Dani ahdname

Skandal

Skandal
31.05.2012.
u 10:30
Stjepana Mesića na Danima ahdname odlikovao tursko-pakistanski obavještajac
Pogledaj originalni članak

Prema mišljenju brojnih hrvatskih povjesničara te većine franjevaca iz BiH, potpuno pogrešan pristup tumačenju ahdname, dokumenta kojim je turski osvajač Muhamed el Fatih 1463. godine na polju Milodraž pokraj Kiseljaka dao fra Anđelu Zvizdoviću jamčeći pravo ispovijedanja vjere bosanskim franjevcima, a nakon toga spalio samostane i crkve, ubijao i progonio katolike, dogodio se ovih dana na Milodražu.

 Osuđen zbog špijunaže

 Organizator manifestacije Dani ahdname u povodu 549. godišnjice dodjele ovog dokumenta čija se kopija čuva u Franjevačkom samostanu u Fojnici, budući da je original progutao požar, bilo je Udruženje bosansko-turskog prijateljstva “Bosfor”. Na njegovom je čelu Rizvan Halilović. Da je riječ o krajnje sumnjivoj osobi opasnih namjera, potvrđuje Marko Lopušina, srbijanski novinar i publicist, koji o liku i djelu Rizvana Halilovića, tursko-pakistanskog obavještajca osuđenog zbog špijunaže, piše u svojoj knjizi “Ubij bližnjega svoga”. Lopušina se u svojim objavljenim knjigama uglavnom bavi tajnim službama, masonima, organizacijama koje iz sjene upravljaju svijetom, pa tako i prostorima bivše Jugoslavije. “Rizvan Halilović, bivši je časnik JNA ( po činu satnik), rođen u Bijelom Polju, bio je aktivni obavještajac bošnjačke vojske, kao i suradnik turske i pakistanske obavještajne službe zbog čega je osuđen na Vojnom sudu u Nišu 1993. godine. Sve gore navedeno ne smeta Rizvanu da bude i dalje aktivan u društvenom životu BiH, pa isti obavlja i dužnost izaslanika u SO Stari Grad – Sarajevo, kao kadar SDA. Isti je i predsjednik Udruženja bosansko-turskog prijateljstva Bosfor (kao bivši turski obavještajac ima odlične preporuke). On se predstavlja kao čovjek koji se zalaže za multinacionalnu BiH. Je li moguće da čovjek koji je u Turskoj s pakistanskim i turskim agentima pravio planove za rasturanje Jugoslavije i sam služio tom cilju, bude iskreni predstavnik i borac za suživot u BiH”?, pita se Lopušina. Srbijanski autor osvrće se i na Halilovićevu ulogu u obilježavanju Dana ahdname na Milodražu, odnosno njegovu pokušaju da ahdnamu predstavi kao najstariji dokument o zaštiti ljudskih prava u čemu ga podupiru i neki bošnjački političari, a nažalost i pojedini franjevci iz BiH, prije svih fra Luka Markešić... “Najveća je ironija da on danas u svojstvu predsjednika Bosfora sudjeluje aktivno u obilježavanju i dodjeljivanju tzv. nagrada za suživot u Bosni, za Dan adhame na polju Milodraž i dodjelu nagrade za prijatelje Bosne, koje su ove godine dodijeljene, između ostalih, Billu Clintonu, Tansu Chile, Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike 2000 i drugima”, navodi Lopušina ističući kako se Halilović aktivno uključio u Kongres Bošnjaka svijeta u srpnju prošle godine kada je izabran za člana Upravnog odbora ove organizacije. Sandžaklija Rizvan Halilović vlasnik je i agencije Sandžak vilajet.

Sumnjive namjere

Prvi je čovjek SDA u Makedoniji, pokriva teren u Sandžaku, na Kosmetu i Srbiji, a kao donedavni časnik JNA Rizvan Halilović je bio dobro obaviješten o političkoj, ali i vojnoj situaciji u ovom dijelu regije o čemu je iscrpno u Istanbulu referirao Sadžidi Silajdžić i Samiru Kazaliću, a potom u Islamabadu pakistanskim obavještajcima pukovniku Varisu, bojniku Selimu, generalu u mirovini Ahmetu i “Profesoru”, agentu COS-a u civilu, još su neki od tema iz životopisa Rizvana Halilovića uzeti iz knjige “Ubij bližnjega svoga”, autora Marka Lopušine, a koji potvrđuju da je Rizvan Halilović vrlo opasan čovjek angažiran u BiH s krajnje sumnjivim namjerama...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.