Prihvaćena molba

Smanjena mu kazna: Hrvoje Žužić sutra izlazi na slobodu

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
\'04.06.2009. Zagreb - Zeljko Zuzic u posjeti sinu Hrvoju Zuzicu u Krapinskim toplicama. Hrvoje je pusten iz zatvora u Kapinske toplice radi rehabilitacije. Photo: Igor Kralj/24sata\'
Foto: Antonio Bronić/PIXSELL
\'01.08.2007., Zagreb - U blizini krizanja Ulice Ljudevita Posavskog i Ulice Dragutina Domjanica, u Velikoj Gorici, od ozljeda zadobivenih u sudaru Opela Corse i BMW-a 745, u srijedu, oko 5.50 sati, p
Foto: Boris Šćitar\'PIXSELL
\'crn...zgb...11.12..2007. zeljko zuzic-vlasnik solidum-a snimio:boris scitar\'
10.03.2011.
u 08:39
- Promijeniti ne možemo ništa, žao mi je i njega, poručila je majka poginule Ružice
Pogledaj originalni članak

Hrvoje Žužić, osuđen 2007. godine na petogodišnju zatvorsku kaznu zbog toga što je pijan skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginula Ružica Pavić, a njezin dečko Hrvoje Matijašić zadobio teške ozljede, u petak izlazi iz zatvora! S izdržavanja kazne izaći će više od godinu dana prije nego što je po presudi karlovačkog Općinskog suda trebao biti u zatvoru.

A odluku da ga se pusti na slobodu prije izdržane kazne donijelo je lanjskog prosinca povjerenstvo za uvjetni otpust koje je u kaznionici u Lipovici, gdje je Žužić bio zatvoren, raspravljalo o molbama za prijevremeni izlazak osuđenika. Da se Žužićevoj molbi udovolji postojali su svi zakonski uvjeti, ponajprije onaj da je izdržao više od dvije trećine dosuđene kazne. O njegovu prijevremenu puštanju na slobodu, kojem su prethodile dvije odbijenice Vrhovnog suda od kojeg je tražio ublažavanje kazne, obaviještena je policija i sudac izvršenja kojemu će se morati javljati.

Obitelj Ružice Pavić i njezina dečka Hrvoja Matijašića o odluci Povjerenstva za uvjetni otpust nije obavijestio nitko. Zapravo, po važećim propisima do 2012. godine to nitko neće ni biti dužan učiniti. S prvim danom sljedeće godine tu će obvezu imati Uprava za probaciju, koja za sada o izlascima na slobodu izvještava obitelji žrtava seksualnih zločina.

I dalje na štakama

– Promijeniti ne možemo ništa, vratiti ne možemo ništa. Žao mi je i njega, žao mi je što se to baš njemu to dogodilo – kazala je Mirjana Pavić, majka poginule 19-godišnje Ružice Pavić.

Žao joj je, kaže, što iz njezine tragedije koja se zbila tog 1. kolovoza nije izvučena pouka:

– Treba povećati svijest mladih koji piju, a zatim voze. Svaki dan vidimo i čujemo za takve tragedije – rekla je i dodala da nema više nikakvih komentara.

– Što reći? Oni su i do sada radili što su htjeli. A samo ja znam u kakvim se patnjama moje dijete budi i liježe – kazao je Marinko Matijašić, pa poput Mirjane Pavić, ispričao da mu je žao što hrvatska mladost i dalje gine, a ništa se ne mijenja. Za sina Hrvoja, koji je nakon nesreće zbog zadobivenih ozljeda dugo vremena proveo u kolicima, kaže da i dalje hoda uz pomoć štaka, zdravlje mu je narušeno i potkraj mjeseca mora u toplice jer tako održava postojeće zdravstveno stanje. Prije nešto više od godine Hrvoje Matijašić se i oženio djevojkom podrijetlom iz Ogulina.

Hrvoje Žužić u zatvoru je učio za ispite na Ekonomskom fakultetu, na kojemu je bio uzoran student. I prije nesreće koju je oko 5 sati i 50 minuta skrivio u Velikoj Gorici naletjevši na stražnji dio opel corse BMW-om 745D koji je vozio brzinom od 111 kilometara na sat, s najmanje 2,15 promila alkohola u krvi, Žužića je policija evidentirala kao prometnog prekršitelja.

Brojne kontroverze

Sudski postupak od početka su pratile kontroverze: u isti dan je protiv njega podignuta optužnica i pušten je iz pritvora, o čemu je odlučivalo vijeće suda u Velikoj Gorici, gdje kao sutkinja radi i njegova majka. Suđenje je na kraju premješteno u Karlovac gdje je na rasprave Hrvoje Žužić dovođen s lisičinama na rukama i nogama. Nakon presude koju je donijela sutkinja Općinskog suda Elma Kaleb Mamić od pet godina zatvora, što je ujedno bila i prva takva presuda za izazivanje prometne nesreće u kojoj je jedna osoba poginula, njegov braniteljski tim izjavio je da se sve vrijeme zapravo sudilo Hrvojevu ocu Željku Žužiću.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.