 2022. godine odvesti reprezentaciju na Bliski istok, u podneblje u kojemu će se održati Svjetsko prvenstvo, i tamo odigrati dvije prijateljske utakmice. Ne znam s kojim suparnicima, budući da se u Aziji u to vrijeme još igraju kvalifikacijske utakmice, no ostajem pri tom planu i u sljedećem razdoblju ćemo raditi na tome – kazao nam je jučer izbornik.

Ne znam kome bih se inatio

O 2022. godini ćemo nešto kasnije, no vratimo se na izbornikovu emotivnu splitsku nedjelju, u kojoj je na neobičan, ali dirljiv način proslavio pobjedu nad Rusima. Olakšanje, sreća, inat? Što su sve sadržavale vaše suze, pitali smo Dalića.

– Ne znam kome bih se inatio. Jednostavno, slomilo me nakon silnoga pritiska kojemu smo bili izloženi i koji smo tom pobjedom zbacili s leđa. Nakupilo se u meni svega i suze su krenule same od sebe, onako baš bez kontrole – kaže izbornik.

Jesu li u mislima tada i roditelji u Livnu, cijela obitelj? Jeste li njima posvetili ovu pobjedu?

– Pobjedu sam posvetio cijelome našemu narodu znajući koliko im svima ona znači. Znate da mi kao reprezentacija uvijek želimo najbolje, da ulažemo enorman trud, da su ti igrači potpuno “izgorjeli” u posljednjih nekoliko nastupa, ali i herojski iznijeli pobjedu na svojim leđima – nastavlja izbornik.

Jeste li, duboko u sebi, ikada pomislili da nećete uspjeti, na primjer nakon kiksa u Osijeku sa Slovacima?

– Moja vjera u igrače bila je ogromna, ali priznajem da sam se u Osijeku zapitao: “Kako to nismo mogli riješiti?” No, poznavajući svoje igrače, nikada nisam gubio vjeru jer smo cijelo vrijeme bili u situaciji da ovisimo sami o sebi. To je iznimno važno. Istodobno, mislio sam da će Rusi ipak negdje kiksati i olakšati nam situaciju, no kada nisu, duboko sam vjerovao u karakter, sposobnost i kvalitetu svojih igrača. Njima je ovo najveća nagrada – nastavlja Dalić.

Neću ostati sto godina

Koliko će nas u pripremama za SP omesti Liga nacija, natjecanje u kojemu se, blago rečeno, baš nismo napobjeđivali?

– Liga nacija će nam dobro doći, bez obzira na činjenicu da u njoj nismo dobro igrali. No mi smo u njoj isprobavali igrače te na neki način žrtvovali rezultat. Da, jasno mi je da se i pobjedničko ozračje stvara s rezultatima, ali mi smo i tu sačuvali svoj status u elitnoj skupini. Ostajem pri svome stavu da nam sudari s najjačim reprezentacijama koriste, mnogo više nego da se sastajemo sa selekcijama iz četvrte kategorije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.