ČEKA SE OHR

SDP nezakonito saziva Dom naroda bez Hrvata

Foto: Zvonimir Ćorić
SDP nezakonito saziva Dom naroda bez Hrvata
28.01.2011.
u 08:02
Odluka OHR-a o financiranju signal je da se ne priznaje legalnost krnjeg saziva doma
Pogledaj originalni članak

Usporedo s navodnom spremnošću za uspostavu vlasti u Bosni i Hercegovini koja bi uključila sagledavanje realne političke stvarnosti, Socijaldemokratska partija BiH je zajedno sa svojim partnerima, potpisnicima platforme, najavila održavanje sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Na današnjoj bi se sjednici koja se, zanimljivo je, istodobno događa kada je sazvana i skupština Srednjobosanske županije, trebalo izabrati vodstvo Doma naroda iako praktično nisu izabrani zastupnici iz polovice Federacije BiH.

To, međutim, ne smeta strankama koje će svjesno prekršiti nalog Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) da se ne može sazvati gornji, nacionalno koncipirani dom, bez popunjavanja svakog pojedinačnog nacionalnog kluba koji se sastoji od po 17 Hrvata, Bošnjaka i Srba. Od 58 izaslanika iz županijskih skupština izabrano je tek 30 članova ovoga doma, što se nastoji predstaviti kao potrebnim kvorumom za odlučivanje. Takvo što, uz SIP, ne podržava ni Ured visokog međunarodnog predstavnika, što je vrlo praktično pokazao tako što je visoki predstavnik nametnuo odluku o privremenom financiranju Federacije. OHR, dakle, nije želio prepustiti ni donošenje odluke o financiranju Federacije krnjem sazivu Doma naroda kako ne bi potvrdio niti legalitet, a poglavito legitimitet tako sazvanome domu.

Uz potpunu prostornu nepopunjenost predstavnicima iz triju naroda, posebno je sporna činjenica da niti trećina zastupnika Hrvata još uvijek nije izabrana u Dom naroda. Istodobno, tumačenje Središnjeg izbornog povjerenstva bilo je više nego jasno jer se bez potpuno popunjenog svakog nacionalnog kluba ne može sazvati konstituirajuća sjednica ovoga doma. Zbog ovoga jasnog kršenja odluke Središnjeg izbornog povjerenstva očekuje se jasna reakcija ove institucije budući da je Ustavom i Izbornim zakonom jasno propisano da se ne može ustrojiti gornji dom bez potpune popune. Ni OHR ne bi smio prešutjeti ovo očito nasilno pokazivanje mišića cijelome jednom narodu i samo predstavlja nastavak antidaytonske politike nakon posljednjih izbora u ovoj zemlji.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.