Glazbena diva

Neda ne stari: 'Kćer sam sama podigla, to mi je najveći uspjeh'

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
10.06.2017.
u 21:00
Kao djevojčica se iz imotskog preselila u Višegrad, gdje ju je susjeda lutva naučila pjevati sevdalinke i balade
Pogledaj originalni članak

Iako je prošlo 50 godina otkako je prvi put nastupila na velikom festivalu, karijera pjevačice Nede Ukraden (66) traje puno dulje. Rođena Imoćanka počela je pjevati još u Višegradu, gdje se doselila s roditeljima kad su joj bile dvije godine.

Uz susjedu Lutvu, tvrdi Neda, naučila je sevdalinke, a kad je krenula u osnovnu školu u Goraždu, pridružila se školskom zboru. Zbog očeva posla obitelj se 1957. preselila u Brčko, gdje je zaigranu djevojčicu u svoju glazbenu sekciju doveo profesor ruskog jezika i književnosti Mirko Šrajer.

Uskoro se Neda ozbiljnije posvetila glazbi i maturirala u srednjoj glazbenoj školi. Do danas je snimila i otpjevala više od 300 pjesama. Iz Brčkog se Nedina obitelj preselila u Sarajevo, gdje je počela nastupati kao solistica. S nepunih 18 godina nastupila je na festivalu mladih pjevača u Subotici s pjesmom ‘Ponekad’, pa je osvojila treće mjesto, a već iduće godine konkurirala je za nastup na Pjesmi eurovizije s ‘Dilemom’. U to vrijeme već je studirala engleski jezik na Filozofskom fakultetu.

- Roditelji su me strogo odgajali i nisu davali previše važnosti mojem pjevačkom talentu te su mi govorili da je slava prolazna - rekla je jednom Neda. Iako je nitko nije tjerao da studira, zanimale su je knjige i bila je uvjerena da će pjevanje biti samo hobi.

U to vrijeme biti pjevačica nije bilo zahvalno zanimanje. Naprotiv, značilo je da će te već u startu profesori sumnjičavo gledati i podcjenjivati. Pjevačica jednako pjevaljka jednako priglupa žena slobodnijih životnih nazora. Zato sam se za svaki ispit detaljno pripremala samo da se ne osramotim i da im pokažem da i pjevačice mogu biti uspješne studentice, ispričala je Ukraden.

Početkom 70-ih počela je surađivati sa sarajevskom grupom Kamen na kamen u kojoj je glavni kompozitor i aranžer bio Nikola Borota Radovan. Za popularnu TV-emisiju ‘Na ti’ snimili su neke od pjesama koje su lansirale Nedu, poput ‘Jel to taj’ i ‘Srce u srcu’, s kojom je 1975. zamalo otišla na Eurosong. Karijeru s grupom Kamen na kamen završila je 1978. , a 1980. ona i suprug Milan Bilbija dobili su kćer Jelenu (37).

- Danas je upravo moja kći moj najveći uspjeh. Veći dio života kao samohrana majka uspjela sam od onog sićušnog bića odgojiti pametnu, mladu i obrazovanu ženu - rekla je glazbenica. U pedeset godina karijere uglavnom je sama organizirala i dogovarala većinu nastupa pa nikad nije angažirala menadžera.

- Nisam imala sreću da me kod kuće čeka suprug koji će me podržati u mom poslu i koji će stajati iza mene i čuvati mi leđa. Naučila me tomu i moja baka Anđa iz Imotskog čiji su mi životni stavovi mnogo pomogli kasnije u životu - kaže pjevačica koja je osamdesetih dočekala svoj najveći glabeni uzlet. Počela je surađivati s Đorđem Novkovićem, Matom Došenom, Zrinkom Tutićem i Rajkom Dujmićem.

 Novković je tad napisao moj najveći hit ‘Zora je svanula’, a oko te pjesme rodilo se puno komplikacija - prisjetila se Neda.
Budući hit planirala je nazvati ‘Milane labude’, ali kako se tad razvela od supruga Milana, pjevačica je tražila da se promijeni tekst. Kad je došla u studio snimiti album, rekla je Rajku Dujmiću da joj se ne sviđa njegov aranžman, zbog čega je on uzeo trake sa snimljenom glazbom i napustio demonstrativno studio. Pjesmu je prearanžirao Mato Došen, a Marina Tucaković je za stih po kojemu je pjesma dobila ime zaradila oko 100.000 eura.

U to vrijeme Neda je upisala i Pravni fakultet, na kojemu je diplomirala za vrijeme uspješne glazbene karijere. Nakon što je 1992. otišla na turneju po Švedskoj, u Sarajevu je počeo rat pa je s obitelji preselila u Beograd gdje je otprije imala stan i počela, kako kaže, život iznova. Kasnije je na Banovu brdu s kćerkom Jelenom otvorila salon za uljepšavanje uz koji je i dječja igraonica i kafić koji sad vode njezina kći Jelena i zet Predrag Minović, s kojima Neda živi u istoj kući.

- Danas sam napokon sretna žena, neopterećena raznim nesigurnostima i kompleksima koji muče mlađe ljude. A najljepše mi je kad mi dan počne uz kavu i moje troje unučadi – blizankama Nedom i Aleksandrom i unukom Dušanom - rekla je pjevačica. Na CMC festivalu u Vodicama ‘superbaka’ predstavit će se novom pjesmom ‘Favorit’. Nedini fanovi obasipaju je komentarima kad na nastupima ponosno ističe istesanu liniju u oskudnim haljinicama, zbog čega je zaradila titulu najmodernije bake na estradi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

FB
Fra Batal
18:54 12.06.2017.

Ne hvali se ima koliko hočeš žena da su same odgojile i ppodigle i četvero,petero djece, pa se ne hvale.