KVAR NA SUSTAVU

Smrzavali se ministri i državni zastupnici u BiH

Foto: VL FOTO
Smrzavali se ministri i državni zastupnici u BiH
25.11.2011.
u 09:19
Kvar na kotlovnici koja je ugrađena tek prije pet godina, a financirana je novcem ‘propale’ Grčke
Pogledaj originalni članak

Da je nešto trulo u državi, odavno je svima poznato i jasno, a to su na svojoj koži osjetili brojni građani Bosne i Hercegovine posljednjih šesnaest godina živeći u daytonskome rašomonu. No, prije dva dana osjetili su to i zaposlenici u zgradi zajedničkih institucija, dakle povlaštena kasta koja se doslovno smrzavala. Naime, najednom je prestalo raditi grijanje u zgradi Parlamentarne skupštine i zajedničkih institucija u Sarajevu.

Podobni kadrovi

Kasnije se ispostavilo da je došlo do kvara u sustavu grijanja, odnosno rada kotlovnice u ovoj zgradi. Budući da nije osiguran alternativni sustav grijanja, zaposlenici su morali provesti radni dan u hladnim prostorijama i čekati kada će završiti osmosatno radno vrijeme. Bez obzira koliko bila skupa državna administracija, jednostavno ne smije se dopustiti da državne institucije koje su ogledalo ove zemlje budu ostavljene bez mogućnosti osnovnih uvjeta za normalan rad. 
Zanimljivo je kako je ova zgrada završena prije pet godina, a ono što privlači pozornost jest i to da je obnova, odnosno izgradnja financirana novcem grčke potpore koja danas preživljava teška ekonomska iskušenja. 
Ovaj problem oko grijanja otvorio je brojna pitanja vezana uz održavanje prostorija zajedničkih institucija, ali i institucija federalna Vlade ili županije, kao i pitanje sigurnosti o čemu su do sada postojali brojni prigovori.

Nije to ni čudno budući da se i u ove institucije imenuju samo podobni kadrovi koji imaju debele obiteljske veze i poznanstva ili se pak promiču zahvaljujući stranačkoj podobnosti. Naime, na čelu Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine je u dva navrata imenovana Meliha Jahjaefendić, sestra direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Kemala Huseinovića. Njezina zamjenica je Sanja Jokić koju je pak na to mjesto smjestio još uvijek aktualni predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić kojemu je bila savjetnica.

Loš sustav

Na ovaj način razotkriva se cijeli sustav funkcioniranja državne administracije koja praktično nema odgovornosti prema poslu kojega rade jer imaju debelu političku ili obiteljsku pozadinu i zaštitu. Na taj je način prije nekoliko sezona cijeli jedan dan bilo isključeno grijanje u zgradi Vlade Federacije BiH u Mostaru.

I tada su se smrzavali samo Hrvati i Srbi koji su radili u ovim institucijama. Naime, zbog vjerskog praznika koji su obilježavali samo bošnjački radnici, grijanje i sve druge usluge su bile potpuno isključene. Unatoč tome što je bio normalan radni dan i što se radilo o očiglednim propustima pa i provokaciji prema pripadnicima drugih naroda, nije bilo poziva na odgovornost niti sankcija.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

PA
park
15:50 25.11.2011.

Nisu to \"zajedničke institucije\" , nego institucije Države Bosne i Hercegovine ! Naučite se nazivima institucuja o kojima pišete , kako ste krenuli prevazićete i svog učitelja .....?