Protuoptužbe

Smjestili su mi jer sam iz Bosne!

Foto: Mladen Manić/VLM
Smjestili su mi jer sam iz Bosne!
14.03.2011.
u 12:00
Na Barišićeve tvrdnje da mu je onemogućila rad s učenicima 7. i 8. razreda, ravnateljica odgovara da je takva bila organizacija rada
Pogledaj originalni članak

– U posljednje četiri godine, otkako je protiv mene u OŠ Marija Bistrica počela hajka, prošao sam pravi križni put i kalvariju, nitko ne može znati kako sam se sve ovo vrijeme osjećao. No, nakon ove drugostupanjske i pravomoćne presude Županijskog suda, čista obraza ponovo mogu svima pogledati u oči – rekao nam je nekadašnji nastavnik matematike u toj školi Mato Barišić.

Iskazi bili neuvjerljivi

On je zbog kaznene prijave za zlostavljanje učenika između rujna 2005. i ožujka 2007. godine, o čemu je i Večernji list pisao krajem travnja 2007., nakon 37 godina radnog staža, 13. rujna 2007. suspendiran sa svog radnog mjesta, a 26. ožujka prošle godine s navršenih je 65 godina i umirovljen.

Barišića su učenici i njihovi roditelji, uz pomoć ravnateljice škole Vesne Brlek i školske psihologinje Vesne Tomurad, optužili da im je govorio kako su glupani, majmuni, cigani, teletabisi, budale, babice, flundre, da je jedno dijete pred cijelim razredom ošamario te da su djeca zbog toga osjećala strah, uznemirenost, poniženje, da su odbijala ići u školu te da su imala probleme sa spavanjem i emocionalnom nesigurnošću. Nastavnik je time ugrozio i pravilan psihofizički razvoj djece.No sud te iskaze nije prihvatio ocjenjujući ih neuvjerljivim, nelogičnim, nedosljednim i kontradiktornim. U presudi piše kako je bila riječ o iskazima svega petero učenika koji su svaki na svoj način imali problema s ponašanjem u školi i prihvaćanjem autoriteta.

Iskazi koje su davali bili su naučeni, a jedna djevojčica koja ga je teretila imala je potrebu biti u središtu pozornosti. Ona nikako nije mogla prihvatiti da je samo jedna od učenica u razredu pa se, da bi privukla pozornost, stalno sukobljavala s učiteljem. I iskaze ravnateljice Vesne Brlek i školske psihologinje sud je ocijenio kao neobjektivne, neuvjerljive i kontradiktorne. Kaže se da je ravnateljica svoja saznanja temeljila isključivo na pričama roditelja i učenika, a nije prihvaćala izjave okrivljenika. U svom iskazu rekla je i kako je bila u gužvi pa nije stigla detaljno ispitati situaciju, no da je ta gužva nije spriječila da zaključi kako je okrivljenik zlostavljao djecu, pa ga je zbog toga uputila i na preispitivanje radne sposobnosti te mu dala upozorenje pred otkaz.

Zlostavljanje generacija

Navela je i kako je s Barišićem bilo problema već dugi niz godina, da su se mnogi žalili na njegovo ponašanje, a čak se i prema njezinoj kćeri ponio neprofesionalno.

No, kaže se u presudi, ako su navodi svjedokinje točni, postavlja se pitanje što je radila sve ove godine kao ravnateljica kad je dopustila da takav učitelj prolazi nekažnjeno.

To samo može značiti da je svojom pasivnošću dopustila zlostavljanje generacija učenika, što pak znači i njezinu suodgovornost. Njezino je objašnjenje da je sve pokušala riješiti na ljudski način smiješno i neuvjerljivo, piše u presudi.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.