Remek djelo Rogera Watersa

Vrijeme je da se upitamo: “Je li ovo život kakav zaista želimo?”

Vrijeme je da se upitamo: “Je li ovo život kakav zaista želimo?”
14.06.2017.
u 11:00
Pogledaj originalni članak

Album Is This the Life We Really Want? (Je li ovo život kakav zaista želimo?) je prvi rock album 73-godišnjeg Watersa, jednog od osnivača Pink Floyda, još od 1992. godine i albuma Amused to Death. To nikako ne znači da je Waters sve ove godine mirovao. Dapače, bio je stalno na turnejama, a prije četiri godine imali smo ga prilike gledati u Splitu u sklopu turneje The Wall. Istodobno s novim albumom poklopila se njegova turneja Us+Them po SAD-u i Kanadi, koja će trajati do kraja listopada ove godine.

‘Ludo bolesni lider’

Nakon vjerojatno zadnjeg albuma Pinka Floyda u režiji Davida Gilmoura i Nicka Masona te solističko Gilmourova ostvarenja “Rattle That Lock”, vatreni poklonici kultnih Floyda s nestrpljenjem i s dozom zebnje iščekivali su novi uradak najkreativnijeg člana kultne skupine. Za razliku od Watersovih prethodnih albuma koji su nosili univerzalne i vječne teme, novi album je vrlo suvremenog karaktera, a među pjesmama ističe se “Picture That” kritika američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, u kojoj se pominje termin “ludo bolesni lider”.

Zbog pjesama poput ove cijeli Watersov album se može subjektivno ocjeniti kao remek djelo moderne svjetske glazbene umjetnosti.

“Picture That” dokaz je da Watersova borba protv moćnika, društvenog poretka, masmedija, velikih kompanija, otuđenosti čovjeka od čovjeka, rata, nije prestala i da nije bila ‘šuplja’ priča već njegovo istinsko zalaganje za bolji i pravedniji svijet. Uostalom poslušajte “Last Refuges”, naslovnu “Is This The Life We Really Want” (koja podsjeća na Bowiejev Lazarus) , “Bird In A Gale”, “Déjà Vu”... sve do posljednje “Part Of Me Died” i uvjerite se sami. Waters je svojim obožavateljima, ali i zaljubljenicima u pop rock glazbu podario nepuni sat vremena vrhunske glazbe, koja nema roka trajanja. On je “nepokolebljiv komentar modernog svijeta i nesigurnih vremena.”

Suradnici Radioheada

Album je producirao Nigel Godrich (Radiohead), a odsvirali su ga Roger Waters (vokal, gitara, bas), Nigel Godrich (aranžmani, klavijature, gitare), Gus Seyffert (bas, gitara, klavijature), Jonathan Wilson (gitara, klavijature), Joey Waronker (bubnjevi), Roger Manning (klavijature) i Lee Pardini (klavijature).

Treba istaknuti i sjane gudačke aranžmane koje daju posebnu boju pjesmama što je zasluga Davida Campbella također suradnika Radioheada.•     

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.