Europa najbolji dokaz

Marin Ćorluka: Dugu stanku treba nekako skratiti

Foto: Vecernji.ba
Marin Ćorluka: Dugu stanku treba nekako skratiti
09.12.2014.
u 10:37
Premijerligaška stanka traje 100-ak dana, a velik se broj igrača na pripreme nakon nje vraća na razini rekreativca... nedostaci se najbolje vide kada izađu u Europu
Pogledaj originalni članak

Prvenstvena stanka u Premijer ligi BiH je preduga i traje stotinjak dana. Za to vrijeme najveća briga trenera je u kakvom će im se fizičkom stanju na pripreme vratiti igrači.

Individualni pristup

Svaki profesionalac nastojat će biti u formi, ali ni individualni rad ne jamči kako će ostati na visokoj razini.

- Prvenstvena stanka u BiH je preduga. U Engleskoj se nogomet igra i za Božić, ali, naravno, kako je razlika u uvjetima koje imaju na Otoku i kod nas ogromna, stanka ne bi trebala biti ovako duga. Ipak, ako i mora biti tako duga, to nije nepoznanica sportskoj znanosti. Klubovi bi trebali testirati svoje igrače prije stanke, te im izraditi individualne plan rada. Nakon što bi se oni pojavili na pripremama ponovno ih treba testirati. Potreban je taj individualni pristup. Pad od 10 do 15 posto bio bi podnošljiv za stanku. Uz dobr rad igrači bi tada brzo došli u formu, koju bi vremenom mogli i nadograditi. Ipak, iz iskustva mogu govoriti kako se brojni igrači u BiH sa stanke vrate kao rekreativci koji izgube i do 50 posto svojih kapaciteta. To je teško nadoknaditi - govori za Večernji list Marin Ćorluka, doktor nogometa i profesor na Studiju fizičke kulture u Mostaru.

Skratiti stanku

Ćorluka smatra kako rad u premijerligaškim klubovima mora biti studijozniji.

- Bojim se kako klubovi koji kod nas i vrše testiranja igrača to rade reda radi. To se najbolje vidi u europskim natjecanjima. Naši najbolji klubovi fizički izgledaju inferijorno i protiv klubova koji nisu ni blizu europskog vrha, od kojih najčešće ispadaju u ranim fazana europskih natjecanja. Većina bh. klubova ima samo jednoga ili ni jednoga kondicijskog trenera, što je također pogreška. Postoji tu još stvari koje se mogu popraviti, ali za početak bi nekako trebalo skratiti dugu stanku. Igrači bi trebali biti duže u pogonu. Ako uvjeti u BiH već ne dopuštaju nogomet na otvorenom u ovim mjesecima, Savez može razmisliti o dvoranskim prvenstvima koja bi primorala klubove da duže na okupu drže igrače - dodao je Ćorluka.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.