kontroverzan potez

Sjeverna Koreja uspješno lansirala raketu dalekog dometa

Foto: AFP/Pixsell
Sjeverna Koreja uspješno lansirala raketu dalekog dometa
12.12.2012.
u 07:51
Dalekodometna raketa Unha-3 koja je nosila satelit ''Svijetlucava zvijezda 3'' lansirana je oko 9 i 50 sati po lokalnom vremenu u provinciji Sjeverni Pyongan na zapadu zemlje u blizini Žutog mora
Pogledaj originalni članak

Sjeverna Koreja u srijedu je uspješno lansirala dalekodometnu raketu Unha-3 i položila satelit za vrijeme Kwangmyongsong-3 (''Svijetlucava zvijezda 3'') u orbitu, što je izazvalo osudu drugih zemalja koje su ovaj potez opisale kao prikriveni test za dalekodometne projektile, donosi BNO News.

Dalekodometna raketa Unha-3 koja je nosila satelit ''Svijetlucava zvijezda 3'' lansirana je oko 9 i 50 sati po lokalnom vremenu u provinciji Sjeverni Pyongan na zapadu zemlje u blizini Žutog mora.

Sjevernokorejska centralna novinska agencija KCNA potvrdila je kratkom izjavom da je raketa lansirana te da je satelit za vrijeme uspješno ušao u svoju zadanu orbitu. Državna televizija je sviranjem slavljeničkih pjesama vijest objavila u specijalnom izvještaju više od 2 sata nakon lansiranja.

Dužnosnici NORAD-a čiji je zadatak spriječavanje zračnih napada na Sjevernu Ameriku potvrdili su da su detektirali raketu. Lansiranje je izazvalo trenutnu osudu obližnjih zemalja, uključujući i Južne Koreje čiji je ministar vanskih poslova Kim Sung-hwan kazao da će ovo lansiranje dovesti do još veće izolacije Sjeverne Koreje. Britanski ministar vanjskih poslova William Hague kazao je da je lansiranje '' jasno kršenje'' rezolucija 1718 i 1874 Vijeća sigurnosti UN-a te da će ovaj potez povećati tenzije u regiji. Naime, Sjevernoj Koreji je u sklopu sankcija zabranjeno provoditi nuklearna testiranja i testiranja raketa nakon što je provela nuklearna testiranja 2006. i 2009. godine.

Ovo je peti pokušaj dalekometnog lanisranja koji je Sjeverna Koreja izvela od 1998. koji je ujedno i najuspiješniji dosad. No, potez će sigurno podići tenzije u regiji zbog zabrinosti da bi tehnologija jednog dana mogla dovesti do nastanka nuklearne bojne glave sposobne udariti mete udaljene i poput SAD-a.

>> Sjeverna Koreja odgodila lansiranje rakete do 29. prosinca

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.