POKAZAO FOTOGRAFIJU

George Clooney priznao da je u djetinjstvu imao Bellovu paralizu: 'Pola lica mi je paralizirano'

Foto: DPA/Pixsell
George Clooney priznao da je u djetinjstvu imao Bellovu paralizu: 'Pola lica mi je paralizirano'
29.01.2023.
u 20:47
Bellova paraliza je privremeno stanje koje uzrokuje iznenadnu slabost mišića na jednoj strani lica. Obično se poboljšava samo od sebe tijekom nekoliko tjedana.
Pogledaj originalni članak

Holivudski glumac George Clooney (61) gostovao je ovog tjedna u u emisiji "Jimmy Kimmel Live!" zajedno s glazbenikom Snoop Doggom (51), a tijekom intervjua u jednom trenu voditelj Jimmy Kimmel (55) izvukao je stare školske fotografije Georga Clooneyja i prije nego što se Kimmel uspio našaliti, George je objasnio zašto izgleda tako kako izgleda na njoj: 

"Čekaj, želim nešto istaknuti jer znam da ćeš se našaliti. Imam Bellovu paralizu i pola mog lica je paralizirano. Ako gledaš ovako, s druge strane, to je potpuno drugačije lice. Dakle, sad se možeš našaliti. Hajde, da ti pokažem svoje tužno lice", našalio se prvi glumac pokazavši kako ima dva različita izraza lica na fotografiji. No, nakon njegova priznanja, Kimmel je poručio da se neće našaliti. Nastavio je pokazivati druge njegove stare fotografije, a za jednu je objasnio da ga je majka šišala pa zbog toga ima tako lošu frizuru na njoj. 

Inače, prema medicinskom priručniku, Bellova paraliza je privremeno stanje koje uzrokuje iznenadnu slabost mišića na jednoj strani lica. Obično se poboljšava samo od sebe tijekom nekoliko tjedana. Točan uzrok stanja nije poznat i rijetko se javlja više od jednom u životu. Bellova se paraliza pojavljuje iznenada. Nekoliko sati prije razvitka slabosti ličnih mišića, osoba može imati bol iza uha. Slabost lica koja slijedi može se nepredvidljivo kretati od blage do potpune, ali je uvijek na jednoj strani lica. Paralizirana strana postaje izravnava i bez izražaja, ali osoba često osjeća kao da je zakrenuta. Većina ljudi doživljava tupost ili težak osjećaj u licu, iako u stvari osjet ostaje normalan. Kada je zahvaćena gornja strana lica, može biti teško zatvoriti oko na zahvaćenoj strani. Rijetko Bellova paraliza smeta proizvodnji sline, osjetu okusa ili sposobnosti stvaranja suza.

Bellova paraliza nema posebno liječenje. Neki liječnici vjeruju da kortikosteroide kao što je prednizon treba davati ne kasnije od 2 dana nakon što se razviju simptomi i nastaviti 1 do 2 tjedna. Još nije konačno dokazano smanjuje li takvo liječenje bol i poboljšava li šansu za oporavak.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.