Bijeg iz stvarnosti

GTA V Online je svijetla točka serijala Grand Theft Auto

Foto: Mondo
GTA V Online je svijetla točka serijala Grand Theft Auto
09.07.2015.
u 11:54
Pogledaj originalni članak

Punih 18 mjeseci PC-jaši su čekali svoju verziju Grand Theft Auta V. U jednom se trenutku činilo da je nikad neće dočekati, no dan D napokon je stigao 14. travnja ove godine, kada su i igrači na najmoćnijoj platformi dobili priliku uživati u jednoj od ponajboljih igara današnjice. O samom Grand Theft Autu malo je toga potrebno reći, a kako smo se kampanje dotaknuli još pretprošle godine kad je igra prvi put sletjela na PlayStation 4 i Xbox 360, ovaj ćemo se put posvetiti komponenti multiplayer– nazvanoj GTA Online – koja je tada bila tek u povojima.

GTA Online je svijetla točka Grand Theft Auta V, a nećemo se previše ustručavati ni da je nazovemo svijetlom točkom serijala. Zamišljen kao zasebna igra (stoga i vlastiti naziv) GTA V multiplayer postavlja nas u živahan, evoluirajući svijet Los Santosa te nam omogućuje da u ulozi lika kojeg sami stvorimo lutamo virtualnim ulicama i radimo sve što bismo radili u kampanji, ali uz prijatelje i neznance iz svih kutaka svijeta. Simpatičan je to spin konceptu GTA gameplaya koji nam je omogućio da se još dublje suživimo s igrom i ponudio nam iskustvo kao nijedna igra dosad.

Katica za sve

GTA Online nudi niz aktivnosti u koje se možemo upustiti, a koje sežu od za serijal specifičnih misija (koje u ovom slučaju možemo odraditi solo ili surađujući s drugim igračima), do zabavnih aktivnosti poput igranja pikada, golfa, tenisa, bicikliranja, skakanja s padobranom i sličnog. Pored navedenog, tu je niz versus misija u kojima s ostalim igračima možemo usporediti pucačke ili vozačke vještine. Kako igra ne zadržava fokus na jednom području, već svim profilima igrača nudi nešto što bi ih moglo zabaviti, lako je pomisliti da će svaka pojedinačna komponenta (napucavanje, utrkivanje i sl.) biti ofrlje napravljena, no stvarno je stanje daleko od toga.

Iako ne možemo reći da igra briljira kao FPS ili TPS, sve što pokušava vrlo je zadovoljavajuće. Igranje Team Deathmatcha, Deathmatcha, Survivala ili moda Capture (čija će imena ljubiteljima pucačina zasigurno biti poznata) nudi visoku dozu zabave. Kretanje je dobro, meci idu kamo trebaju, i ukupan je dojam uvjerljiv. Vrijedi spomenuti da je PC verzija igre (kao i PS4 te Xbox One verzije) obogaćena pogledom iz prvog lica, što znači da će napucavanje korištenjem miša i tipkovnice biti utoliko zabavnije, posebno ako niste od onih koji prihvaćaju mogućnost igranja gamepadom.

Pucački modovi neće zamijeniti svoje pandane u Call of Dutyju ili Battlefieldu, no stajat će rame uz rame istoimenim modovima iz manje zvučnih naslova – kako sadržajem tako i izvedbom. Utrkivanje je sasvim druga priča i možemo ga usporediti s jurcanjem u ponajboljim arkadnim racerima današnjice. Iako bi mehanika vožnje mogla biti nešto bolja ili realističnija, uz GTA Online igre poput Need For Speeda definitivno vam neće trebati.

U trenucima kad vam se ne radi ništa posebno, vjerujemo da ćete se baciti na istraživanje online svijeta. Ovo na prvu možda djeluje dosadno i besmisleno, no pokazalo se da nudi podjednako pamtljivih trenutaka kao bilo koja misija ili aktivnost. Prostrani Los Santos nudi mnogo easter eggova koje možete pronaći, a okolina je toliko lijepo dizajnirana i izvedena da ćete ponekad naprosto poželjeti biciklom skočiti do vrha planine i upijati ljepotu horizonta.

Heistovi naši svagdašnji

Glavna zvijezda GTA Onlinea ipak su Heistovi. Radi se o online modu koji je u igru uveden paralelno s dolaskom verzije za PC, a koji nam omogućuje da iskoristimo sve vještine koje smo prikupili igrajući multiplayer i osiguramo si zaradu kakvu ostali modovi ne nude. Heistovi se odvijaju u nekoliko faza, počevši s pripremom, odabirom ekipe s kojom ćemo se baciti na posao te samom akcijom i privođenjem posla kraju, za što je potrebno odraditi nekoliko zadataka. S izuzetkom prve pljačke koju možete odraditi u paru, svi su Heistovi namijenjeni igranju u četvero te zahtijevaju dobru organizaciju, komunikaciju i suradnju za maksimalan učinak.

Heistovi (pogrešno je napisati pljačke jer jedna od akcija zahtijeva izvlačenje kriminalca iz zatvora) zbog toga često mogu postati frustrirajući jer će nepoznati partneri u virtualnom zločinu češće nego rjeđe odustajati usred posla, glupirati se po mapi ili naprosto sabotirati misiju kako bi vas razljutili. Preporučujemo stoga da ih igrate isključivo s poznatim licima, kada će biti iznimno zadovoljavajuće i ponuditi dovoljno zabave da se riješite dnevnog stresa i uživate u životu kriminalca kakav želite postati.

Kako bismo malo i kritizirali, nije sve bajno u svijetu virtualnog kriminala. Problemi karakteristični za mrežne igre prisutni su i ovdje pa ćete zasigurno iskusiti red trzanja, izgubljenih veza s prijateljima i sličnih situacija koje mogu frustrirati, no one nisu toliko česte i izražene da bismo za igru mogli reći da je nedovršena. Pače, razvojni se tim trudi popraviti sve što treba, pa će GTA Online u trenutku dok čitate ovaj tekst biti još bolji nego što je bio kad smo ga testirali.

GTA Online je vrhunski uradak i nudi nevjerojatno mnogo zabave, a uz ekrane će vas zadržati prikovanima preko nekoliko mjeseci (potencijalno do izlaska novog Grand Theft Auta). Zbog toga bez mnogo razmišljanja možemo preporučiti kupnju Grand Theft Auta V, koji usprkos cijeni od 60-ak eura, koliko stoji na popularnim servisima za distribuciju igara, možemo okarakterizirati isplativom kupnjom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.