PROSJEČNA PLAĆA

Slovenac mjesečno naplati kao 2,3 Hercegovca

Foto: VL FOTO
Slovenac mjesečno naplati kao 2,3 Hercegovca
03.06.2011.
u 10:37
Problem je što je prosjek plaća u javnom sektoru oko 1.260 KM, a kod privatnika zarađuju tek oko 380 KM
Pogledaj originalni članak

Dok djelatnik u Luksemburgu ne može imati plaću manju od 1.642 eura (3.212 KM ), radnici u Bosni i Hercegovini zadovoljni su ako uopće primaju plaću. Sretnici koje primaju plaću, prema službenim podacima, u prosjeku zarađuju oko 818 KM mjesečno, dok veća polovica mjesečno primi polovicu od prosjeka.

Slovenci najbolji u regiji

Takvom prosječnom plaćom bh. radnici su u nepovoljnijem položaju nego zaposleni u većini država u regiji. 
Najveće plaće, od država nastalih raspadom bivše Jugoslavije, ima Slovenac koji mjesečno dobiva 1.913 KM. Bosanac i Hercegovac primi daleko manje i od Hrvata, koji mjesečno primaju 1.477 KM, što znači da je bh. radnik od hrvatskog “jeftiniji” za oko 660 KM.
I Crnogorci su plaćeniji od bh. građana, jer zarađuju 947 KM mjesečno, pokazala je studija koju je izradio srbijanski Centar za novu politiku. Ako je bh. radnicima za utjehu, od njih nešto manje zarađuju Makedonci, koji mjesečno prime 718 KM, i Srbijanci, čije su prosječne plaće 698 KM.

Centar, dalje, konstatira da cijene u regiji neprestano rastu, što se posebno odnosi na hranu, tako da zbog pada kupovne moći potrošači sve češće kupuju na sniženjima.
Identičan stav imaju i predstavnici udruga za zaštitu potrošača iz BiH, koji kritiziraju vlast da je krajnje vrijeme da pomogne građanima. Žale se da praksa pokazuje kako se plaće u BiH potroše za 15 dana. Statistici, prema kojoj se zarađuje oko 818 maraka, ne vjeruju, jer kažu da ta brojka ne oslikava stvaran položaj radnika u BiH.
-Kada je u pitanju prosječan osobni dohodak, iskrivljena je slika koju pokazuju statistički zavodi. Problem je u tome što je prosjek plaća u javnom sektoru oko 1.260 KM, dok zaposleni kod privatnika zarađuju tek oko 380, obrazlaže Mesud Lakota, tajnik Udruženja za zaštitu potrošača BiH.

Bh građanima najteže

Ombudsmani za prava potrošača BiH mišljenja su da su bh. građani, s obzirom na primanja i cijene, u sve težem položaju.
- Brojni parameti pokazuju da je životni standard u našoj zemlji lošiji nego u zemljama u regiji, a da ne govorimo o državama EU-a”, ističe Dragan Doko, ombudsman za zaštitu prava potrošača u BiH.
Međutim, Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH, tvrdi da su plaće u BiH slične kao i u državama u okruženju, osim Slovenije, koje je članica EU-a.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.