Branko Oblak:

Da vodim modre, bez srama bih u Münchenu igrao bunker!

Foto: Reuters/PIXSELL
Da vodim modre, bez srama bih u Münchenu igrao bunker!
28.09.2015.
u 09:03
'Bayern je svakako slavniji klub, s više velikih i kvalitetnih nogometaša u svojoj povijesti, ali ako gledamo sadašnje doba najveća razlika između ta dva kluba je u novcu, on odlučuje o svemu.'
Pogledaj originalni članak

Ako se za nekoga može reći da je igrao nogomet daleko ispred svoga vremena, onda je to svakako Slovenac Branko Oblak (68)! Počeo je profesionalno igrati 1966. godine u ljubljanskoj Olimpiji, potom je dvije godine igrao u splitskom Hajduku, pa je prešao u Schalke, iz kojeg je otišao u Bayern. U bavarskom je klubu, od 1977. do 1980. godine, odigrao 71 utakmicu i zabio pet golova...

Nogomet je sada drukčiji

Oblak je bio vezni igrač izvrsne tehnike i širokih pluća, maratonske izdržljivosti, treneri su za njega govorili da bi mogao odigrati dvije teške utakmice jednu za drugom. Za reprezentaciju Jugoslavije nastupio je 46 puta, zabio je šest golova, a 2003. godine izabran je za najboljeg slovenskog nogometaša svih vremena, ispred Zlatka Zahoviča i Srečka Katanca.

Nakon igračke karijere dva je puta bio trener Olimpije, te izbornik mlade reprezentacije Slovenije (do 21. godine), a dvije je godine (od 2004. do 2006.) bio i izbornik najbolje slovenske nacionalne vrste. Svakako najzvučniji rezultat bila mu je pobjeda protiv kasnijih svjetskih prvaka Talijana! Danas živi mirne umirovljeničke dane...

- Četiri sam dana tjedno u Kopru, a tri u Ljubljani. Uživam, pratim nogomet sa strane, nešto sem uštedio i dobro živim – rekao nam je Oblak, uz kojeg je vezana i duhovita anegdota iz privatnog života.

Kad se, naime, rastajao od prve supruge, tijekom brakorazvodne parnice ondašnja je gospođa Oblak poželjela uzeti kuću, vikendicu, automobil i zanimljivu svotu novca. Nakon što je iznijela svoje prohtjeve, sudac je upitao Branka ima li što reći?

- Samo bih nešto želio pitati: pa tko je igrao u Bayernu – ona ili ja?

- Ha-ha-ha... Da, doista je tako bilo, malo su me šokirali njezini zahtjevi. Srećom, nije mi baš sve uzela, pa mogu sad mirno živjeti. Mirovine su male, dobro mi dođe ušteđevina – kaže Oblak, ponudivši usporedbu današnjeg nogometa s onim kad je on igrao:

- Sve je drukčije, danas se igra znatno brže, iako smatram da bih ja sa svojim načinom igre i danas egzistirao na najvišoj razini. I onda sam, naime, mnogo trčao, znatno više od drugih, bio sam, k tome, tehnički jak igrač, pa bih se lako uklopio. Današnji je nogomet temeljen na prvoj lopti, nema čekanja, dok se u moje vrijeme tražilo primanje lopte, pa prolazak barem jednoga suparničkog igrača kako bi se stvorio višak i tek onda dodavanje. U karijeri nisam zabio baš mnogo golova, ali sam ih zato bezbroj namjestio dodavanjima, ta su mi dodavanja za gol bila jednako draga kao i postizanje pogotka. U moje vrijeme nije bilo zanimljivo igrati na prvu, tražio se neki dribling, neki štos, više se igralo za publiku nego danas. A Bayern je upravo momčad koja je prototip te moderne igre, iako je za mene trenutačno najbolja europska momčad Barcelona, ona me oduševljava!

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Zadržimo se na Bayernu, u čemu je najveća snaga bavarskog kluba?

- U novcu! Može kupiti koga hoće i kad hoće. I to u Bayernu vrlo dobro rade, kad prodaju nekog igrača, odmah nađu adekvatnu zamjenu. Eto primjera Schweinsteigera, prodali su ga Manchester Unitedu, a odmah su doveli Vidala iz Juventusa! Tako je to kad imate novac... Haraju Bundesligom, opet će osvojiti naslov prvaka, u to sam siguran.

Može li Dinamo nešto učiniti na Allianz Areni? Kakav je recept za igru protiv Bayerna?

- Jedini recept je – "parkirati autobus" ispred svog 16-erca! Dakako, ni to nije jamstvo dobrog rezultata, ali otvorena borba prsa o prsa sigurno vodi u propast, u to nema nikakve dvojbe. Pokuša li se Dinamo u Münchenu nadigravati, gadno će stradati. I nije nikakva sramota igrati bunker protiv kudikamo bogatijeg Bayerna, protiv stroja koji melje sve pred sobom, a s klupe ga vodi pametni i taktički izvrsno potkovani trener.

Hoeness iz zatvora dirigira

Koliko je bavarski div jak i moćan otkrit će i detalj koji Oblak posebno naglašava:

- Ma pogledajte, ostali su bez Robbena i Riberyja, ali to se uopće ne osjeti na njihovoj igri i rezultatima! To je dokaz planske klupske politike, o kojoj sam govorio, temeljene na dobrim procjenama i, dakako, hrpi novca. Iako je Uli Hoeness u zatvoru, budite uvjereni da on odlučuje o kupnji igrača, a ne trener! Hoeness je Bayernov ključni čovjek i nakon izlaska iz zatvora sigurno će se opet službeno vratiti u klub – rekao je Oblak i zaključio:

- Gledao sam Dinamovu pobjedu protiv Arsenala, to je veliki rezultat. I ta je pobjeda Zagrepčanima dala samopouzdanje, shvatili su da mogu igrati i s najvećima. Iako, u Münchenu ih čeka znatno teži okršaj nego što je bio onaj s Arsenalom.

>> Na HTV-u neće biti ni snimke Bayern - Dinamo!

>> Marko Pjaca: Mogu igrati u Bayernu

>> Dinamovci, nemojte se ponadati ako na poluvremenu s Bayernom bude neriješeno

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.