Bolnica Mostar

Soba gdje i ‘mrtva’ srca ožive

Soba gdje i ‘mrtva’ srca ožive
03.02.2013.
u 10:55
Za tri i pol sata srce D.M. s presađenom venom iz noge bilo je zdravo!
Pogledaj originalni članak

Od kad su mu depilirali prsa i napravili sve ostale predradnje za operaciju. D. M. (39) se mučno prevrtao po bolničkom krevetu, progonjen samo jednom neugodnom mišlju koja ga je probadala više nego bol u prsima: “Hoće li se sutra, uopće probuditi s kirurškog stola?”. Uzalud su bile dobronamjerne sugestije liječnika da će biti sve u redu! Uzalud optimistične izjave njegove obitelji “opusti se, vidimo se nakon što se probudiš iz narkoze”, maženja supruge koja mu je donijela novu pidžamu koju bi trebao navući sljedećih dana za vrijeme oporavka.

Neizvjesnost i pitanja

Liječnici su mu kazali da je srce dobrano načeto brojnim anomalijama i da će operacija biti malo kompliciranija, ali da je sve pod nadzorom. E, ta rečenica - bit će malo kompliciranija - priča nam ujutru prije odlaska na operacijski stol pacijent D.M. razlog je zbog kojeg je imao san prožet košmarom, neizvjesnošću i pitanjima na koja odgovor ima samo svemogući Bog i eventualno znanje kardiokirurga. Strah ga nije prošao, kaže ni ujutru dok su ga medicinske sestre dugim hodnikom vozile na kirurškom krevetu do operacijske dvorane. Ekipa mladih kirurga, pomoćnika, medicinskih sestara, anesteziologa i glazba popularne francuske pjevačice Zaz, posljednje je čega se sjeća D.M. prije nego što će utonuti u duboki san iz kojeg će se probuditi za nekoliko sati s velikim šavom na prsima. Dok je on pod jakom narkozom tonuo u višesatni duboki san, oko kirurškog stola broji se osoblje koje će uhodanom rutiniranošću u idućih tri do četiri sata ovisno o komplikacijama koje u svakom trenutku mogu nastati, sanirati oboljelo srce D.M. (39). Mlada ekipa kirurga, predvođena dr. Goranom Đuzelom, u devet sati krenula je s prvim rezovima koji otvaraju put do srca oboljelog pacijenta. Gasi se glazba i samo čuje zvuk uređaja u dvorani okupanoj jakom svjetlošću, dok brojna ekipa obilazi oko pacijenta, uredno odrađujući svaki svoj dio posla. Nakon nekoliko minuta dvorana je počela mirisati nimalo ugodno, bio je to vonj spaljene ljudske kože. To je jedan od kirurških zahvata koji su uz rezanje možda i najneugodniji za oko subjektivnog promatrača u dvorani, no kirurški tim, ističu liječnici takvih operacija, ovisno o intervencijama mogu napraviti i tri do četiri tijekom dana. Jedna ekipa kirurga prilazila je lagano srcu oboljelog D.M., dok je druga već ispod koljena lijeve noge tražila venu koja će na srcu za nekoliko sati “glumiti” žilu premosnicu koja će zamijeniti oboljelu na samom srcu.

Ponos bolnice

Pacijent je relativno mlad, stoga bi i operacija trebala biti nešto lakša, ali nikad se ne isključuje ni najgora moguća solucija. Brojna, sofisticirana aparatura priključena pacijentov organizam jamac su da će operacija, i ako dulje potraje, bolesnika održati na životu. Prizor nimalo ugodan, količina okrvavljenog pribora stalno se gomilala na kirurškom stolu, za čiju su se žurnu sterilizaciju brinule sestre. Cjelokupno osoblje Odjela za kardiokirurgiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar proslavilo je 500. operaciju na otvorenom srcu. Ovaj odjel je počeo s radom 16. ožujka 2008. godine, a budućnost kardiokirurgije u Mostaru tada je bila neizvjesna. Danas je situacija potpuno drugačija.

- Nakon prve godine i porođajnih muka koje smo prošli, jedan mali skromni tim smo pretvorili u veliki stroj koji sada napreduje velikom brzinom. Imamo dobre rezultate koji su u skladu s europskim i svjetskim standardima. To je sada odjel koji broji oko 60 ljudi, što je impresivno i usudio bih se reći da smo danas ponos SKB-a Mostar - rekao nam je prvi čovjek ovog odjela dr. Goran Đuzel.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.