AUSTRALIAN OPEN

Čilić: Znam da Rafi nije bilo lako, sjetio sam se svojih problema protiv Federera

Čilić: Znam da Rafi nije bilo lako, sjetio sam se svojih problema protiv Federera
24.01.2018.
u 10:07
Rafa je poznat po tome da uvijek daje sve od sebe i zato mi je žao da je ovako završilo – rekao je Čilić nakon meča
Pogledaj originalni članak

Marin Čilić ušao je u polufinale Australian Opena i tako ponovio svoj najbolji doseg na tom turniru iz 2010. godine. Tada je u borbi za finale poražen od Britanca Andyja Murraya (u četiri seta), a sada će mu suparnik također biti Britanac, ali jedan drugi, 23-godišnji Kyle Edmund. Tako se Marinu pruža prilika da uzvrati Otočanima...

o polufinala Marin je došao sjajnom igrom protiv prvog tenisača svijeta Rafaela Nadala. Meč nije završen, Rafa je zbog problema s butnim mišićem desne noge predao pri Marinovu vodstvu od 2:0 u petom setu, ali to nikako ne smije umanjiti zasluženi trijumf našeg najboljeg tenisača s konačnih 3:6, 6:3, 6:7 (5), 6:2, 2:0 – predaja.

Jer, i kada je Nadal igrao najbolje što je mogao, Čilić mu je u najmanju ruku bio ravnopravan suparnik, ako ne i bolji.

Marin s čak 83 vinera

Nakon što je pomalo nesretno izgubio tie-break trećeg seta (s velikim brojem mini breakova), Međugorac je sasvim zagospodario terenom. Španjolac je sredinom četvrtog seta zatražio liječničku pomoć, a nakon toga Marin je pojačao ritam. Zaigrao je vrlo agresivno, što je do kraja meča rezultiralo s gotovo nevjerojatna 83 vinera (uz 20 asova i ubačaj prvog servisa od sjajnih 67 posto). Nakon što je Čilić dobio četvrti set sa 6:2, Nadalova predaja bila je na vidiku iako je “Bik s Mallorce” poznat po tome da nikad ne odustaje. Na stanje dvije godine starijeg Španjolca (Nadal 31, Čilić 29), za kojega je i prije turnira bilo upitno je li 100 posto spreman, svakako je utjecala i činjenica da je u prethodnom kolu morao na terenu provesti cijela četiri sata da bi slomio otpor upornog Argentinca Diega Schwartzmana. Meč s Čilićem potrajao je nova četiri sata...

– Rafa je poznat po tome da uvijek daje sve od sebe i zato mi je žao da je ovako završilo – rekao je Čilić nakon meča na terenu dobivši pljesak gledatelja zbog svoje korektnosti i potom dodao:

– Znam da mu nije bilo lako, i sam sam se sjetio svojih problema sa žuljevima u lanjskom finalu Wimbledona protiv Rogera Federera. No ja sam sad nastojao igrati svoju igru. Možda nisam morao izgubiti ni treći set, propustio sam puno prilika u njemu, pa i dva servisa kod vodstva 3:2 u tie-breaku. Rafa je u kritičnim trenucima pogodio nekoliko teških lopti. Ali to je Rafa, uvijek nađe put, pa i kad ne igra najbolje. No u nastavku sam ja još bolje osjećao loptu, bio sam sve uspješniji na servisu i postigao sam jednu od svojih najvećih pobjeda – naglasio je Čilić u mikrofon Jimu Courieru koji je dva puta osvajao Australian Open, a jedan od ta dva uspjeha proslavio je znamenitim skokom u rijeku Yarru.

Za polufinale s Čilićem, od našeg tenisača šest godina mlađi Edmund, 49. na ATP listi, iznenađujuće je sa 6:4, 3:6, 6:3, 6:4 pobijedio trećeg igrača svijeta Bugarina Grigora Dimitrova. Polufinalni dvoboj između Čilića i Edmunda na rasporedu je u četvrtak u 9.30 sati. Prenosit će ga Eurosport, a brojni ljubitelji tenisa s pravom priželjkuju da prijenos preuzme i naša javna televizija – HRT. Čilić se s Edmundom, kojemu je ovo prvi polufinale na nekom od Grand Slam turnira, sastao samo jedanput, u Šangaju 2017., i pobijedio ga sa 6:3, 7:6 (5).
 

Šapovalov se nada pobjedi

– Edmund igra sjajno na ovom turniru, posebno je briljantan bio protiv Dimitrova i čestitam mu na tome. On je također veliki udarač: glavni su mu aduti servis i forhend. Ja se moram fokusirati na svoju igru, želim odigrati kao protiv Nadala, preuzeti inicijativu i nastojati što bolje servirati – kratko je polufinale najavio Čilić.

U poretku uživo naš je najbolji tenisač u ovom trenutku peti (preskočio je Thiema), a pobijedi li i Edmunda, u Osijek bi na dvoboj Davisova kupa s Kanadom sljedeći tjedan došao kao treći tenisač svijeta. Izbornik hrvatske reprezentacije Željko Krajan jučer je prijavio sastav za taj dvoboj prvog kola Svjetske skupine. Očekivano, Hrvatsku će predvoditi Marin Čilić i Borna Ćorić, a u momčadi su još Viktor Galović, Ivan Dodig i Franko Škugor. Nova pravila omogućuju izbornicima da nominiraju petoricu igrača, jednoga više nego što je to bio slučaj dosad. U očekivanju nominacija novog kanadskog izbornika Franka Dančevića (hrvatskog podrijetla), dobro je citirati izjavu jednoga od aduta Kanađana, talentiranog 18-godišnjaka Denisa Šapovalova, 50. tenisača svijeta:

– Bit će to zanimljiv meč, ja se ne sjećam da sam ikad igrao na zemlji u dvorani. Mislim da ćemo pružiti dobru igru, imamo momčad koja može pobijediti Hrvatsku – kazao je Šapovalov koji je predvodio Kanadu u lanjskoj pobjedi nad Indijom u Edmontonu.

Zemljana podloga u Osijeku već je postavljena i spremna je za prve treninge.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.