PROMJENE

Smanjiti broj udruga koje su na proračunu HNŽ-a

Foto: arhiva VL
Smanjiti broj udruga koje su na proračunu HNŽ-a
25.01.2012.
u 09:23
Novac iz proračuna će ubuduće dobivati samo udruge koje Ministarstvu dostave projekte za tekuću godinu
Pogledaj originalni članak

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji djeluje nekoliko desetaka udruga proisteklih iz Domovinskog rata i Armije BiH. Čak 24 udruge se nalaze na županijskom proračunu, a kako su najavili iz županijskog Ministarstva za pitanja branitelja, broj udruga koje su na županijskom proračunu će biti reduciran ove godine.

Riješiti nejasnoće

Kako nam je rekao županijski ministar za pitanja branitelja Marinko Petrić, postoje određene nejasnoće te će one uskoro biti riješene. - Mi smo za udruge ove godine predvidjeli 386 000 maraka, s tim da sam na zahtjev samih tih udruga pokrenuo inicijativu da napokon raščistimo stvari i vidimo koliko neke udruge imaju svrhu postojanja. To su tražile temeljne udruge da se vidi tko funkcionira, tko ne. U tom pogledu sam napisao kako udruge moraju dostaviti rješenje o registraciji, statut, financijsko izvješće za 2011., plan rada za 2012., ostvarenje rada za 2011. i mislim da ćemo na taj način vidjeti tko radi. Naravno, dostavit će i izvješće s posljednje izborne skupštine da vidimo kada su posljednji put birali svoje čelništvo. Mislim da će nam to biti pokazatelj za dalje - rekao je ministar Petrić. Njegov stav podržavaju sve vodeće braniteljske udruge u HNŽ-u. Njihovi čelnici se zauzimaju za reviziju postojećeg stanja i raspodjelu novca na temelju projekata koji se provode. - Mnogo je udruga nastalo pod političkim pokroviteljstvom i takvu praksu treba prekinuti. Mi podržavamo ovakve stavove ministra Petrića i neka novce dobivaju oni koji rade. Oni koji nemaju nikakvih aktivnosti i ne trebaju biti na županijskom proračunu - rekli su nam u HVIDR-i HNŽ-a. Nešto oštriji su bili u udruzi Hrvatskih logoraša Domovinskog rata HVO-a gdje su istaknuli kako su ova ovu godinu dobili samo 2800 maraka od Vlade HNŽ-a, te kako s tim iznosom na godišnjoj razini nikako ne mogu biti zadovoljni.

Nezadovoljni statusom

- Mi smo jedna od najaktivnijih braniteljskih udruga, podnosimo stotine tužbi, dokazujemo postojanje logora Armije BiH, snosimo visoke troškove koje iziskuju naše aktivnosti i onda od ove županije za godinu dana dobijemo 2800 maraka. Toliko smo frustrirani tom činjenicom da razmišljamo da se odreknemo tih sredstava jer one pokrivaju troškove svega par tužbi, od njih nekoliko stotina koje podnosimo. Još nas više boli činjenica kako se radi o županiji s hrvatskom većinom. Mislim kako trebamo imati daleko bolji status - rekao nam je predsjednik udruge Hrvatskih logoraša Mirko Zelenika.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.