Kusturica odgovorio Pejakoviću

"Ne bih zalazio u sarajevsku maglu"

"Ne bih zalazio u sarajevsku maglu"
21.11.2015.
u 06:00
Redatelj smatra kako bi ga u nekoj od kavana rado linčovali
Pogledaj originalni članak

Proslavljeni redatelj Emir Kusturica poručio je glumcu Josipu Pejakoviću kako se neće moći odazvati njegovu pozivu da posjeti Sarajevo jer "ne bi zalazio u sarajevsku maglu".

Kusturica je rekao kako je u Zakoniku cara Dušana pisalo da svaki stanovnik Srbije mora gosta primiti i nahraniti i, ako je magla prekrila put, izvesti ga do vidljive točke kako bi čovjek mogao nastaviti putovanje.

"Bojim se, posebno ovih hladnih dana, iako je klima promijenjena, da su u Sarajevu vremenski uvjeti nepovoljni. A kako tamo nisu potpali pod Dušanov zakonik, ostavit ćemo moj dolazak u Sarajevo kao neriješeno pitanje", rekao je Kusturica za Blicov prilog TV i Pop kultura. Na pitanje pod kojim uvjetima bi opet otišao u grad svog djetinjstva i mladosti, Kusturica je rekao: "Neka u Sarajevu naprave nešto što bi bilo uvaženo u povijesnom i vremenskom stroju. Neka podignu objekt koji je pravoslavni ili katolički, neka urade nešto što smo mi uradili u Višegradu. Bit će to dobro i za naš i za njihov i za cijeli svijet. I to da urade, opet ne bih otišao", rekao je Kusturica.

U povodu najave Pejakovića da će "podmetnuti pleća kako bi Kusturicu doveo u Sarajevo" i s njim "sjeo" u nekoj od tamošnjih kavana, srpski redatelj je odgovorio kako pretpostavlja da bi, "kao što je to red na Balkanu", ta kavana bila podvojena i da bi u njoj bilo onih koji bi ga rado linčovali, ali i onih kojima je Izetbegovića na vrh glave. "Bilo bi u toj kavani likova kao u Andrićevoj "Gospođici", smatra Kusturica.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.