AUTORSKA PRAVA

Dino Merlin i Hari Mata Hari 'zaratili' oko AMUS-a

merlin_nnn_bih_26072015
hari_nnn_bih_02112015
03.11.2015.
u 06:15
Nastavljen sukob u raspodjeli tantijema u BiH
Pogledaj originalni članak

Sjednica skupštine Asocijacije skladatelja i glazbenih stvaratelja (AMUS) je odgođena, čime se trakavica vezana za naplatu i podjele autorskih prava u Bosni i Hercegovini nastavila. Na taj način nastavljen je "rat" između predsjednika AMUS-a Edina Dervišhalidovića Merlina i oko 80 članova skupštine čije povjerenje on ima s jedne strane, te skupine od 10 autora okupljenih oko Harija Varešanovića, Fahrudina Pecikoze i Senada Rožajca s druge strane, prenosi faktor.ba.

Dva i pol milijuna KM

Očito se ni jedna od glazbenih zvijezda ne želi odreći dijela kolača od 2,5 milijuna konvertibilnih maraka, koliko približno iznosi godišnji prihod od naplate autorskih prava ostvarenih prvenstveno na osnovi emitiranja pjesama na radijskim i TV postajama. Članovi AMUS-a, poput pjevača Igora Vukojevića, Seje Sexona, Šukija Planjanina i mnogih drugih koji su u četvrtak navečer došli kako bi nazočili sjednici skupštine, bili su zbunjeni njezinim odgađanjem. Direktor Stručne službe AMUS-a Mirza Hajrić kazao je da su problemi u ovom udruženju nastali nakon što je Upravni odbor u jesen 2013. smijenio tajnika Senada Rožajca koji je na tu dužnost primljen bez natječaja. Sasvim drugačije viđenje ima Rožajac koji, kaže, samo inzistira na zakonitosti poslovanja, a AMUS je imao iznimno negativno izvješće o poslovanju za 2013. od Instituta za intelektualno vlasništvo BiH. On ističe kako je glavni problem Hajrić koji je takav manipulator da je to "za priču ili čak film". Inače, u top deset autora, po abecednom redu, po visini prihoda ostvarenih u 2014. godini su: Goran Bregović, Dino Merlin, Nazif Gljiva, Eldin Huseinbegović, Željko Joksimović, Ljubo Kešelj, Fahrudin Pecikoza, Mirko Šenkovski Geronimo, Dragan Stojković Bosanac i Hari Varešanović.

Joksimović u BiH

Zanimljivo je da se na listi nalazi i srbijanska glazbena zvijezda Željko Joksimović. Član AMUS-a može biti svaki autor koji ima prijavu prebivališta u BiH.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.