Ekskluzivni intervju

Snowdenov odvjetnik za Večernji: Nećemo ga izručiti SAD-u

Foto: Reuters/ Pixsell
Anatoly Kucherena , Anatolij Kučerena (1)
Foto: Reuters/ Pixsell
Anatoly Kucherena , Anatolij Kučerena (1)
Foto: Twitter
twitter
Foto: Reuters/PIXSELL
'U.S. National Security Agency whistleblower Edward Snowden, an analyst with a U.S. defence contractor, is pictured during an interview with the Guardian in his hotel room in Hong Kong June 9, 2013. T
02.08.2013.
u 17:00
– Amerikanci govore: “Dajte nam ga”, ali ja im odgovaram: “Pa to nije stvar. To nije kofer – rekao je odvjetnik Anatolij Kučerena u telefonskom razgovoru koji smo vodili u srijedu navečer.
Pogledaj originalni članak

U srijedu navečer, nekoliko sati prije no što će svome klijentu Edwardu Snowdenu odnijeti dokumente o odobrenom privremenom azilu u Rusiji, s kojima je bivši američki obavještajac i trenutno najtraženiji čovjek na svijetu napustio tranzitnu zonu moskovske zračne luke Šeremetjevo, njegov odvjetnik Anatolij Kučerena dao je intervju Večernjem listu. Iako nije ostavljao dojam da zna kako će dokumenti biti spremni već jutro nakon našeg razgovora, Kučerena je objasnio zašto smatra da Rusija nikad neće izručiti Snowdena Americi i kakve su njegove veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

– Amerikanci govore: “Dajte nam ga”, ali ja im odgovaram: “Pa to nije stvar. To nije kofer. To je čovjek koji ima svoja uvjerenja, koji smatra da je ono zbog čega ga traže učinio u interesu građana Amerike i građana čitavog svijeta” – rekao je odvjetnik Anatolij Kučerena u telefonskom razgovoru koji smo vodili u srijedu navečer.

– Edward je zbog Amerike blokiran u tranzitnoj zoni Šeremetjeva. Zbog Amerikanaca koji su mu naprasno poništili putovnicu on nije više mogao napustiti tranzitnu zonu jednom kad je sletio iz Hong Konga. Njegov život i zdravlje su realno ugroženi svakodnevnim izjavama SAD-a koje mu prijete i svakodnevnim pritiscima američke vlade na zemlje koje su izrazile namjeru da mu odobre politički azil. On je najtraženiji čovjek na Zemlji. Nema novca, nema resursa, a traži ga takva velika i moćna država kao što je Amerika – dodao je Anatolij Kučerena.

Kako je pronašao baš vas?

– Osobno mi je napisao pismo i poslao ga elektroničkom poštom. Pozvao me je na susret s nekoliko drugih aktivista za ljudska prava i nakon tog susreta u tranzitnoj zoni Šeremetjeva 12. srpnja zamolio me da mu kao odvjetnik vodim proceduru vezanu za zahtjev za privremeni azil u Rusiji. Otad ga redovito viđam.

Koliko redovito? Svaki dan?

– Ne nužno svaki dan, ali svakih nekoliko dana, kad je to potrebno. Svaki dan, svako jutro odlazim u imigracijske službe. Danju i noću radim na tome da njegov zahtjev bude pozitivno riješen. Očekujem da će i biti, vrlo skoro (razgovor je vođen preksinoć, nap. a.).

New York Times piše da ste povezani s predsjednikom Putinom i u tome neki Amerikanci vide dokaz političkog interesa Rusije da iskoristi Snowdena. U kakvim ste odnosima s Putinom? I kakav je odnos ruske države prema Snowdenu?

– Ja jesam osoba od povjerenja predsjednika Rusije. No to što NYT piše smatram pokušajem rušenja mog autoriteta. Ja sam Snowdenov odvjetnik. Sav odnos Snowdena i ruskih imigracijskih službi ide preko mene. Ruska država nema nikakvog odnosa s njim. Ja ga imam kao odvjetnik, ali ruska država ne. Što se tiče predsjednika Putina, on je javno rekao što misli o ovom slučaju.

Uvjereni ste da Rusija neće nipošto izručiti Snowdena?

– Moje je mišljenje da ga Rusija ne može izručiti. Ne postoji, naime, ugovor između Rusije i SAD-a koji bi uređivao pitanja izručenja. Prijašnjih godina bilo je prijedloga Rusije da se takav ugovor o međusobnim izručenjima dogovori i potpiše, no Amerikanci nisu htjeli. Kad je Rusija tražila izručenje nekih svojih građana iz Amerike, SAD je odgovarao da ne može tome udovoljiti jer ne postoji ugovor. To je i sada slučaj sa Snowdenom: Rusija ga ne može izručiti jer nema pravne osnove za to. Uostalom, kako se ikoga može izručiti bez sudske odluke?

Na dva izravna pitanja tijekom intervjua o tome kada očekuje da će Edward Snowden dobiti privremeni azil i izaći iz tranzitne zone u Rusiju, odvjetnik Kučerena odgovarao je da ne zna iako je samo dan zatim dobio dokumente i odnio ih Snowdenu koji je jučer napustio Šeremetjevo.

– Nisam navijač, ja sam odvjetnik, zaista ne znam kada će točno biti riješen njegov zahtjev. No znam da smo sve pravilno učinili i nadam se da će pozitivno rješenje stići vrlo brzo. Edward je u zahtjevu napisao i osobno pismo u kojem je, na 21 stranici, sve podrobno objasnio. Ne radi se o političkom azilu jer za taj status potrebne su tri godine odlučivanja, nego o privremenom azilu, što je status o kojem se odlučuje za najviše tri mjeseca – rekao nam je preksinoć Kučerena. Jučer je novinarima u Moskvi objavio da je Snowden s odobrenim privremenim azilom napustio zračnu luku i da će njegova nova lokacija u Rusiju ostati tajnom zbog sigurnosnih razloga.

>> Snowden napustio moskovski aerodrom! Rusija mu odobrila azil

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.