BILA JE VESELA

Stručnjak za kraljevsku obitelj otkrio kako je kraljica provodila posljednje dane u Škotskoj

Foto: Reuters/Pixsell
Stručnjak za kraljevsku obitelj otkrio kako je kraljica provodila posljednje dane u Škotskoj
17.09.2022.
u 18:29
Stručnjak za kraljevsku obitelj Richard Kay otkrio je detalje o tome što je kraljica radila u svojim posljednjim danima. Kako kaže Kay, kraljica je bila u dobrom raspoloženju i krugu bliskih ljudi
Pogledaj originalni članak

Kraljica Elizabeta preminula je u četvrtak 8. rujna u svojoj vikendici u Balmoralu u Škotskoj. Nakon što je u toga dana ujutro obznanjeno da se kraljica ne osjeća dobro, k njoj su pohitali njezin sin Charles i kćer Anne koji su s kraljicom proveli njezine posljednje trenutke. Sinovi Andrew i Edward te unuci William i Harry nisu stigli na vrijeme kako bi se oprostili od Elizabete. 

Stručnjak za kraljevsku obitelj Richard Kay otkrio je detalje o tome što je kraljica radila u svojim posljednjim danima. Kako kaže Kay, kraljica je bila u dobrom raspoloženju i krugu bliskih ljudi, piše Daily Mail. 

- Četiri dana prije nego što je umrla, kraljica je imala važnu obavijest za skupinu koju je pozvala da provede dane s njom u Balmoralu. Večera će te nedjelje navečer biti neformalna, rekla je. Nema odijela i kravata za muškarce niti dugih haljina za žene i, neobično, nije bilo ni gajdaša koji su desetljećima bili neobilazna tradicija za svaki događaj i večeru - kazao je Kay te dodao da su gosti tada bili njezini rođaci s majčine strane, Bowes-Lyon, s kojima je oduvijek bila bliska. 

- Bila je u dobroj formi, rekli su, čak i vesela. Bilo je jasno da crpi snagu iz voljenih ljudi oko sebe. Njezino tjelesno slabljenje nije joj olakšalo posljednje tjedne: stajanje i hodanje, osobito uz i niz stepenice, bilo joj je teško, a jela je oskudno. Ali to je sve nadomjestila radost koju joj je nosio boravak u Balmoralu - navodi stručnjak.

Kraljica je svoje goste zamolila da nastave s tradicionalnim ljetnim događajima u Balmoralu, iako im se nije mogla pridružiti kao nekada. Bilo joj je sve teže rješavati i novinske križaljke koje je jako voljela. Bilo je i drugih stvari koje su zabavljale kraljicu, poput gledanja vremenske prognoze na televiziji. Naime, Elizabeta je gajila simpatije prema BBC-jevom meteorologu Tomaszu Schafernakeru te je voljela gledati prognozu kada ju je on vodio.

- Zabavljalo ju je slušati kad su u najavi čitali njegovo ime, ali voljela ga je i gledati - izjavila je osoba bliska kraljici. 

Inače, nedugo nakon što je kraljica ovog ljeta stigla u Balmoral uginuo je njezin pas Candy. Bio je to veliki gubitak za nju s obzirom na to da je Candy bio njezin najstariji pas. 

Dodajmo i da je nešto prije odlasku u Škotsku zatražila da je se odvede do konjušnica dvorca Windsor gdje se njezin konjušar Terry Pendry nastavio brinuti o konjima, iako ih više nije jahala. Htjela ih je vidjeti, a pristala je i kada su je pozvali da sjedne na ponija. Pomogli su joj popeti se na sedlo, a onda je konjušar predložio da prošeće konja.

Kraljica je napravila četiri kruga i to je vjerojatno bio prvi put da je netko vodio konja kojeg jaše. Kraljica Elizabeta preminula je u 97. godini života, a njezin sprovod je zakazan za ponedjeljak. Na tronu ju je naslijedio najstariji sin Charles koji je uzeo ime Charles III.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.