Novinar Večernjaka s odbojkašima

Cilj je drugo mjesto i plasman BiH na Europsko prvenstvo

Cilj je drugo mjesto i plasman BiH na Europsko prvenstvo
09.01.2021.
u 20:12
Pogledaj originalni članak

Muška odbojkaška reprezentacija BiH u subotu završava 15-dnevne pripreme za predstojeći kvalifikacijski turnir za Europsko prvenstvo 2021. godine, koji će se odigrati u Sjevernoj Makedoniji od 11. do 16. siječnja.

BiH je u skupini s Turskom i domaćinom Makedonijom, dok je Danska odustala od ovih kvalifikacija. Igrači su trenirali u Lukavcu, a za ove kvalifikacije izbornik odbojkaške reprezentacije BiH prof. Ifet Mahmutović pozvao je 16 odbojkaša, s tim kako će dvojica njih biti prekobrojna. Reprezentacija BiH, nakon što obavi potrebna COVID-testiranja, putuje u Makedoniju gdje je već u ponedjeljak očekuje susret s domaćom reprezentacijom.

Bez pripremnih utakmica

Novinar Večernjeg lista posjetio je reprezentativce BiH u Lukavcu, a prvim riječima izbornik Mahmutović izrazio je zadovoljstvo uvjetima za rad u dvorani u Lukavac i još više ozračjem koje vlada među bh. odbojkašima. Osvrnuo se na nezgodan tajming odigravanja kvalifikacija za Europsko prvenstvo i kratko pripremno razdoblje.

– Mnoge reprezentacije su kvalifikacijske susrete odgodile za svibanj i, nažalost, nitko nije okupio odbojkaše, tako da nemamo suparnika i kvalifikacije ćemo dočekati bez pripremnih utakmica. Momčad je vrlo mlada, sastavljena od igrača iz inozemstva i onih koji nastupaju u Premijer ligi BiH, a više od 80 posto igrača nije se susretalo u reprezentativnom dijelu. Imamo dvije postave i uigravamo se i svi su jako motivirani i “grizu” kao jedan. Nismo opterećeni rezultatom u ovim kvalifikacijama, jer će većina ovih igrača idućih desetak godina biti na okupu, a kroz rad će doći i rezultati - naglasio je Mahmutović za 'Večernjak'.

Plasman na Europsko prvenstvo izborit će sedam prvoplasiranih i pet najboljih drugoplasiranih u skupinama, a izbornik Mahmutović, ne skrivajući optimizam, ističe izbornik Mahmutović koji je bio svjestan kvalitete suparničkih reprezentacija Turske i Sjeverne Makedonije.

- Na turnir ne idemo s bijelom zastavom jer ne bismo se ni prijavljivali da ne očekujemo dobar rezultat i plasman na Europsko prvenstvo. Na ruku nam ide otkazivanje jako kvalitetne Danske, stoga je Turska favorit. Mi smo nepoznanica i njima i Makedoncima i sigurno ćemo biti iznenađenje na turniru - poručio je Mahmutović.

Među 16 odbojkaša koje je pozvao izbornik Mahmutović, na pripremama u Lukavcu su i dvojica Posavaca, aktualni kapetan HOK Domaljevac Davor Dominković i Ivo Ivić koji brani boje prvaka Hrvatske OK Mladost Ribola Kaštela. Poziv Ivi Iviću i Davoru Dominkoviću veliko je priznanje za sport u Posavskoj županiji, ali svakako i domaljevačkom klubu koji godinama uporno i kvalitetno radi na stvaranju mladih odbojkaša, što će im ujedno biti poticaj da nastave ustrajno trenirati. Obojica ističu kako im je velika čast kako su kao igrači HOK Domaljevac pozvani u reprezentaciju BiH, što jasno potvrđuje dugogodišnji odličan rad jednog od najuspješnijih sportskih klubova u PŽ-u.

Iza Ivića je naporna sezona s puno utakmica i putovanja, posljednjih 20-ak dana je na relaciji Kaštela - Domaljevac - Lukavac, a već od nedjelje s reprezentacijom će biti u Makedoniji. Drugu godinu zaredom pozvan je u reprezentaciju i nada se kako će izbornik Mahmutović prepoznati njegov raskošan talent i mogućnosti i da će dobiti priliku zaigrati na kvalifikacijama.

– Što mogu reći, Turska je apsolutni favorit, a Makedonci iza sebe imaju Europsko prvenstvo na kojem su čak svladali i Sloveniju, što jasno govori o njihovoj snazi i ambicijama. Ova reprezentacija po prvi put trenira zajedno i sigurno bez pritiska, ali s velikim motivom i željom, očekujemo početak kvalifikacija - istaknuo je Ivo Ivić.

Davor Dominković, jedan od najiskusnijih u reprezentaciji BiH, priključio se reprezentaciji od prvog dana priprema te pohvalno govori o zamislima izbornika koji maksimalno želi iskoristiti prednosti ove pretežito mlade vrste.

Veliki rad

– Dosta radimo na prijamu i servisu i to su uglavnom detalji koji nam mogu donijeti prevagu. Turskoj dajem najveću prednost, a mi ćemo tražiti barem jednu pobjedu s Makedonijom. Moramo vjerovati u svoju snagu i pokušat izvući barem 2-3 seta u ostalim utakmicama kako bismo se na bolju set-razliku dokopali druge pozicije koja nas može odvesti na Europsko prvenstvo - govori Davor Dominković s puno optimizma koji je, kaže, također jako nužan u susretima na ovoj natjecateljskoj razini.

Igrači treniraju dva puta na dan te ističu iznimno naporan rad i tvrdu podlogu, ali kažu, svaki dan se vidi napredak u igri i kod svih.

– Imamo mlade i poletne igrače željne dokazivanja i tu je naša najveća snaga. Svi imaju svoje izglede u sportu, pa tako i mi, stoga se ne predajemo - naglasio je iskusni kapetan reprezentacije BiH Almir Čolo i poručio navijačima da vjeruju u njih i navijaju srcem.

– Ako rezultat izostane, smatram da ovi mladi momci zaslužuju da im se pruži podrška u idućim godinama jer oni su budućnost odbojke u BiH - naglasio je Čolo. •

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.