ZABAVA

Tko će biti bolji, novi PlayStation ili Xbox?

Tko će biti bolji, novi PlayStation ili Xbox?
20.06.2019.
u 16:58
Pogledaj originalni članak

Nova generacija konzola samo što nije tu, a ovogodišnji E3 dodatno je nabrijao utrku između dva najveća natjecatelja u utrci za najbolju konzolu 2020. Microsoft je službeno predstavio svoj Project Scarlett i premda Sony nije službeno sudjelovao na sajmu, nismo dugo čekali da odgovore Microsoftu.

Doduše, ne direktno već kroz komentare bivšeg IGN-ova urednika Colina Moriartyja koji je izjavio da je iz razgovora s razvojnim timovima koji rade na igrama za obje platforme, doznao da je Sonyjeva konzola daleko moćnija od Microsoftove.

Sony se o svojoj konzoli izjasnio još u travnju, a nagađanja o datumu izlaska kreću se od ljeta do jeseni 2020. Uzmemo li sve informacije u obzir, realno je očekivati da će se i Sony i Microsoft u utrku za titulu najbolje konzole nove generacije upustiti na jesen iduće godine i to vjerojatno u slično vrijeme.

No, po čemu je to PS5 bolji od novog Xboxa?

Specifikacije novog PlayStationa

Sony još uvijek nije izbacio službene specifikacije, ali znamo sasvim dovoljno. Baš kao i u slučaju Scarletta, PS5 će pokretati AMD-ova tehnologija. Osmojezgreni CPU bazira se AMD-ovim procesorima treće generacije (Ryzen) i novoj 7nm Zen 2 arhitekturi dok će se za grafiku pobrinuti nadolazeća linija grafičkih kartica Navi.

Za one kojima to ne znači mnogo, dovoljno je reći kako će ovo biti najveći skok u kvaliteti što se Sonyjevih konzola tiče, a iz kompanije obećavaju da će nova konzola imati podršku za 8K i frame rateove do 120 Hz. Naravno, ovo treba uzeti s rezervom jer Sony je pompozne najave imao i za PS4 Pro dok je stvarnost bila daleko skromnija.

Ono što je iz ovog bitno izvući jest da će 4K biti puno bolji, ali i to da Sony ovog puta ozbiljnije doživljava nove standarde koji će tek postati uobičajeni.

Tu je još i novi čip za 3D audio što znači da će konzola imati bolji zvuk u stilu Dolby Atmosa ili DTS:X-a.

Međutim, ono što je izuzetno lijepo čuti jest to da će nove konzole imati solid-state umjesto hard driveova i bit će dizajnirani primarno za igranje igara. Drugim riječima, ovo znači da će se učitavanje igara osjetno skratiti što kao posljedicu ima to da će razvojni timovi moći raditi na većim i kompleksnijim igrama bez straha da će to izazvati megalomanski duga učitavanja.

Što ćemo igrati

Za početak, postoji pitanje "cloud gaminga", to jest, streamanja video igara, a Sony je nedavno potpisao ugovor s, ni više ni manje nego svojom najvećom konkurencijom - Microsoftom. Razlog suradnje je razvijanje novih tehnologija za streaming servise što će novu konzolu istog trena otvoriti za gomilu starijih naslova.

Osim toga, na petici ćete moći igrati igre s četvorke što se u ovoj fazi podrazumijeva i bilo što drugo bili bi neoprostivo, a Sony teško da će krenuti drugim putem iako još nisu razjasnili kako će ta kompatibilnost sa starijim naslovima točno funkcionirati.

Što se pak samih naslova tiče, tu nema straha od propusta jer navikli smo da Sony u ovom pogledu ima daleko bolju strategiju, ali i ekskluzive od Microsofta iako ni Xboxu nemamo što zamjeriti, uzmemo li ono što su predstavili na E3 (doduše, najbolje što su predstavili pojavit će se na svim platformama).

Sony je u ovom pogledu inače pokriven, ali postoji jedno veliko "ali". Osim ako ne skrivaju nekoliko aseva u rukavu, činjenica je da u ovom trenutku ne znamo za jednu jedinu ekskluzivu koja će se pojaviti isključivo za peticu. The Last of Us 2, Death Stranding i Ghost of Tsushima izmust će onu posljednju trunku potencijala posljednje konzole i nema sumnje da će izgledati impresivno (znamo da hoće) i ne staroj i novoj konzoli. No, od petice očekujemo nešto spektakularno što znači da očekujemo nešto novo, a ne nešto što će na novom sustavu izgledati neznatno bolje ili još vjerojatnije, učitavati se brže nego na PS4 Pro.

No, ima vremena pa to i nije nešto oko čega bismo trebali razbijati glavu.

I još samo cijena

Proizvođači inače izbjegavaju prerano otkrivati cijene pa je realno očekivati da će ovakve detalje otkriti tek tijekom iduće godine. Na hardveru se još uvijek radi, a komponente su glavni faktor pri određivanju cijene.

Prošli puta, Xbox je bio skuplji od PS4 (uvjetno rečeno jer Microsoft je u cijenu uključio svoj Kinect senzor dok ste za Sonyjev ekvivalent trebali nadoplatiti što bi značilo da su cijene bile slične), ali generaciju prije toga, Microsoft je bio taj koji je imao nižu cijenu.

Bilo bi dobro da cijene Scarletta i PS5 budu iste jer to će utrku učiniti zanimljivijom

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.